2. Merknader frå komiteen

Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Jan Bøhler, Stine Renate Håheim, Stein Erik Lauvås, Helga Pedersen og Eirin Sund, frå Høgre, Frank J. Jenssen, Mudassar Kapur, Bjørn Lødemel og Ingjerd Schou, frå Framstegspartiet, Mazyar Keshvari og leiaren Helge André Njåstad, frå Kristeleg Folkeparti, Geir Sigbjørn Toskedal, frå Senterpartiet, Heidi Greni, frå Venstre, André N. Skjelstad, og frå Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen, viser til at Sametinget si årsmelding for 2014 vart vedteken av Sametinget i plenum 5. mars 2015. Dei totale rammene som Sametinget forvalta i 2014 var 427,8 mill. kroner.

Komiteen viser også til at Sametinget markerte 25-årsjubileet for Sametinget og 200-årsjubileet for Grunnlova i 2014.

Komiteen viser til at regjeringa vidarefører forhandlingane med Sverige og Finland om ein felles nordisk samekonvensjon. Det er gjennom konsultasjonar semje med Sametinget om eit mandat for forhandlingane.

Komiteen viser til at det i årsmeldinga frå Sametinget blir peika på at regjeringa er oppteken av å ta vare på samiske språk og at regjeringa i samråd med Sametinget har sett ned eit utval som skal sjå på lovverk, tiltak og ordningar for dei samiske språka i Noreg. Utvalet skal levere ein delrapport om struktur og kommunane sine plikter knytt til samelova sine språkreglar i februar 2016. Den endelige rapporten vil bli lagt fram i august 2016.

Komiteen viser også til at Sametinget har fått tildelt 600 000 kroner for å støtte kommunar i og utanfor samisk forvaltningsområde i kommunereforma, for at samiske språkbrukarar ikkje skal kome dårlegare ut som følgje av endringar i kommuneinndelinga.

Komiteen viser til at Stortinget i 2014 vedtok å løyve midlar til å starte opp eit nytt, redusert forprosjekt for Saemien Sijte i statsbudsjettet for 2015. Kulturdepartementet har i 2015 gjeve Statsbygg i oppdrag å utarbeide forprosjekt for eit nytt, redusert bygg.

Komiteen viser til at Sametinget gjennom sine verkemiddel bidreg til vekst og utvikling, mellom anna innan primærnæringane, kulturnæringane og samisk reiseliv. I 2014 tildelte Sametinget totalt 34,2 mill. kroner til ulike næringsformål.

Komiteen viser til at Sametinget sitt internasjonale arbeid i 2014 var konsentrert om prosessen fram mot FN sin verdskonferanse for urfolk, som vart arrangert 22. og 23. september 2014 i New York. Norske myndigheiter og dei norske samane sine representantar spelte ei sentral rolle både for at konferansen vart halden og i forhandlingane om sluttdokumentet frå konferansen.

Komiteen viser til at det, etter initiativ frå Noreg, i 2012 vart sett i gang forhandlingar for å få på plass ei ny avtale med Finland om fiske i Tanaelva. Målet var å få på plass ei avtale som kunne redusere fiskepresset på laksebestandene i elva frå og med 2015. Etter det siste forhandlingsmøtet i november 2014 vart det klart at ei ny avtale tidlegast kan være på plass i 2017.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Venstre og Sosialistisk Venstreparti, viser til at staten som skoleeier nå må prioritere bygging av ny samisk videregående skole i Kautokeino.

Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og Sosialistisk Venstreparti, viser til at skolebygget er fra 1957, og at det er angrepet av muggsopp. Senest i mai 2015 anbefalte bedriftshelsetjenesten å stenge skolen på grunn av helsefare.

Dette flertallet er opptatt av en språkpolitikk der språk ikke bare sees som en kommunikasjonsform, men også i et makt- og identitetsperspektiv. Dette flertallet er opptatt av å styrke det språklige mangfoldet og legge bedre til rette for bruk av både nynorsk og samisk i det offentlige rom.

For dette flertallet er det derfor avgjørende at det er en dags- og ukepresse som bidrar til Norges ansvar for å ta vare på egne språk.

Dette flertallet mener det er viktig å synliggjøre og å ta vare på sørsamisk kultur. Dette flertallet viser til at stiftelsen Saemien Sijte – sørsamisk museum og kultursenter – har behov for oppstartsbevilgning for å realisere det nye museumsbygget.

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre, viser til partienes budsjettavtale, hvor det vises til at arbeidet med prosjektering av Saemien Sijte er igangsatt, men ikke ferdigstilt. Flertallet forutsetter at regjeringen følger fremdriften nøye og informerer Stortinget om fremdrift i revidert nasjonalbudsjett for 2016.

Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og Sosialistisk Venstreparti, er opptatt av å styrke samisk som språk i kulturlivet. Det samiske nasjonalteatret, Beaivváš, har en viktig rolle i norsk scenekunst, både som nyskapende institusjons- og turnéteater, og som ivaretaker og videreutvikler av samisk språk, kunst og kultur. Dette flertallet viser til at teatret har behov for økte tilskudd blant annet for prosjektering av nytt teaterbygg.

Dette flertallet mener det er viktig at det produseres norskspråklig film av høy kvalitet i flere sjangre, og likeledes at samiskspråklig film har et godt fundament. Dette flertallet mener at staten har som rolle å sikre forutsigbarhet og mulighet for utvikling av norskprodusert film. Dette flertallet er opptatt av å bevare de ulike regionale filmmiljøene i Norge, og støtter regjeringens satsing på regionale filmsentre som del av sterkere vektlegging av regionene i kulturpolitikken. Dette flertallet vil i denne sammenheng peke på Internasjonalt Samisk Filminstitutt, som står i en særstilling og som gjør et viktig arbeid for å videreutvikle den samiske filmkulturen. Internasjonalt Samisk Filminstitutt er i ferd med å etablere seg som en viktig aktør også i andre nordiske land, og dette flertallet ønsker å støtte opp om målene instituttet har satt seg.

Dette flertallet understreker at den statlige utdanningspolitikken spiller en viktig rolle for å ivareta språk og kultur, og følgelig er dette særlig viktig for språklige og kulturelle minoriteter. Dette flertallet mener at Sameskolen for Midt-Norge har hatt stor betydning for å bygge opp og spre kompetanse om sørsamisk, som står på UNESCOs liste over sterkt truede språk. Dette flertallet mener at kompetansemiljøet ved skolen og språksamlingene som skolen tilbyr, er av stor verdi, og kan ikke uten videre overføres andre skoler.

Komiteens medlemmer fra Venstre og Sosialistisk Venstreparti ønsker fortsatt drift av skolen inntil videre og forutsetter at regjeringen inngår dialog med Sametinget om en eventuell nedleggelse og om hvordan oppgaver knyttet til fjernundervisning og samlinger kan overtas av andre, for eksempel dersom det etableres et kompetansemiljø ved Saemien Sijte som kan ta over oppgavene.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og Sosialistisk Venstreparti, vil understreke viktigheten av involvering av de partene det angår i den videre prosessen.

Flertallet viser til sine respektive partiers opplegg for alternative statsbudsjett for 2016 og forslag til økte bevilgninger under de ulike områdene som omtalt i denne innstillingen.

Et annet flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre, viser til disse partiers budsjettavtale av 23. november 2015 om statsbudsjettet for 2016.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og Sosialistisk Venstreparti, viser til at stortingsmeldingen peker på viktige utfordringer som handler om samisk språk og kultur, og at utvikling og bevaring av samisk språk og kultur er sentrale temaer.

Flertallet mener at spørsmål knyttet til språk, kultur og utdanning står svært sentralt i politikkutformingen for den samiske befolkningen. Flertallet mener at konsultasjonsordningen mellom statlige myndigheter og Sametinget er et av de viktigeste rammeverk for å sikre samene sin folkerettslige rett til deltakelse i saker som vedkommer dem.

I årsmeldingen skriver Sametinget:

«Det er imidlertid viktig at konsultasjonsavtalen overholdes av begge parter, og at partene har en felles forståelse av hvordan konsultasjonsavtalen skal utføres i praksis.»

Videre i årsmeldingen skriver Sametinget at det har vært tilfeller der Sametingets politiske ledelse eller administrasjon har fått muntlige henvendelser om tiltak som allerede er iverksatt i regjeringsapparatet, og Sametinget mener dette bryter med konsultasjonsavtalen.

Sametinget bemerker også at det i jordbruksavtalen for 2014 ble fjernet 4 mill. kroner i virkemidler for Sametinget, og at Sametinget er svært lite tilfreds med dette. Sametinget peker også på at rovviltforvaltningen som regjeringen fører ikke i tilstrekkelig grad tar hensyn til næringsinteressene i de samiske områder.

Når det gjelder arbeidet med norsk-svensk reinbeitekonvensjon understreker Sametinget at det er nødvendig med god oppfølging hos de respektive regjeringer.

Vedrørende kommunereformen merker flertallet seg at Sametinget er opptatt av at samiske rettigheter i språk og andre kommunale tjenester ikke skal forringes som en følge av eventuelle kommunesammenslåinger.

Flertallet merker seg at Sametinget i sin årsmelding gir uttrykk for at det er nødvendig med en bedre felles forståelse av hvordan konsultasjonsavtalen i praksis skal håndheves. Flertallet forventer at regjeringen gjennomfører konsultasjonsordningen i tråd med intensjonen bak ordningen.

Videre merker flertallet seg at Sametinget etterlyser regjeringens arbeid med å realisere Saemien Sijte, samt at Sametinget også gir tydelig uttrykk for at Bååstede – tilbakeføring av samisk kulturarv – er en oppgave Sametinget ikke kan løse alene.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet understreker betydningen av at Sametinget har gode arbeidsvilkår med budsjettrammer som ivaretar muligheten til å videreføre sin virksomhet, og registrerer derfor med bekymring at budsjettforslag for 2016 ikke pris- og kostnadsjusterer bevilgningene til Sametinget.

Disse medlemmer mener regjeringens forslag om nedlegging av Sameskolen i Midt-Norge vil virke negativt inn på arbeidet for å bevare samisk språk og kultur, og viser til at disse medlemmers respektive partier i sine alternative statsbudsjett for 2016 opprettholder nødvendige bevilgninger.

Disse medlemmer mener det er nødvendig å bringe fortgang i arbeidet med å realisere Saemien Sijte på Snåsa.

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti og Senterpartiet viser til sine respektive partiers alternative statsbudsjett for 2016 hvor det er foreslått en oppstartsbevilgning.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti mener det er viktig at Sametingets virksomhet og oppgaver styrkes for å kunne utføre sine oppgaver. Dette medlem viser til at Sametinget ville fått 40 mill. kroner mer til disposisjon med Sosialistisk Venstrepartis alternative statsbudsjett for 2016. Det forutsettes da at det innenfor dette budsjettet ville være rom for Sametingets egne prioriteringer av samiskprodusert film i Norge og Norden.

Dette medlem viser til at den sørsamiske befolkningens kultur, språk og næringsliv er særlig sårbar, og at det er behov for en egen stortingsmelding om dette og konkrete tiltak for å styrke disse områdene.