1. Bakgrunn

Stortinget vedtok 6. januar 2022 å be Riksrevisjonen om å iverksette undersøkelser av saker som gjelder stortingsrepresentantenes økonomiske ordninger, jf. Innst. 101 S (2021–2022). Presidentskapet forutsatte i innstillingen at Riksrevisjonen skal kunne innhente den informasjon som anses nødvendig for å gjennomføre undersøkelsene. I innstillingen legges det til grunn at Riksrevisjonen tar det opp med Stortinget dersom det er behov for særlige lovhjemler for å kunne gjennomføre undersøkelsene.

I brev 17. mars 2022 anmodet et flertall i Riksrevisjonens kollegium om en særlov. Et mindretall i kollegiet har ikke stilt seg bak anmodningen. Mindretallet har stilt seg bak lovforslagets intensjon, men bl.a. stilt spørsmål ved behovet for en særlov og om lovforslaget er godt nok utredet.

Blant annet på bakgrunn av tidligere, sammenlignbare lover om informasjonsinnhenting for granskingsutvalg o.l. utarbeidet presidentskapet et foreløpig utkast til lov. Som ledd i behandlingen av saken besluttet presidentskapet å oversende utkastet til juridiske eksperter for å få deres vurderinger. Et høringsnotat ble derfor den 8. april 2022 sendt på en begrenset skriftlig høring til åtte personer ved de juridiske fakultetene ved universitetene i Oslo og Bergen.

Frist for å komme med innspill ble satt til 27. april 2022. Det har kommet to innspill, fra professor Benedikte Moltumyr Høgberg og fra professor emeritus Inge Lorange Backer. De to innspillene, Riksrevisjonens brev og høringsnotatet følger som vedlegg til innstillingen.