Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Else-May Botten, Ingrid Heggø, Odd Omland og Knut Storberget, fra Høyre, Laila Davidsen, Ingunn Foss, Gunnar Gundersen og Ove Trellevik, fra Fremskrittspartiet, Sivert Bjørnstad, Oskar J. Grimstad og fung. leder Morten Ørsal Johansen, fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Hjemdal, fra Senterpartiet, Sofie Margrethe Selvikvåg, fra Venstre, Pål Farstad, og fra Sosialistisk Venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes, viser til representantforslaget Dokument 8:32 S (2016–2017) om et løft for dyrevelferden i Norge.

Komiteen viser til viktigheten av å ha god og tilfredsstillende dyrevelferd i Norge. Dyr har behov for å være i aktivitet for å holde seg i form og føle seg fornøyde. Komiteen viser også til at det er viktig at dyrenes naturlige behov imøtekommes for å opprettholde og fremme god helse, samt at dyrene føler seg trygge.

Komiteen viser til at dyreholdere har et stort ansvar i å følge opp dyrenes ve og vel i tråd med ovennevnte og de lover og regler som gjelder for god dyrevelferd. Komiteen støtter derfor forslagsstiller i at dyreholder må være i stand til å fange opp stereotyp atferd – ofte som følge av stress og mistrivsel.

I så henseende vil mange mene at noe av det viktigste en kan gjøre for å styrke dyrevelferden i Norge, er å sørge for at dyreholder har og engasjerer seg for å ha god og tilstrekkelig informasjon om god dyrevelferd. Komiteen viser til at dette er noe Mattilsynet arbeider mye med. Komiteen viser også til at Mattilsynet er en viktig kontrollinstans som fører tilsyn med dyrehold. Som det kommer frem i brev til komiteen av 13. januar 2017 fra landbruks- og matministeren (brevet er vedlagt innstillingen), gir dyrevelferdsloven en rekke forskjellige virkemidler som Mattilsynet kan ta i bruk for å bidra til at dyrevelferdsloven blir etterlevd.

Komiteen viser til at det likevel er tilfeller der en ser utfordringer knyttet til dyrenes velferd. Dette kan skyldes brudd på etiske prinsipper eller kriminalitet. Derfor er det gledelig at regjeringen høsten 2016 utvidet dyrepolitiordningen slik at den nå omfatter både Sør-Trøndelag og Rogaland. En slik ordning er med på å styrke rammene for god dyrevelferd i Norge.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, viser for øvrig til viktigheten av å ha gode forskrifter og tilstrekkelig kunnskap for å ivareta dyrenes velferd i Norge, og mener dette i stor grad er på plass.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti mener det ikke bør være tvil om at eksisterende forskrifter for hold av dyr er i tråd med dyrevelferdsloven. Det er for eksempel grunn til å se nærmere på om forskriften for hold av høns og kalkun, en produksjon der det finnes eksempler på kyllingprodusenter som lar kylling vokse svært raskt og med høy dyretetthet, er i tråd med dyrevelferdsloven.

På den bakgrunn fremmer dette medlem følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen gå gjennom og oppdatere forskrifter for hold av dyr slik at disse er oppdaterte i henhold til dyrevelferdsloven.»