Innstilling fra utenriks- og forsvarskomiteen om Årsrapporter fra Stortingets faste delegasjoner til internasjonale parlamentariske forsamlinger for 2019

Søk
Til Stortinget

Sammendrag

Dokument 13 (2019–2020) inneholder årsrapporter for Stortingets delegasjoner til følgende interparlamentariske organisasjoner:

  • Det parlamentariske partnerskapet Asia-Europa (ASEP)

  • Den interparlamentariske union (IPU)

  • EFTA-parlamentarikerkomiteene og Den felles EØS-parlamentarikerkomiteen

  • Europarådets parlamentariske forsamling (PACE)

  • Arktisk parlamentarisk samarbeid (CPAR)

  • NATOs parlamentariske forsamling (NATO PA)

  • Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europas (OSSEs) parlamentariske forsamling (OSSE PA)

Årsrapporten til Nordisk råds delegasjon behandles separat i forbindelse med regjeringens årlige melding om nordisk samarbeid.

Årsrapportene som følger, gir et bilde av bredden i Stortingets interparlamentariske delegasjoners internasjonale virksomhet. Rapportene beskriver arbeidet i de ulike delegasjonene og hvilke temaer som har preget arbeidet i 2019. Delegasjonene har forskjellig tematisk og geografisk virkeområde og ulik tilknytning til de multilaterale foraene de er assosiert med. Noen har tett kontakt med regjeringssidens del av organisasjonen, mens andre har mer indirekte tilknytning. Noen av forsamlingene vedtar resolusjoner gjennom hele året, mens andre gjør sine vedtak på en årlig sesjon. Selv om parlamentarikerforsamlingene er ulike i karakter, har de samtidig også mange fellestrekk.

Multilateralt samarbeid står sentralt i samtlige delegasjoner. Klimaendringene har vekket stort engasjement verden over i 2019 og har preget arbeidet i flere av delegasjonene. Menneskerettigheter og demokratiutvikling står også sentralt i flere av parlamentarikerforsamlingene. I PACE er dette den overordnede tematikken, mens det også i OSSE PA og IPU inngår i kjernen av organisasjonenes virke. Sikkerhetspolitikk er en fellesnevner for NATO PA og OSSE PA, og handelspolitikk er en fellesnevner for EØS/EFTA og ASEP. Utviklingen i nordområdene, særlig konsekvensene av klimaendringene, har vært drøftet i den arktiske delegasjonen.

For en nærmere beskrivelse av aktiviteten i de ulike delegasjonene vises det til dokumentet.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jette F. Christensen, lederen Anniken Huitfeldt, Marianne Marthinsen, Anne Sandum og Jonas Gahr Støre, fra Høyre, Hårek Elvenes, Trond Helleland, Ingjerd Schou og Michael Tetzschner, fra Fremskrittspartiet, Siv Jensen, Christian Tybring-Gjedde og Morten Wold, fra Senterpartiet, Liv Signe Navarsete, fra Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken, fra Venstre, Ola Elvestuen, og fra Kristelig Folkeparti, Geir Sigbjørn Toskedal, viser til årsrapportene fra Stortingets faste delegasjoner til internasjonale parlamentariske forsamlinger, som for 2019 dekker følgende interparlamentariske organisasjoner: Det parlamentariske partnerskapet Asia-Europa (ASEP), Den interparlamentariske union (IPU), EFTA-parlamentarikerkomiteene og Den felles EØS-parlamentarikerkomiteen, Europarådets parlamentariske forsamling (PACE), Arktisk parlamentarisk samarbeid (CPAR), NATOs parlamentariske forsamling (NATO PA), Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europas (OSSEs) parlamentariske forsamling (OSSE PA). Komiteen noterer seg at årsrapporten til Nordisk råds delegasjon behandles separat i forbindelse med regjeringens årlige melding om nordisk samarbeid.

Komiteen merker seg bredden i Stortingets interparlamentariske delegasjoners internasjonale virksomhet, både hva gjelder tematiske og geografiske virkeområde og ulik tilknytning til de multilaterale foraene de er forbundet med. Det er også variasjon i grad av kontakt med regjeringssidens del av organisasjonen.

Komiteen merker seg at menneskerettigheter og demokratiutvikling står sentralt i flere av parlamentarikerforsamlingene. I PACE er dette den overordnede tematikken, mens det også i OSSE PA og IPU inngår i kjernen av organisasjonens virke. Sikkerhetspolitikk er en fellesnevner for NATO PA og OSSE PA, og handelspolitikk er en fellesnevner for EØS/EFTA og ASEP. Utviklingen i nordområdene, særlig konsekvensene av klimaendringene, har vært drøftet i den arktiske delegasjonen.

Komiteen viser til at multilateralt samarbeid har stått sentralt i samtlige delegasjoner. Komiteen bemerker i denne sammenheng at 2019 var et jubileumsår for flere av de viktigste samarbeidsorganene, slik som NATO (70 år), Europarådet (70 år) og Den europeiske menneskerettsdomstol (60 år). EØS-avtalen fylte 25 år.

Komiteen mener årsrapporten gir et godt bilde av omfanget av Norges interparlamentariske samarbeid, og at slik aktivitet er avgjørende for fred, fremgang og stabilitet i vår del av verden og for ivaretagelse av norske interesser internasjonalt.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument 13 (2019–2020) – Årsrapporter til Stortinget fra Stortingets faste delegasjoner til internasjonale parlamentariske forsamlinger for 2019 – vedlegges protokollen.

Oslo, i utenriks- og forsvarskomiteen, den 4. mars 2020

Anniken Huitfeldt

Michael Tetzschner

leder

ordfører