Del I Meldingsdel

1.2 Barnevernets mandat

Barnevernet skal gi hjelp til barn som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling. Hjelpen kan gis i form av frivillige hjelpetiltak, eller som omsorgstiltak ved plassering i fosterhjem eller institusjon. Ansvaret på barnevernområdet er delt mellom staten og kommunene.

1.3 Barn og familier i barnevernet

Departementets mål

  • At alle som arbeider i barnevernet har oppdatert, forskningsbasert kunnskap om barna og familiene i barnevernet som grunnlag for sitt arbeid

Departementet vil

  • Sikre oppdatert kunnskap om barn og familiene i barnevernet gjennom forskning. Blant annet vil departementet sørge for å igangsette forskning for å få mer nøyaktig kunnskap om barnas situasjon, herunder barnas helse og skolegang. Departementet vil bidra til at ny kunnskap blir tilgjengelig for ansatte i barnevernet.

1.3.1 Oppsummering

Barna og familiene som får hjelp av barnevernet har i mange tilfeller sammensatte utfordringer. Både situasjonen i hverdagen og det barna har blitt utsatt for, kan sette deres framtid på spill. Dette krever et kompetent barnevern som gir hjelp med høy kvalitet.

Flere velferdstjenester må bidra til å forbedre barnas og familienes situasjon. Forskning viser blant annet at:

  • barna har større utfordringer enn andre barn når det gjelder å mestre skolen og kravet til utdanning

  • familiene tilhører i stor grad marginaliserte grupper med lav sosioøkonomisk status, lave inntekter og svak tilknytning til arbeidsmarkedet

  • mange sliter med psykiske og fysiske helseproblemer

  • familiekonflikter er relativt utbredt i familier som barnevernet kommer i kontakt med

Både barnevernet og andre med ansvar for utsatte barn må i framtiden arbeide mer tverrsektorielt, målrettet og med tiltak som virker.

Regjeringen har bestemt at det skal utarbeides en strategi for å samordne og styrke hjelpe- og behandlingstilbudet for barn utsatt for vold og overgrep. Et eget strategidokument vil bli lagt fram i 2013.

1.4 Samarbeid mellom tjenester gir et bedre barnevern

Departementets mål

  • Barn som trenger hjelp må oppdages tidlig, og barn med sammensatte behov må få helhetlige og koordinerte tiltak. Dette krever et godt samarbeid mellom barneverntjenesten og andre tjenester.

1.4.1 Grunnlaget for samarbeid mellom barneverntjenester og andre tjenester

1.4.1.1 Barnevernloven gir grunnlag for samarbeid mellom barnevernet og andre tjenester

Regjeringen har satt i gang et arbeid for å gjennomgå rettsoppfatninger og praksis om taushetsplikt. NOVA kartlegger nå hvordan regelverket brukes. Departementene vil deretter vurdere behovet for å endre lovverket knyttet til taushetsplikt.

1.4.1.2 Kommunen har ansvar for å legge til rette for et godt samarbeid

Departementet ønsker å legge til rette for godt tverrfaglig samarbeid i kommunene. Denne innsatsen må skje i samråd med kommunesektoren. Departementet og KS har i sin samarbeidsavtale et felles mål om å styrke samhandling mellom kommunale tjenester og mellom tjenester på kommunalt og statlig nivå. Departementet gir økonomisk støtte til ulike prosjekter og tiltak som kan bidra til styrket samhandling, og med å legge til rette for erfarings- og kunnskapsspredning om gode samarbeidsmodeller.

1.4.2 Samarbeid som grunnlag for tidlig intervensjon

1.4.2.1 Samarbeid mellom barnevern, barnehager og helsestasjon

Forebygging og folkehelsearbeid

Regjeringen vil styrke det forebyggende arbeidet gjennom ny folkehelsestrategi. Folkehelsestrategien planlegges lagt frem som en melding til Stortinget i løpet av våren 2013, og barnehagenes og helsestasjonenes forebyggende rolle vil bli omtalt i denne.

Departementet vil
  • Se nærmere på hvordan samarbeidet mellom barnehage og barnevern kan styrkes i samarbeid med Kunnskapsdepartementet (KD)

  • I samarbeid med Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) og KD sørge for at:

    • Direktoratene får i oppdrag å utvikle et felles kunnskapsgrunnlag om forebyggende innsatser for å oppdage og hjelpe utsatte barn mellom 0–6 år, med vekt på å styrke tilknytning og samspill mellom barn og foreldre

    • Direktoratene gir anbefalinger til departementene om hva som skal til for at barnevernet, barnehagene, helsestasjonene og andre tjenester som møter de yngste barna tar denne kunnskapen i bruk

1.4.2.2 Et tilgjengelig barnevern

Departementet vil
  • Legge til rette for et mer tilgjengelig barnevern i kommunene slik at barn som har behov for det skal få hjelp på et tidlig tidspunkt. Det skjer blant annet ved:

    • at kommunene har mulighet til å søke om midler til kompetanse- og samhandlingstiltak i 2013

    • implementering av ny kommunikasjonsstrategi for barnevernet

1.4.3 Rett hjelp krever tverrfaglig og tverretatlig innsats

1.4.3.1 Mer samarbeid mellom barneverntjeneste og skole

Departementet vil
  • Videreføre det tverrdepartementale samarbeidet for å styrke barnevernbarns skoleprestasjoner og skoletilknytning, blant annet ved å:

    • Arrangere en felles forskerkonferanse for å få ny og oppdatert kunnskap om hva som skal til

    • Se særlig på situasjonen til barn som er plassert utenfor hjemmet slik at de ikke venter på skoleplass unødig lenge, får nødvendig tilpasset opplæring eller får den spesialpedagogiske hjelpen de har behov for

    • Øke institusjonsansattes kunnskap om betydningen av skoleprestasjoner og skoletilknytning

  • Følge opp prosjekter som skal bidra til at flere fullfører videregående opplæring

  • Følge opp felles embetsoppdrag til fylkesmannen for at ulike tjenesters innsats rettet mot barn og unge skal bli bedre koordinert

  • Sikre at barneverntjenesten får samtykkekompetanse ved behov for spesialundervisning i samarbeid med KD

  • Utarbeide en felles veileder om samarbeid mellom barnevern og skole

1.4.3.2 Samarbeid mellom barneverntjeneste og arbeids- og velferdsforvaltningen

Departementet mener innsatsen til barnevernet og arbeids- og velferdsforvaltningen overfor marginaliserte grupper må bli bedre koordinert.

Departementet vil
  • Utarbeide felles retningslinjer for samarbeid og ansvarsdeling mellom barneverntjenesten og arbeids- og velferdsforvaltningen i samarbeid med Arbeidsdepartementet (AD)

1.4.3.3 Samarbeidet mellom barnevernet og familievernet

Departementet vil
  • - Stimulere til et bedre samarbeid mellom familievernet og barnevernet.

1.4.3.4 Samarbeid mellom barneverntjenesten og helsetjenester

Departementet vil
  • Legge til rette for at barn i barnevernet får nødvendig tilgang til psykisk helsehjelp. Departementet vil i samarbeid med Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) sørge for at:

    • Det opprettes et forpliktende samarbeidsforum mellom Hdir og Bufdir med mål om å styrke samarbeidet mellom barnevernet og psykisk helsevern for barn og unge

    • Hdir og Bufdir utarbeider felles retningslinjer om samarbeidet mellom barnevernet og psykisk helsevern for barn og unge

    • Direktoratene gis i oppdrag å legge til rette for forpliktende samarbeidsavtaler mellom helse og barnevern på både kommunalt og statlig nivå

    • Det legges til rette for videre forskning og kunnskapsutvikling for å få mer kunnskap om psykiske vansker og psykiske lidelser hos barn i barnevernet og mer systematisk oversikt over hva slags hjelp de trenger og hvilken oppfølging de får. Dette ses i sammenheng med behovet for økt forskningskunnskap om hva barn i barnevernet strever med generelt.

1.4.4 Oppsummering

Barneverntjenesten har en plikt til å samarbeide med andre når dette er nødvendig for at barn skal få den hjelpen de trenger. Departementet vil legge til rette for at samarbeidet mellom barneverntjenesten og andre tjenester styrkes.

Det er barnets og familiens behov for hjelp som må danne grunnlaget for hvem som må samarbeide og hvordan samarbeidet bør innrettes.

1.5 Kvalitet i barnevernets arbeid

Departementets mål

  • Alle deler av barnevernet skal sikre høy kvalitet i tiltak og tjenester til det beste for barn og familier

Høy kvalitet betyr:

  • at hjelpen skal bidra til positive endringer i barnets liv

  • at barn og familier medvirker i alle prosesser

  • et målrettet arbeid med tiltak som gir positive endringer. Det betyr at barnevernet må ta i bruk den best tilgjengelige kunnskapen om metoder og tilnærmingsmåter

  • et samarbeid med andre tjenester som skole, barnehage, arbeids- og velferdsforvaltningen, helsestasjon og psykisk helsevern for å sikre helhetlig hjelp

1.5.1 Kvalitet i barneverntjenestens saksbehandling

1.5.1.1 Kvalitetsmål i barnevernet

Kvalitetsmål 1:

Barn og familier skal få hjelp som virker

Kvalitetsmål 2:

Barn og familier skal møte trygge og sikre tjenester

Kvalitetsmål 3:

Barn og familier skal bli involvert og ha innflytelse

Kvalitetsmål 4:

Barn og familier skal møte tjenester som er samordnet og preget av kontinuitet

Kvalitetsmål 5:

Barnevernets ressurser skal utnyttes godt

Kvalitetsmål 6:

Barnevernet skal sørge for likeverdige tjenester

Departementet vil
  • At alle deler av barnevernet tar i bruk de seks nasjonale kvalitetsmålene for å videreutvikle kvalitet i barnevernets tjenester og tiltak

  • Bufdir, som fagdirektorat for hele barnevernet, skal være en viktig aktør for å spre kunnskap om målene

1.5.1.2 Faglige anbefalinger

Departementet vil
  • Sørge for å utvikle faglige anbefalinger på sentrale områder i samarbeid med kommunene og barn og familier med erfaring fra barnevernet. De faglige anbefalingene skal utvikles med utgangspunkt i forsknings og erfaringsbasert kunnskap på områdene.

  • At det utvikles kvalitetsindikatorer som et bidrag til å vurdere barnevernets arbeid opp mot kvalitetsmål og faglige anbefalinger.

1.5.2 Oppsummering

Barnevernets tiltak og tjenester skal ha høy kvalitet. Revisjons- og tilsynsrapporter gir eksempler på manglende kvalitet i barnevernets arbeid. Departementet foreslår å lovfeste krav til forsvarlige tjenester i barnevernloven. I tillegg vil departementet styrke kvaliteten gjennom bruk av nasjonale kvalitetsmål, faglige anbefalinger og kvalitetsindikatorer. Dette vil gi de ansatte tilgang til oppdatert fagkunnskap, og dermed styrke kvaliteten i barnevernets arbeid.

1.6 Et robust barnevern med høy kompetanse

Departementets mål

  • At barnevernet over hele landet skal ha tilgang på nødvendige kompetanse, ressurser og tiltak.

1.6.1 Kunnskapstriangelet: praksis, utdanning og forskning

1.6.1.1 Kompetansebehov i statlig og kommunalt barnevern

Departementet vil
  • Be Bufdir arbeide for å styrke utredningskompetansen gjennom identifisere gode kartleggingsverktøy og utvikle faglige anbefalinger i barnevernet i samarbeid med kommunene

  • Drøfte innsatsområder for kompetansestyrking i årene framover sammen med utdanningsinstitusjonene og ansatte i barnevernet

  • Bidra til at velutprøvde undervisningsopplegg knyttet til å samtale med barn blir gjort kjent ved samtlige barnevernutdanninger i samarbeid med utdanningsinstitusjonene

  • Bidra til at barnevernets ansatte får opplæring i det å snakke med barn

  • Ta initiativ til at utdanningssektoren utvikler en videreutdanning i barnevernledelse på mastergradsnivå

  • Vurdere behovet for en egen modul for institusjonsledere

1.6.2 Kompetansen i det kommunale barnevernet

1.6.2.1 Innsats for å styrke kompetansen i kommunene

Departementet vil
  • Stimulere kommunene til å innføre et veiledet førsteår gjennom å støtte et videreutdanningstilbud i veiledning

  • På bakgrunn av evaluering av prosjekt med veiledet førsteår i Bærum kommune, vurdere om andre deler av barnevernet også skal få et tilsvarende tilbud

  • Støtte kompetansehevende tiltak i kommunene og tilby konferanser på nasjonalt prioriterte tema, som håndtering av meldinger og undersøkelser, juridisk kompetanse, vold og overgrep og samtaler med barn

  • Fortsatt støtte videreutdanningen Barnevern i et minoritetsperspektiv

1.6.3 Utdanningene til arbeid i barnevernet

Departementet vil

  • Styrke samarbeidet og erfaringsutvekslingen mellom utdanningene og barnevernets praksis gjennom samarbeidsorganet som er etablert mellom utdanningene som kvalifiserer til arbeid i barnevernet

  • Arrangere årlige utdanningskonferanser for utdanningene som kvalifiserer til arbeid i barnevernet

1.6.4 Forskning

Departementet vil

  • Stimulere til samarbeidsprosjekter og utviklingsarbeid mellom forskningsmiljøer, utdanningene og barnevernet, blant annet gjennom satsingen på praksisrettet forskning og innføringen av et veiledet førsteår i barnevernet

1.6.5 Særlige utfordringer for små kommuner

Departementet vil

  • At det utvikles nasjonale kriterier som et bidrag til å vurdere kvaliteten i barnevernets arbeid opp mot kvalitetsmål og faglige anbefalinger. Dette vil gjøre det lettere for kommuner å vurdere egen tilstand sammenlignet med andre kommuner.

  • Sørge for tett oppfølging av barneverntjenester og kommuner det er grunn til å være bekymret for. Fylkesmannsembetene vil få i oppdrag å utarbeide regelmessige oversikter over utsatte kommuner og sørge for at disse kommunene får særskilt oppfølging og veiledning.

  • Sørge for å utarbeide en veileder om når det er hensiktsmessig å etablere interkommunalt samarbeid på barnevernområdet. Veilederen skal beskrive hvordan slikt samarbeid best kan utredes og organiseres.

1.6.6 Oppsummering

I dagens barnevern er ikke alltid kompetansen tilstrekkelig for å se barnas behov eller gi barn den hjelpen de trenger. Departementet ønsker derfor å utvikle kompetansen og kunnskapsgrunnlaget i tiden framover. Dette krever at hele kunnskapstriangelet involveres i kompetanse- og kunnskapsutviklingen. Praksis, utdanning og forskning skal alle ha barnas behov i sentrum for sitt arbeid, og hjelpe hverandre med å nå det felles målet om et barnevern til barnets beste. Kompetanse er avgjørende for å styrke kvaliteten i barnevernets arbeid. Gjennom interkommunalt samarbeid kan små barneverntjenester få større bredde i kompetansen og bedre tilgang på nødvendige tiltak. Departementet vil legge til rette for systemer som gjør at utsatte kommuner kan følges opp særskilt og stimulere til at flere kommuner inngår i interkommunalt samarbeid om barnevern.

1.7 Hjelpetiltak

Departementets mål

  • Ved å systematisere, forske og evaluere skal kvaliteten i hjelpetiltakene styrkes. Hjelpetiltakene skal bidra til positive endringer for barnet.

1.7.1 Videre utvikling av hjelpetiltak

Departementet vil

  • At den pågående forskningsinnsatsen på hjelpetiltak skal gi økt kunnskap om virkningen av ulike typer hjelpetiltak

  • At denne kunnskapen skal gjøres tilgjengelig for ansatte i barnevernet

1.7.1.1 Tilbudet til sped- og småbarn

Departementet vil
  • Vurdere hvordan tilbudet til utsatte sped- og småbarnsfamilier kan utvikles videre, gjennom blant annet å styrke kompetansen i barnevernet.

1.7.1.2 Evaluering av tiltak og bruk av tiltaksplaner

Departementet vil
  • Sørge for at alle landets kommuner får tilgang på gode evalueringsverktøy

1.7.1.3 Samtale med barn

Departementet vil
  • At barn skal medvirke ved valg og evaluering av hjelpetiltak

1.7.2 Oppsummering

Barn og unge skal få hjelpetiltak som fører til positive endringer i deres liv. Å systematisere erfaringer gjennom forskning vil bidra til et mer kunnskapsbasert barnevern. Hjelpetiltak skal tilpasses det enkelte barn og foreldrenes situasjon. Barnevernet skal i større grad enn i dag bruke tiltaksplaner og evalueringsverktøy. Jevnlig evaluering av de tiltakene barneverntjenesten bruker for det enkelte barn, er nødvendig for å kunne vurdere om hjelpen som er satt inn er tilstrekkelig.

1.8 Fosterhjem

Departementets mål

  • Å ha nok fosterhjem med en kvalitet som gir den grunnleggende trygghet, stabilitet, omsorg og utvikling som barnet har behov for. Fosterhjemmet skal legge til rette for barnets medvirkning og ivareta barnets rett til å bli hørt.

1.8.1 Tilstand og hovedutfordringer

1.8.1.1 Sikre nødvendig rekruttering av fosterhjem, herunder flere hjem i familie og nære nettverk

Departementet vil
  • Stimulere til rekruttering av flere fosterhjem i barnets familie og nære nettverk gjennom blant annet bruk av familieråd

1.8.1.2 Hindre utilsiktede brudd i fosterhjem

Departementet vil
  • Understreke betydningen av god opplæring og tett oppfølging av fosterforeldre, slik at ansvarlige instanser sørger for at fosterforeldrene blir godt forberedt til oppdraget og får god nok kompetanse til å møte det enkelte fosterbarns individuelle behov

1.8.1.3 Sikre god oppfølging og veiledning av fosterforeldre

Departementet vil
  • Sikre god kvalitet i den generelle veiledningen til fosterforeldre, med økt vekt på kunnskapsbasert gruppeveiledning

  • I samarbeid med utdanningssektoren legge til rette for at fosterhjemsarbeidet i større grad skal inngå som del av utdanningene som kvalifiserer til arbeid i barnevernet

1.8.1.4 Sikre gode rammevilkår for fosterforeldre

Departementet vil
  • Kartlegge fosterforeldres økonomiske rammevilkår

1.8.1.5 Statlige familiehjem og kommunalt forsterket hjem har to ulike målgrupper

Departementet vil
  • Evaluere bruken av de statlige fosterhjemmene og de kommunalt forsterkede fosterhjemmene

1.8.2 Oppsummering

Fosterhjemstiltaket må videreutvikles. For å gi barn i fosterhjemmene best mulig utviklingsmuligheter, må man arbeide på flere hold. Det gjelder blant annet å sikre god utredning av barnet før plassering, å rekruttere et tilstrekkelig antall kompetente fosterforeldre og å gi disse en systematisk og langsiktig oppfølging tilpasset det enkelte barn. Barnets rett til god informasjon og medvirkning må vies særlig oppmerksomhet. Kapittel 25 om tilsyn og kontroll med barn i fosterhjem diskuterer utfordringene med å etablere et velfungerende tilsyn med barn i fosterhjem. Det vises også til kapittel 24 om barneverntjenestens ansvar for å følge opp barn etter en omsorgsovertakelse.

1.9 Institusjoner

Departementets mål

  • Institusjonstilbudet skal bidra til å gi barn trygge rammer, utviklingsmuligheter, økt livskvalitet og varige, positive endringer i livet deres. Dette betyr at barna skal bli hørt og sett, bli tatt vare på, møtt med omsorg, stabilitet og forutsigbarhet. Tilbudet skal være tilpasset det enkelte barns behov

1.9.1 Tilbudet i barneverninstitusjoner

1.9.1.1 Sikre barns medvirkning på institusjon

Departementet vil
  • At Bufdir utvikler rutiner og metoder for å ivareta barns medvirkning på institusjon

1.9.1.2 Forskjellige institusjoner tilpasset barns behov

Departementet vil
  • At alle barn skal få god og forsvarlig omsorg uavhengig av hvilken institusjon de blir plassert i

  • At institusjonstilbudet blir utviklet videre for å ivareta barns ulike behov

1.9.1.3 Kompetanse

Departementet vil
  • At institusjonsansatte skal ha et høyere utdannings- og kompetansenivå enn de har i dag

  • Vurdere behovet for en egen modul for institusjonsledere

  • Revidere kvalitetsforskriften slik at den blant annet blir oppdatert i henhold til ny kunnskap på området

1.9.1.4 Utredning

Departementet vil
  • At barn i større grad enn i dag blir tilstrekkelig utredet både før plassering, under og etter endt opphold. Dette som et grunnlag for å gi et godt tilpasset tilbud og for å gi forutsigbarhet og stabilitet i institusjonsplasseringen

1.9.1.5 Oppfølging under og etter endt institusjonsopphold

Departementet vil
  • At barn i større grad enn i dag blir fulgt opp av barneverntjenesten under og etter opphold på institusjon

1.9.1.6 Arbeidstidsordninger

Departementet vil
  • Utrede hensiktsmessige arbeidstidsordninger i statlige institusjoner tilpasset målgruppenes ulike behov, for å få ordninger som er i bedre samsvar med barn og unges behov

1.9.1.7 Utdanning og helse

Departementet vil
  • At ansatte ved institusjonene skal styrke sin kompetanse om psykisk helse

  • At ansatte ved institusjonene har kunnskap om barnas behov for skoletilknytning og skoleresultater

  • At institusjonene samarbeider med skolen og psykisk helsevern til det beste for barna

1.9.2 Oppsummering

For noen barn er det best å bo på institusjon i en kortere eller lengre periode. Barneverninstitusjoner er derfor en nødvendig del av barneverntilbudet. Tilbudet skal være likeverdig og differensiert med god kvalitet, tilpasset den enkeltes behov. Det utføres mye godt arbeid på norske barneverninstitusjoner, og det er allerede igangsatt et viktig arbeid for å videreutvikle tilbudet. Det er likevel enkelte forhold som må forbedres. Barn skal i større grad enn i dag bli tilstrekkelig utredet både før plassering, under og etter endt opphold. Det er avgjørende at barnevernet samarbeider mer systematisk med tjenester som skole og psykisk helsevern. For å ivareta barn på institusjon er det også nødvendig å styrke de ansattes kompetanse og tilrettelegge for barns medvirkning.

1.10 Bedre beskyttelse av barns utvikling

Departementets mål

  • Barns utvikling skal beskyttes bedre

1.10.1 Barnets beste grunnregelen for arbeid i barnevernet

1.10.1.1 Forslag om nytt prinsipp der barnet kan knytte seg til andre enn de biologiske foreldrene og utvikle seg bedre

Departementet vil
  • At det overordnede prinsippet om barnets beste fortsatt skal være grunnregelen for barnevernet. Barnets beste skal baseres på følgende faglige prinsipper:

    • Tilknytnings- og relasjonskvalitet: Samspill, relasjonskvalitet og tilknytningsform sett i sammenheng med barnets alder

    • Biologiske bånd: At barn generelt sett har best av å vokse opp i egen familie, og at kontakten mellom familien og barnet skal opprettholdes etter en omsorgsovertakelse

    • Mildeste effektive inngrep: At barnevernet ikke skal sette inn mer inngripende tiltak enn det som er nødvendig i familier som trenger bistand. Samtidig må barnevernet mene at tiltaket er effektivt og slik gi den hjelpen barnet har behov for.

    • Barnets medvirkning: Barnets mening skal tillegges vekt i samsvar med barnets alder og modenhet

  • Vurdere om og i tilfelle hvordan prinsippene kan presiseres ytterligere i barnevernloven

  • Utvikle faglige anbefalinger for å tydeliggjøre hvilke momenter som bør inngå i vurderingen av barnets beste

  • Videreutvikle kompetansen både i barnevernet og hos barnefaglige sakkyndige når det gjelder betydningen av tilknytnings- og relasjonskvalitet

1.10.2 Bedre grunnlag for å vurdere omsorgsovertakelser

Departementet vil

  • Sørge for at det utarbeides faglige anbefalinger med utgangspunkt i ny kunnskap. Dette skal hjelpe barnevernet til å vurdere om vilkårene for omsorgsovertakelse er til stede

  • Igangsette tiltak for å øke barnevernets utredningskompetanse for å vurdere om barnet lever i en situasjon som gjør en omsorgsovertakelse nødvendig. Dette medfører også å styrke kompetansen i å utrede tilknytningskvalitet og foreldrenes potensiale for å gi barnet den omsorgen det trenger.

1.10.3 Bedre oppfølging av foreldre som har omsorgsplasserte barn

Departementet vil

  • Vurdere modeller for å følge opp foreldre til omsorgsplasserte barn bedre

1.10.4 Sikre barn bedre stabilitet etter omsorgsovertakelse

Samvær

Departementet vil
  • Igangsette forskning om samvær

  • Vurdere behovet for faglige anbefalinger om samvær, både i forhold til foreldre og søsken

  • Vurdere nærmere om det skal igangsettes et arbeid for å innføre begrensninger i adgangen til å fremme en endringssak om samvær

Adopsjon, et barneverntiltak som barnevernet bør vurdere

Departementet vil
  • At adopsjon som barneverntiltak bør kunne benyttes i større grad enn i dag

  • Vurdere nærmere utvalgets anbefalinger slik at praksisfeltet skal bli bedre i stand til å vurdere adopsjon der det er til barnets beste

Tilbakeføring til foreldre etter en omsorgsovertakelse

Utvalget (NOU:2012:5) anbefaler at det bør være obligatorisk for fylkesnemnda å vurdere barnets tilknytning til blant annet fosterforeldre i alle saker som gjelder tilbakeføring, dersom det har gått mer enn to år etter plassering. Utvalget foreslår at dette skal gjelde uavhengig av om det er en frivillig plassering eller ikke.

Departementet vil
  • Vurdere utvalgets anbefaling nærmere

1.10.5 Bedre hjelp mens barnet bor hjemme

Pålegg om hjelpetiltak

Departementet vil
  • Utrede om hjelpetiltak i større grad enn i dag skal kunne pålegges foreldre, med vekt på både den faglige innretningen og de juridiske sidene

  • Lage en plan for hvordan barnevernet kan sikres mer kompetanse om, og tilgang til, flere omsorgsendrende eller foreldreveiledende tiltak som støtter opp under trygg tilknytning

Tiltak med dokumentert effekt

Departementet vil
  • Ta initiativ til et langsiktig fagutviklingsprogram i samarbeid med kommunene for systematisk å prøve ut hjelpetiltak i barnevernet. Målet er å bidra til positiv endring for barnet. Innsatsen skal følges med forskning for å sikre en videreutvikling av hele hjelpetiltaksfeltet. Gjennom en slik innsats vil det være interessant å prøve ut forskningsbaserte tilknytningsfremmende tiltak, med et langsiktig mål om landsdekkende implementering av flere tiltak

  • Sørge for at virksomme tiltak og forskningskunnskap blir tilgjengelige for ansatte i barnevernet

  • Videreutvikle kompetanse hos ansatte i barnevernet

Evaluering av hjelpetiltak

Departementet vil
  • Sørge for at alle landets kommuner får tilgang på evalueringsverktøy til bruk når hjelpetiltakene skal evalueres

1.10.6 Bedre vern av barn som ikke er født

Departementet vil

  • Igangsette en utredning i samarbeid med HOD av tiltak knyttet til vern av barn som ikke er født

1.10.7 Forholdet mellom barnevernlov og barnelov

Departementet vil

  • Utrede problemstillinger knyttet til forholdet mellom barnelov og barnevernlov nærmere

1.10.8 Familiedomstol

Departementet vil

  • Se nærmere på forslaget om å etablere en familiedomstol, og samtidig vurdere om utvalgets intensjoner bak forslaget kan løses på andre måter

1.10.9 Oppsummering

Raundalen-utvalget tar opp viktige dilemmaer og verdivalg knyttet til barn og foreldres motstridende interesser i barnevernssaker. Forslagene i utredningen skal først og fremst sikre barna en mer stabil og forutsigbar omsorgssituasjon og som ivaretar barnets utvikling. Departementet vil prioritere noen av forslagene fra utvalget i det videre arbeidet. Blant annet vil vern av barn som ikke er født stå sentralt. Videre vil departementet at det overordnede prinsippet om barnets beste fortsatt skal være grunnregelen for alt arbeid i barnevernet. Departementet ser det som viktig å sikre at tilknytnings- og relasjonskvalitet skal være en sentral del av barnevernets faglige arbeid. Biologiske bånd, det mildeste effektive inngrep og barnets rett til medvirkning vil også være viktige faglige prinsipper. Departementet vil vurdere om og eventuelt hvordan prinsippene kan presiseres ytterligere i barnevernloven. Departementet ønsker også at barnevernet skal få et bedre grunnlag for å vurdere omsorgsovertakelser, at foreldre får bedre oppfølging etter omsorgsplasseringer og at barnet skal ha bedre stabilitet etter omsorgsovertakelse.