Europautvalget - EØS-utvalet måndag 20. oktober 1997 kl. 16.15

Dato: 20.10.1997

Sak nr. 1

Rettsaktene

Utenriksminister Knut Vollebæk: Takk for velkomsten. Jeg ser fram til et godt og aktivt samarbeid med EØS-utvalget. Hvis vi først tar rettsaktene, er alle de 21 rettsaktene og de to beslutningene om revisjon av trygdevedlegget og EFTA-/EØS-landenes deltakelse i forsøksprosjektet Europeisk volontørtjeneste for ungdom ser ut til å komme opp på EØS-komiteens møte den 31. oktober, som lederen var inne på. Ingen av rettsaktene eller beslutningene krever lov- eller annet stortingsvedtak.

De fire første rettsaktene om kjøretøyer og traktorer skjerper sikkerhetskrav til bilbelter og bremsevirkning og avgasskrav, samt foretar administrative og praktiske endringer i gjeldende prosedyrer for typegodkjenning. Rettsaktene vil bli gjennomført ved forskriftsendringer.

De fire neste rettsaktene om maksimumsgrenser for restmengder av veterinærpreparater i næringsmidler av animalsk opprinnelse innfører midlertidige maksimumsgrenser for diverse stoffer som vi i dag ikke har slike grenser for, og innebærer altså strengere regler for restmengder av disse stoffene i næringsmidler.

Rettsakten om endring av gjeldende direktiv om markedsføring av plantefamasøytiske produkter fastsetter mer omfattende dokumentasjonskrav til produsent i forbindelse med rester av plantevernmidler i næringsmidler og fôrvarer og bidrar dermed til å forbedre datagrunnlaget for vurdering av disse preparatene.

De tre neste rettsaktene om henholdsvis database- og identifikasjonssystem for emballasje og teknisk forskrift om tilgang til offentlige pakkesvitsjede datanett er av administrativ praktisk eller teknisk karakter og vil ikke bli kommentert nærmere.

Rettsakten om oppheving av begrensninger i bruken av petroleumsprodukter i kraftstasjoner har ingen praktisk betydning for Norge og krever ingen gjennomføringstiltak.

Revisjonen av trygdevedlegget til EØS-avtalen er rent redaksjonell og medfører ingen materielle endringer. Den er foranlediget av at Finland, Sverige og Østerrike ble medlemmer av EU, slik at tilpasningene på trygdeområdet for disse landenes del nå fremgår av tiltredelsestraktaten og fjernes fra vedlegget til EØS-avtalen.

De fire rettsaktene om telekommunikasjonstjenester innebærer endringer i adgangen til å yte slike tjenester som allerede er vedtatt i Stortinget og gjennomført i norske forskrifter. Jeg finner derfor ikke grunn til å omtale disse nærmere.

Den neste rettsakten pålegger obligatorisk bruk av Eurocontrolstandarder som norske luftfartsmyndigheter har vært med på å fastsette.

Rettsakten på konkurranseområdet forlenger to eksisterende gruppeunntak fra forbudet mot konkurransevridende samarbeid.

Rettsakten om støtte til skipsbyggingsindustrien gjennomfører OECD-avtalen om normale konkurransevilkår i skipsbyggingsindustrien. Norge er som kjent part i denne avtalen, som ennå ikke har trådt i kraft. Forordningen vil først tre i kraft når OECD-avtalen trer i kraft.

Rettsakten om kontroll med risikoen for større uhell med farlige stoffer oppdaterer gjeldende direktiv på området, også kalt Sevesodirektivet, som følge av de erfaringer som hittil er gjort med dette direktivet.

EFTA-/EØS-landenes deltakelse i forsøksprosjektet Europeisk volontørteneste for ungdom tar sikte på å fremme internasjonal forståelse, toleranse og solidaritet. Forsøksperioden og EFTA-/EØS-landenes deltakelse utløper ved nyttår, og norsk deltakelse vil skje innenfor rammen av eksisterende bevilgninger.

Dette er de rettsakter og beslutninger som vi tror kan komme opp den 31. oktober.

I tillegg til det, hvis jeg under Eventuelt kunne få lov til å si noe mer generelt siden dette er mitt første møte, vil jeg gjerne det.

Leiaren: Er det kommentarar på nokre av desse enkeltsakene?

Johan J. Jakobsen (Sp): Bare en detalj, knyttet til språkbruk, når det gjelder de første direktivene som går på luftforurensning.

Angående grenseverdier for restmengder av veterinærpreparater, er maksimumsgrense brukt som begrep. Er det noe tvil om at det også er maksimumsgrenseverdien for avgasser det er snakk om? Er det ikke mer vanlig at en bruker begrepet «maksimumsverdier» fordi det vel også er en del korrektiver hvor det gis et visst slingringsmonn, hvor en kan gå lenger?

Utenriksminister Knut Vollebæk: Får jeg lov til å spørre mitt embetsverk om dette?

Det sies her at det er maksimumsgrenser.

Leiaren: Er det andre kommentarar på dette? Det er det ikkje. Eg ser at Erik brenn etter å spørje om de pakkesvitsjede datanettene.

Erik Solheim (SV): Hadde jeg hatt et embetsverk, skulle jeg spurt om det.

Leiaren: Det var rettsaktene. Vi går til neste punkt, og eg gir ordet til utanriksministeren.