Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om representantforslag om økte lokale ringvirkninger av verneområdene og Norges nasjonalparker

Søk
Til Stortinget

Bakgrunn

I dokumentet fremmes følgende forslag:

  1. Stortinget ber regjeringen flytte flere statlige arbeidsplasser ut til verneområdepunktene og således styrke fagmiljø og lokalsamfunn der verneverdiene er.

  2. Stortinget ber regjeringen styrke besøkssentrene, nasjonalparkkommunene og naturarven som verdiskaper.

  3. Stortinget ber regjeringen stimulere til mer lokal verdiskaping, næringsutvikling, levedyktige bedrifter og helårlige arbeidsplasser med grunnlag i verneområdene og merkevaren Norges nasjonalparker.»

Det vises til dokumentet for nærmere redegjørelse for forslagene.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, Espen Barth Eide, Ruth Grung, Else-May Norderhus og Runar Sjåstad, fra Høyre, Liv Kari Eskeland, Stefan Heggelund, Aase Simonsen og Lene Westgaard-Halle, fra Fremskrittspartiet, Terje Halleland og Gisle Meininger Saudland, fra Senterpartiet, Sandra Borch og Ole André Myhrvold, fra Sosialistisk Venstreparti, Lars Haltbrekken, fra Venstre, lederen Ketil Kjenseth, fra Kristelig Folkeparti, Tore Storehaug, og fra Miljøpartiet De Grønne, Per Espen Stoknes, viser til representantforslag fra stortingsrepresentantene Siv Mossleth, Kari Anne Bøkestad Andreassen, Bengt Fasteraune, Ole André Myhrvold og Sandra Borch om økte lokale ringvirkninger av verneområdene og Norges nasjonalparker.

Komiteen viser til at verneområdene representerer store naturverdier som, når de forvaltes i et generasjonsperspektiv og i tråd med verneformålet, er et viktig grunnlag for langsiktig, lokal og naturbasert verdiskaping. Særlig nasjonalparkene og de store landskapsvernområdene utgjør et grunnlag for utvikling av naturbasert reiseliv. Ordningen med lokal forvaltning bidrar til at kommunene kan se forvaltning av verneområdene i sammenheng med kommunens øvrige arealforvaltning etter plan- og bygningsloven og legge til rette for naturbasert reiseliv i og i tilknytning til verneområdene. Komiteen viser videre til at det i 2019 ble lagt frem en handlingsplan for styrket forvaltning av verneområdene, hvor det legges til grunn en vernepolitikk som gjennom bruk skal bygge opp under både verneverdiene og gi grunnlag for økt verdiskaping.

Komiteen viser for øvrig til brev av 26. april 2021 fra statsråd Sveinung Rotevatn. Brevet er lagt ved innstillingen.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Venstre og Kristelig Folkeparti, ønsker forslagsstillernes engasjement for Norges nasjonalparker og verneområder velkommen. Dette er en sak som ligger disse partiers hjerte nær, noe som også er bakgrunnen for at det meste av det som foreslås allerede er igangsatt.

Et annet flertall, alle unntatt medlemmene fra Senterpartiet, vil sikre naturmangfoldet og livsgrunnlaget for kommende generasjoner, slik at vi overlater naturen og miljøet vårt i minst like god stand som vi overtok det fra våre forfedre. En god forvaltning av verneområder er viktig i denne sammenheng.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti mener derfor det er viktig å bedre forvaltningen av eksisterende verneområder. Tilstanden i verneområdene er ikke god nok. I ca. 27 pst. av verneområdene er verneverdiene truet. For å bedre forvaltningen av verneområdene startet regjeringen arbeidet med nettopp å styrke forvaltning av verneområdene gjennom å

  • ansette flere nasjonalpark- og verneområdeforvaltere

  • innrette kartleggingen og overvåkingen i verneområdene slik at vi får nødvendig kunnskap om tilstand og utvikling

  • videreføre arbeidet med å lage skjøtsels- og forvaltningsplaner

  • oppdatere strategien for bruk av tiltaksmidler

  • fortsatt prioritere konkrete skjøtsels- og tilretteleggingstiltak i verneområdene

  • fortsatt prioritere oppsyn i verneområdene

  • gjennomføre skjøtselstiltak som motvirker negative effekter av klimaendringer i verneområder

  • sikre at informasjon om og profilering av nasjonalparker og andre verneområder holder høy kvalitet, følger kriteriene for merkevaren Norges nasjonalparker, og er i tråd med det enkelte verneområdes besøksstrategi

  • legge til rette for at det utarbeides besøksstrategier for alle nasjonalparker

  • fortsette utviklingen av besøkssentrene som viktige formidlere om norsk natur og veivisere ut i de store verneområdene

  • bidra til at besøkssentrene blir gode møteplasser for samarbeid mellom frivillige organisasjoner, næringsliv og offentlig forvaltning

  • oppfordre verneområdestyrene og omkringliggende kommuner til å samarbeide om etablering av gode helhetlige opplevelser, spesielt i nasjonalparkkommuner.

Komiteen viser til at natur har en viktig plass i den norske folkesjelen, og at nasjonalparkene våre representerer noe av det flotteste av norsk natur. Verneområdeforvaltning, besøkssentrene, nasjonalparkkommunene og andre aktører har ulike roller relatert til verneverdiene, med muligheter for å samarbeide for å få til fornuftig bruk av områdene, uten at det forringer verneverdiene.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Senterpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti mener at lokal forvaltning av verneområder gjennom verneområdestyrer og en ny visuell identitet med grunnlag i merkevaren Norges nasjonalparker åpner porten til nye opplevelser, senker terskelen for besøk og øker kunnskapen om naturen. Nasjonalparkene gir mulighet for både økonomisk, kulturell, sosial og miljømessig verdiskaping.

Det er, slik komiteens medlemmer fra Senterpartiet ser det, viktig at lokal forvaltning fører til at arbeidsoppgavene i større grad skjer i områdene hvor nasjonalparkene og verneområdene finnes. Disse medlemmer mener det må stimuleres til lokal verdiskaping, næringsutvikling, levedyktige bedrifter og helårlige arbeidsplasser med grunnlag i nasjonalparkforvaltning og merkevaren Norges nasjonalparker.

Komiteen ser behovet for en bærekraftig utvikling og bred verdiskaping som kombinerer vern av naturverdier og fornuftig bruk. Eierskap, identitet og stolthet er, etter komiteens syn, en forutsetning for godt vertskap, noe som skaper verdier både for gjesten, lokalsamfunnet, bedriften og kommunen hvor verneområdene er.

Komiteen vil understreke at verdiskaping er mer enn økonomisk fortjeneste for enkeltpersoner eller enkeltbedrifter. Det er hensiktsmessig å fokusere på flere former for verdiskaping og gjennom det sikre en bærekraftig utvikling, øke verdiskaping for lokalsamfunnet og ivareta verdiene i naturen på lang sikt. Komiteen ser at det for nasjonalparkkommunene vil være viktig hvordan de besøkende opplever helheten med overnatting, lokal mat og natur- og kulturopplevelser. Komiteen mener at nasjonalparkkommunenes oppgaver og roller betyr at de har gode forutsetninger for å kunne bli sentrale aktører i arbeidet med å implementere merkevaren Norges nasjonalparker.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne, mener at det derfor er viktig å gi nasjonalparkkommunene økt oppmerksomhet siden nye kriterier krever nært samarbeid med forvaltning, oppsyn og naturveiledning.

Flertallet viser til at distriktsnæringsutvalget og distriktsdemografiutvalget gjennom NOU 2020:12 «Næringslivets betydning for levende og bærekraftige lokalsamfunn» og NOU 2020 «Det handler om Norge» har kommet med klare anbefalinger om at mer av verdiskapingen i distriktene må forbli der den skapes for å bidra til en ønsket demografisk utvikling med levende lokalsamfunn. Ungdommens distriktspanel har også gitt sine anbefalinger for en bærekraftig samfunnsutvikling gjennom anbefalinger i 10 punkt.

Flertallet viser til at 6. mai 2021 overrakte Innovasjon Norge ny nasjonal reiselivsstrategi til næringsministeren. Den peker i samme retning når den snakker om bred (økonomisk, kulturell, sosial og miljømessig) verdiskaping, FNs bærekraftsmål og de 10 bærekraftsprinsippene.

Flertallet mener at det bør opprettes minst tre piloter i store forvaltningsknutepunkt for å starte utflytting av statlige funksjoner og oppgaver (nasjonale oppgaver). Pilotene skal legges til knutepunkt med ansvar for mye vernet areal og mange kommuner og flere nasjonalparkkommuner involvert.

På denne bakgrunn vil komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne fremme følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen flytte flere statlige arbeidsplasser ut til verneområdepunktene og således styrke fagmiljø og lokalsamfunn der verneverdiene er.»

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne, fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen styrke besøkssentrene, nasjonalparkkommunene og naturarven som verdiskaper.»

«Stortinget ber regjeringen stimulere til mer lokal verdiskaping, næringsutvikling, levedyktige bedrifter og helårlige arbeidsplasser med grunnlag i verneområdene og merkevaren Norges nasjonalparker.»

Forslag fra mindretall

Forslag fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne:
Forslag 1

Stortinget ber regjeringen flytte flere statlige arbeidsplasser ut til verneområdepunktene og således styrke fagmiljø og lokalsamfunn der verneverdiene er.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:
I

Stortinget ber regjeringen styrke besøkssentrene, nasjonalparkkommunene og naturarven som verdiskaper.

II

Stortinget ber regjeringen stimulere til mer lokal verdiskaping, næringsutvikling, levedyktige bedrifter og helårlige arbeidsplasser med grunnlag i verneområdene og merkevaren Norges nasjonalparker.

Vedlegg

Vedlegg finnes kun i PDF, se merknadsfelt.

Oslo, i energi- og miljøkomiteen, den 18. mai 2021

Ketil Kjenseth

Lene Westgaard-Halle

leder

ordfører