Brev fra Klima- og miljødepartementet v/statsråden til energi- og miljøkomiteen, datert 22. oktober 2014

Svar vedrørende representantforslag 91 S (2013–2014

Jeg viser til brev fra energi- og miljøkomiteens leder Ola Elvestuen med følgende forslag til skriftlig besvarelse:

”Stortinget ber regjeringen videreføre og videreutvikle Direktoratet for forvaltning og IKTs (Difis) miljøhensyn og kompetanse om livssykluskostnader innenfor gjeldende budsjettrammer, og stadfeste at miljøhensyn og livssykluskostnader i offentlige anskaffelser er definert som Difis ansvarsområde”.

Svar:

Innkjøpspolitikken er et viktig virkemiddel som brukes for å nå en rekke samfunnsformål. Miljøhensyn er en integrert del av det norske regelverket, jfr § 6 i lov om offentlige anskaffelser. Regjeringen legger gjennom Sundvolden-erklæringen vekt på at offentlig sektor som kunde skal bidra til å ta i bruk og utvikle nye miljø- og klimavennlige teknologier og løsninger.

EU har vedtatt nye direktiver på anskaffelsesområdet, og direktivene åpner muligheter for økt grønt handlingsrom og innovasjon gjennom anskaffelsesprosesser. Et av formålene med EUs arbeid med å revidere anskaffelsesdirektivene har vært å bedre mulighetene for å ivareta andre samfunnshensyn i offentlige anskaffelser, som for eksempel klima og miljø. Mulighetene til å stille krav til miljø i alle faser av en anskaffelsesprosess er tydeliggjort og utvidet. Direktivet tydeliggjør og utvider også muligheten til å trekke inn livssykluskostnader i tildelingsfasen.

Jeg er enig i at offentlig sektor bør bruke sin markedsmakt i kraft av å være den største forbrukeren i økonomien med rundt 400 milliarder kroner årlig og at det er rom for å bruke innkjøpspolitikken aktivt som virkemiddel i det grønne skiftet. Jeg mener det er behov for en gjennomgang med sikte på å fornye arbeidet med miljø- og klimahensyn i offentlige anskaffelser, og har ikke sett det som hensiktsmessig å videreføre den forrige regjeringens politikk på dette området. Vi er nå i gang med en bredere gjennomgang av arbeidet med miljø- og klimahensyn i offentlige anskaffelser som en del av regjeringens satsing på det grønne skiftet og økt konkurransekraft for norske arbeidsplasser. Difi bidrar med sin fagkompetanse inn i regelverksarbeidet og i oppfølgningen av dette inngår også hvordan livssykluskostnader (LCC) skal ivaretas.