Innstilling fra næringskomiteen om endringer i statsbudsjettet for 2015 under Nærings- og fiskeridepartementet (Tilleggsbevilgninger til Innovasjon Norge)

Dette dokument

Til Stortinget

1. Sammendrag

1.1 Bakgrunn

I denne proposisjonen legger Nærings- og fiskeridepartementet fram endringsforslag for statsbudsjettet 2015.

Fallet i oljeprisen våren og sommeren 2015 har gjort behovet for omstilling særlig merkbart på Vest- og Sørlandet, hvor petroleumsrettede næringer dominerer næringslivet og gjør regionene sårbare for endringer i olje- og gassmarkedene. I takt med utviklingen i petroleumssektoren har Innovasjon Norge opplevd økt etterspørsel etter sine tjenester. På Vestlandet er samlet søknadsbeløp nær doblet sammenliknet med første halvår i fjor, mens det på Sørlandet har vært ca. 60 pst. økning i søknadsinngangen gjennom første halvår. Midlene i enkelte av Innovasjon Norges ordninger er nå tilnærmet brukt opp for inneværende år, slik at det kun er et fåtall nye prosjekter som vil finansieres ut året. Dermed står flere lovende prosjekter med vekstpotensial uten finansiering.

Situasjonen innenfor deler av norsk næringsliv kan gi nye muligheter for andre virksomheter. Regjeringen ønsker å legge til rette for at dette potensialet benyttes, ved å støtte innovasjon og omstilling.

På bakgrunn av det økte omstillingsbehovet på Sørlandet og Vestlandet foreslår regjeringen å bevilge 100 mill. kroner ekstra for inneværende år, for å bidra til omstilling i norsk økonomi. Midlene skal gå til ordninger i Innovasjon Norge og er tiltenkt prosjekter i de to landsdelene, der omstillingsutfordringene er størst. Ordningene som nå foreslås styrket, er sterkt etterspurt og forventes å gi rask effekt på sysselsetting og omstilling.

1.2 Endringsforslag

Kap. 2421 Innovasjon Norge

Post 50 Innovasjon – prosjekter, fond

Det foreslås å styrke Innovasjon Norges etablerertilskuddsordning. Midlene skal finansiere prosjekter på Sør- og Vestlandet.

Det foreslås at bevilgningen styrkes med 60 mill. kroner, fra 345,1 til 405,1 mill. kroner.

Post 72 Forsknings- og utviklingskontrakter, kan overføres

Det foreslås å styrke Innovasjon Norges ordning med forsknings- og utviklingskontrakter (FoU-kontrakter). Midlene skal finansiere prosjekter på Sør- og Vestlandet.

Bevilgningen foreslås styrket med 40 mill. kroner, fra 291,1 til 331,1 mill. kroner.

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Else-May Botten, Ingrid Heggø, Odd Omland og Knut Storberget, fra Høyre, Frank Bakke-Jensen, Ingunn Foss, Gunnar Gundersen og Ove Trellevik, fra Fremskrittspartiet, Morten Ørsal Johansen, Øyvind Korsberg og Jørund Rytman, fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Hjemdal, fra Senterpartiet, lederen Geir Pollestad, og fra Venstre, Pål Farstad, viser til de vurderinger og forslag som regjeringen har lagt frem om å øke overføringene til Innovasjon Norge med 100 mill. kroner på inneværende års budsjett. Komiteen slutter seg til regjeringens vurderinger og forslag.

3. Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å fatte følgende

vedtak:

I statsbudsjettet for 2015 gjøres følgende endringer:

Kap.

Post

Formål

Kroner

Utgifter

2421

Innovasjon Norge

50

Innovasjon – prosjekter, fond, blir økt med

60 000 000

fra kr 345 100 000 til kr 405 100 000

72

Forsknings- og utviklingskontrakter, blir økt med

40 000 000

fra kr 291 100 000 til kr 331 100 000

Oslo, i næringskomiteen, den 5. november 2015

Geir Pollestad

leder og ordfører