Europautvalget - EØS-utvalget tirsdag 20. mars 2001 kl. 12.00

Dato: 20.03.2001

Formalia

Formalia

Møtet ble ledet av lederen i utenrikskomiteen, Einar Steensnæs

Energi- og miljøkomiteen var innkalt til å delta under dagsordenpunkt 1.

Til stede var: Einar Steensnæs, Jan Petersen, Haakon Blankenborg, Kjell Magne Bondevik, Kjell Engebretsen, Kirsti Kolle Grøndahl, Johan J. Jakobsen, Marit Nybakk, Lisbet Rugtvedt, Lars Sponheim, Siri Frost Sterri, Tom Thoresen, Carl I. Hagen, Bror Yngve Rahm, Ranveig Frøiland, Tore Nordtun, Jan Tore Sanner, John Dale, Hilde Frafjord Johnson, Gunnar Kvassheim, Hallgeir H. Langeland, Torny Pedersen og Øyvind Vaksdal.

Av Regjeringens medlemmer var til stede: Utenriksminister Thorbjørn Jagland og olje- og energiminister Olav Akselsen.

Følgende embetsmenn ble gitt adgang til møtet: Ekspedisjonssjef Tore Sandvold, Olje- og energidepartementet, ekspedisjonssjef Mette Kongshem, Utenriksdepartementet, avdelingsdirektør Erik Johnsen, Oljeog energidepartementet, underdirektør Else Underdal, Utenriksdepartementet, seniorrådgiver Mette Agerup, Olje- og energidepartementet og rådgiver Ole Bjørn Røeggen, Utenriksdepartementet.

Videre var til stede komiteens faste sekretær, Rune Resaland.

D a g s o r d e n :

1. Orientering om status med hensyn til gassmarkedsdirektivet v/olje- og energiministeren.

2. Aktuelle rettsakter for møtet i EØS-komiteen 30. mars 2001. Se vedlagte brev fra Utenriksdepartementet, datert 13. mars d.å., med oversikt over de relevante rettsakter.

3. Eventuelt.

Lederen: Er det saker under Eventuelt? – Det er det ikke.

Jeg vil bare innledningsvis si at vi prøver å unngå innkalling når det er forhandlinger i salen, men av hensyn til utenriksministerens møteplan og reiseplan fant en at en måtte være imøtekommende. Men vi prøver å unngå at det blir kollisjon i forhold til plenumsmøter.

Så har jeg også lyst til å si at når Regjeringen kommer til EØSutvalget med informasjon, vil en god del av informasjonen være følsom i forhold til hva som lekker ut av møtene. Det skal ikke lekke noe ut! Det er viktig å understreke at de opplysningene som blir gitt i dette utvalget, er å betrakte som fortrolige opplysninger. Jeg knytter for så vidt det til første sak, men det gjelder i sin alminnelighet. Det at en kan referere egne synspunkter, må ikke oppfattes slik at en indirekte kan komme til å videreformidle opplysninger som kan ha betydning for Norges forhandlingsposisjon eller for andre viktige forhold hvor Norges interesser er berørt.

Utenriksminister Thorbjørn Jagland: Det var for så vidt bare det jeg også ville si, før jeg gir ordet over til Olav Akselsen. Når jeg understreker det i denne omgangen, er det ikke fordi jeg tror at det er mer liberalt i andre saker, men mer for å understreke at hvis det kommer ut noen opplysninger om det som Akselsen nå skal si, kan det få store konsekvenser for selskapene og for Norge.