Søk

Sammendrag

Avtale om opprettelse av sekretariatet for Den nordlige dimensjons kulturpartnerskap (NDPC) ble undertegnet i Riga 28. mai 2018.

Den nordlige dimensjon er et samarbeid mellom EU, Island, Norge og Russland med målsetting om å bidra til sosial og økonomisk utvikling i dette området ved å fokusere på kulturbasert næringsutvikling. NDPC er ett av fire fagspesifikke partnerskap under Den nordlige dimensjon. De øvrige partnerskapene er partnerskapet for miljø (NDEP), transport og logistikk (NDPTL) og helse og livskvalitet (NDPHS).

Den undertegnede avtalen innebærer at det allerede etablerte sekretariatet i Riga opprettes formelt som et selvstendig folkerettssubjekt, slik at det på selvstendig grunnlag kan ivareta sin funksjon som administrativ støtte for kulturpartnerskapet. Avtalen sikrer også forutsigbare og hensiktsmessige rammer rundt finansieringen.

Hovedformålet med opprettelsen av et internasjonalt sekretariat er at sekretariatet skal bistå med administrativ, analytisk og annen form for støtte til kulturpartnerskapets styringsgruppe.

I og med at avtalen innebærer fremtidige økonomiske utgifter av en viss størrelse per år, er Stortingets samtykke til inngåelse av avtalen nødvendig i medhold av Grunnloven § 26 annet ledd. Avtalen legger opp til at Norge forplikter seg til å betale årlig kontingent til NDPC på 20 000 euro. Utgiftene vil bli dekket innenfor Kulturdepartementets gjeldende budsjettrammer.

For nærmere omtale av de enkelte bestemmelser i avtalen, se proposisjonen.