Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Even Eriksen, Kari Henriksen og Lubna Boby Jaffery, fra Høyre, lederen Peter Frølich og Svein Harberg, fra Senterpartiet, Nils T. Bjørke, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen, fra Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken, fra Rødt, Seher Aydar, og fra Venstre, Grunde Almeland, viser til Grunnlovsforslag 12:19 (2019–2020) om endring i § 120 a hvor det foreslås at Norge skal ha sin egen pengeenhet. Bestemmelsen foreslås plassert i Grunnloven § 120 a, alternativt § 120 b.

Komiteen merker seg at tilsvarende forslag ble fremsatt i Dokument 12:39 (2015–2016) og Dokument 12:27 (2011–2012), men oppnådde ikke det tilstrekkelige grunnlovsmessige flertall ved Stortingets behandling henholdsvis 14. mai 2020 og 24. mai 2016.

Komiteen viser til at Norges pengeenhet i dag er lovfestet i sentralbankloven § 1-9, og ikke i Grunnloven.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre, er av den oppfatning at staten i dag har full selvråderett over penge- og myntsystemet, og at en grunnlovfesting ikke vil bidra til å styrke selvråderetten.

Flertallet viser videre til Stortingets behandling av tilsvarende forslag i de to forrige stortingssesjonene, der flertallet viser til at det kan forekomme økonomiske forhold som tilsier at storting, regjering og Norges Bank bør ha mulighet til å handle raskt for å sikre nasjonens interesser, og at en grunnlovfesting slik det her er foreslått, kan gjøre handlingsrommet mindre og forsinke nødvendige grep fra de ovennevnte aktører.

Flertallet deler denne vurderingen og anbefaler på dette grunnlaget at forslaget ikke bifalles.

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt viser til at forslaget begrunnes med at i Novembergrunnloven av 1814 var penge- og myntstellet grunnlovfestet i en egen § 110:

«Norge beholder sin egen Bank og sit eget Penge- og Myntvæsen, hvilke Indretninger ved Lov bestemmes».

Paragrafen sto fram til 1911. Formålet med bestemmelsen var å sikre et selvstendig pengestell i personalunionen med Sverige.

Disse medlemmer viser til Grunnloven § 1 om at Kongeriket Norge er et fritt, uavhengig og udelelig rike. Det å ha en pengeenhet er ett av kjennetegnene på en selvstendig nasjon og bør ha sin egen grunnlovsbestemmelse.

Disse medlemmer understreker at Norge har hatt god nytte av sin egen pengeenhet, blant annet fordi en egen valuta som har fått svinge fritt i markedet, har dempet konjunkturenes virkning på arbeidsledigheten. Norge vil være tjent med å holde på sin egen pengeenhet i framtida for å ha full sjølråderett over penge- og myntsystemet og kunne bruke det som nasjonalt styringsvirkemiddel i økonomiske kriser. Dette gjelder særlig fordi norsk økonomi er svært råvaredrevet sammenliknet med andre europeiske økonomier, slik at ulempen ved å gå inn i en pengeunion med andre europeiske land vil være særlig store.

Disse medlemmer vil også trekke fram at en grunnlovfesting av at Norge skal ha sin egen pengeenhet framhever at det norske folk verdsetter den norske krona som en del av vår nasjonale identitet

Disse medlemmer anbefaler at alternativ 1 bifalles, slik at § 120 nytt andre ledd skal lyde:

Noreg skal ha si eiga pengeeining.

Norge skal ha sin egen pengeenhet.