Odelstinget - Møte mandag den 28. mai 2001 kl. 13.20

Dato: 28.05.2001

Dokumenter: (Innst. O. nr. 111 (2000-2001), jf. Ot.prp. nr. 80 (2000-2001))

Sak nr. 6

Innstilling fra finanskomiteen om lov om endringer i lov 19. juni 1997 nr. 79 om verdipapirhandel (tiltak mot ulovlig innsidehandel mv.)

Talere

Votering i sak nr. 6

Siv Jensen (Frp) (ordfører for sakene nr. 5 og 6): Siden disse to sakene omhandler to forskjellige forhold, vil jeg ta dem for meg en etter en.

Den første saken inneholder forslag om lov om endringer i lov om verdipapirhandel, slik at varederivater skal omfattes av begrepet «finansielle instrumenter». Det finnes en rekke varederivatmarkeder hvor det er norske investorer og mellommenn, f.eks. kornderivater, aluminiumsderivater, fraktratederivater og oljederivater. Markedsplassene for disse ligger i utlandet. Kraftderivatmarkedet er for tiden det eneste varederivatmarkedet med markedsplass i Norge.

Finanskomiteen slutter seg i all hovedsak til departementets vurderinger i denne saken. Komiteen har ingen innsigelser, verken til reguleringsbehovet eller til reguleringsformen.

Når det gjelder handelsreglene, har komiteen tillatt seg å understreke at reglene om urimelige forretningsmetoder og god forretningsskikk i verdipapirhandelloven § 2-5 vil gjelde ved handel med eller ved virksomhet som i hovedsak er knyttet til varederivater.

Komiteen har heller ingen innsigelser til regulering av mellommannsfunksjonen og andre investeringstjenester eller til regulering av markedsplassfunksjonen.

Komiteens flertall avviker fra departementets forslag når det gjelder nettingreglene. Allerede under Odelstingets behandling av børsloven, Innst. O. nr. 3 for 2000-2001, påpekte komiteens flertall behovet for innføring av motregningsregler, eller netting, for kraftderivater. Dette var med bakgrunn i liberaliseringen av kraftmarkedet i Europa, som medfører at antall konkurrenter for norske aktører øker. For norske aktører som ønsker å handle med utenlandske selskaper, betyr mangelen på lovregulering av oppgjør og clearing at de får et høyere kapitaldekningskrav enn sine utenlandske konkurrenter, eller at utenlandske selskaper på grunn av manglende lovregulering ikke ønsker å handle med norske selskaper i det hele tatt. Komiteens flertall bad da om at verdipapirhandelloven skulle endres for å ivareta dette. Komiteflertallet mener at Regjeringen ikke har fulgt opp tidligere stortingsvedtak gjennom å utarbeide forskrift. Regjeringens forslag åpner for en begrenset adgang til motregning og for at verdipapirhandelloven § 10-1 bare skal gjelde for varederivater som er gjort opp under medvirkning av en oppgjørssentral, og å reversere Stortingets behandling av børsloven, som nettopp åpner for muligheten til å utvide bestemmelsen til å omfatte alle finansielle varederivater. Komiteflertallet mener at dette kan være uheldig for norske finansinstitusjoner og for norske brukere av varederivatmarkedet, særlig kraftselskapene.

Både finansielle og ikke-finansielle aktører på det norske kraftmarkedet har behov for å bruke hele rekken av finansielle varederivater, ikke bare dem som er børsnotert eller clearet via oppgjørssentralen. Hvis aktørene ikke skal kunne inngå bindende motregningsavtaler for sin handel med finansielle varederivater mellom to parter utenom børs, risikerer de å møte høyere krav til marginer og høyere priser enn det deres nordiske konkurrenter gjør.

De fleste berørte høringsinstanser har uttrykt støtte til at motregningsbestemmelsen utvides til å omfatte finansielle varederivater. Flertallet foreslår derfor å vedta motregningsadgang direkte i loven, og at iverksettelsen av reglene om motregning av varederivater skal skje senest 1. juli dette år.

Hva gjelder spørsmålet om meldeplikt, har komiteen registrert at det fra enkelte hold tas til orde for en lovfesting av meldeplikten. Komiteen ber derfor departementet vurdere spørsmålet om generell meldeplikt, og jeg ber særlig finansministeren merke seg dette. For øvrig anbefaler jeg tilrådingen fra komiteen.

Så til neste sak: I proposisjonen fremmer Regjeringen forslag til endringer i lov om verdipapirhandel, først og fremst for å gjennomføre tiltak mot ulovlig innsidehandel. Finanskomiteen har tidligere vurdert enkelte spørsmål knyttet til dette og har ønsket klare og entydige regler for å bidra til en mer effektiv og sikker handel. I all hovedsak slutter komiteen seg enstemmig til Regjeringens forslag.

Kun på ett punkt avviker komiteens flertall fra Regjeringens forslag. Komiteens flertall, som ikke inkluderer Arbeiderpartiet og SV, viser i innstillingen til at departementet foreslår at overtredelse av meldeplikten i § 3-1 ikke lenger skal være straffbart, unntatt ved gjentatte eller grove overtredelser. I stedet for straff foreslår departementet at det innføres en ordning der Kredittilsynet skal ilegge «overtredelsesgebyr». Ileggelse av overtredelsesgebyr regnes etter forslaget ikke som straff. Dette innebærer at de strafferettslige grunnprinsipper om f.eks. utvist skyld og om at man ikke kan dømmes for overtredelse dersom det finnes rimelig tvil, ikke vil gjelde. Ileggelse av overtredelsesgebyr kan bringes inn for domstolene etter sivilprosessens regler, slik at rettsikkerhetsgarantien i straffeprosessloven ikke vil gjelde i en slik sak.

Mindretallet i komiteen viser til Grunnloven § 96, hvor det følger at ingen kan straffes uten dom. I lys av denne bestemmelsen kan det reises spørsmål om en ordning med overtredelsesgebyr er i samsvar med dette, siden overtredelsesgebyr i realiteten har vesentlige likheter med straff, f.eks. i form av bot.

Mindretallet har merket seg at departementet i sitt brev til komiteen av 15. mai viser til at ordninger med gebyr finnes i veitrafikkloven og i skatte- og avgiftslovgivningen – her eksemplifisert i form av tilleggsskatt. Men komiteens mindretall mener at slike ordninger er uvanlige i Norge, og at hensyn som kan begrunne slike ordninger på ett rettsområde, ikke uten videre gjør seg gjeldende på andre rettsområder. Man viser til at departementet ikke har vurdert forslaget i lys av Grunnloven § 96, og heller ikke har pekt på slike særlige hensyn som bør ligge til grunn for en ordning som kan være tvilsom i forhold til Grunnloven. Det ble i 1985 gjort vurderinger i en offentlig utredning av det utvalget som forberedte børsloven av 1988. Dette utvalget vurderte bl.a. om børsloven skulle inneholde en regel om ileggelse av bot ved overtredelse av børsreglementet, men man foreslo ikke en slik regel, da man anså den som tvilsom i forhold til Grunnloven § 96.

Mindretallet viser videre til at departementets omtale av de eksisterende ordninger med overtredelsesgebyr ikke inneholder de bakenforliggende hensyn som der gjør seg gjeldende, og som vil være relevant ved vurderingen av en ordning som er foreslått nå.

Det opplyses i proposisjonen at de bøter som hittil er ilagt, er i størrelsesorden 20 000–40 000 kr for privatpersoner. Med det innebærer overtredelsesgebyrordningen et reelt rettssikkerhetshinder, da det sjelden vil være verdt den økonomiske risikoen ved å engasjere advokat ved klagebehandling eller sivilt søksmål.

Uønsket atferd blant borgerne bør i første rekke straffebelegges, og bare tungtveiende og nøye avveide hensyn kan begrunne sanksjonsformer som i realiteten kan omfattes av Grunnloven § 96.

Komiteens flertall har da landet på at det er vesentlig at meldepliktsbestemmelsen overholdes, at man har sanksjonsbestemmelser som virker preventivt, og at overtredelse skal medføre en reaksjon som harmonerer med lovbruddets karakter. Men det samme flertallet er opptatt av at rettssikkerheten ivaretas og vil derfor anbefale at spørsmålet om å innføre overtredelsesgebyr ikke behandles nå, men tilbakesendes departementet for ytterligere utredning. Det har vært stor uenighet mange steder i forhold til dette spørsmålet, og det er etter komiteens vurdering på ingen måte grundig nok utredet. Derfor foreslår flertallet at gjeldende regel om straffesanksjon ved brudd på meldeplikten blir stående, slik at det ikke innføres ny § 14-2 i loven.

Jeg anbefaler med dette komiteens innstilling.

Ottar Kaldhol (A): Verdipapirhandellova sitt formål er å legge til rette for ein sikker, ordna og effektiv handel med finansielle instrument. Når ein handlar med verdipapir, er det viktig at marknadsaktørane har tillit til marknaden og informasjonstilgangen. Det er også vesentleg at aktørane ikkje har tilgang til relevant informasjon som andre ikkje har moglegheit til å skaffe seg. Det er difor forbod mot innsidehandel, og eit slikt forbod skal bidra til at investorar i marknaden vert sikra mest mogleg lik behandling.

Frå fleire hald har det vore hevda at verdipapirhandellova sine føresegner knytte til ulovleg innsidehandel ikkje har verka tilstrekkeleg effektivt. Dette har ein ved dette lovframlegget gjort noko for å rette på. Eg er glad for at Stortinget i dag ser ut til i det alt vesentlege å slutte seg til dette framlegget. Den einaste usemja er ved ilegging av gebyr ved brot på meldepliktføresegnene.

Det har skjedd ein auke av mindre brot på meldepliktsreglane i den seinare tida. I dei aller fleste tilfella har transaksjonane vore små, eller meldefristen er berre i liten grad vorte overskriden. I dei fleste sakene ligg det heller ikkje føre mistanke om at den seint framsette mel-dinga var meint å dekke over lovstridige eller klanderverdige forhold.

Medlemene frå Arbeidarpartiet og SV ynskjer at det vert innført eit tospora system som fører med seg at Kredittilsynet kan ilegge gebyr ved brot på meldeplikta ved mindre grove brot. Dette vil etter vår oppfatning effektivisere systemet. Vedtak om gebyr vil vere enkeltvedtak etter forvaltningslova, og det vil kunne innklagast til Finansdepartementet. Dersom det skjer grove brot på meldepliktsregelen, skal desse, som i dag, sanksjonerast etter dagens straffeføresegner.

Denne saka har vore ute til høyring, og høyringsinstansane sluttar seg til at det bør innførast ein rett til å ilegge gebyr ved brot på reglane om meldeplikt i verdipapirhandellova § 3-1 og § 3-3. Arbeidarpartiet støttar difor framlegget frå Regjeringa.

Eg tek opp mindretalsframlegget frå Arbeidarpartiet og SV på side 21 i innstillinga.

Når det gjeld Ot.prp. nr. 53 om regulering av handel med varederivat, er komiteen i all hovudsak samd i Regjeringas forslag.

Det er også semje om at retten til netting av varederivat og vilkåra for dette skal gå fram av lova, der også definisjonen av kva kontraktar som skal omfattast av omgrepet varederivat, skal gå fram.

Det er vidare slik at Regjeringa i det framlegget som ligg til grunn for innstillinga om regulering av varederivat, opnar for netting eller motrekningsreglar. Det gjeld også for derivat som ikkje er noterte på børs. Det betyr at lovframlegget frå Regjeringa gjev høve for netting av både børsnoterte og ikkje børsnoterte varederivat.

I innstillinga går det fram at Arbeidarpartiet og SV meiner at føresetnaden for dette er at oppgjeret skal skje gjennom ein oppgjerssentral. Vi meiner at dette er viktig for tryggleiken til alle aktørane som tek del i varederivatmarknaden.

Vidare er det grunn til å peike på at denne oppgjersforma vil gje meir ordna forhold i denne marknaden. Særleg vil dette kunne vere tilfellet i samband med konkurs, der kontraktspartane som har inngått avtale om netting, kan hente ut sitt tilgodehavande i konkursbuet før andre aktørar.

Med bakgrunn i dette vil eg ta opp mindretalsframlegget frå Arbeidarpartiet og SV på side 13 i innstillinga.

Presidenten: Representanten Kaldhol har tatt opp dei forslaga han refererte til.

Fleire har ikkje bede om ordet til sakene nr. 5 og 6.

(Votering, sjå sidene 534 og 535)

Votering i sak nr. 6

Presidenten: Under debatten har Ottar Kaldhol sett fram eit forslag på vegner av Arbeidarpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Komiteen hadde rådd Odelstinget til å gjere slikt vedtak til

lov

om endringer i lov 19. juni 1997 nr. 79 om

verdipapirhandel

(tiltak mot ulovlig innsidehandel mv.)

I

I lov 19. juni 1997 nr. 79 om verdipapirhandel gjøres følgende endringer:

§ 1-7 annet ledd skal lyde:

Departementet kan ved forskrift bestemme at 2-1, 2-2 og 2-3 kan få anvendelse ved handel i finansielle instrumenter som nevnt i 1-2 annet ledd nr. 8.

§ 2-1 skal lyde:

§ 2-1. Misbruk av innsideopplysninger

Tegning, kjøp, salg eller bytte av finansielle instrumenter som er eller søkes notert på norsk børs eller norsk autorisert markedsplass eller tilskyndelse til slike disposisjoner, må ikke foretas av noen som har opplysninger om de finansielle instrumentene, utstederen av disse eller andre forhold som er egnet til å påvirke kursen og som ikke er offentlig tilgjengelig eller allment kjent i markedet. Tilsvarende gjelder inngåelse, kjøp, salg eller bytte av opsjon- eller terminkontrakt eller tilsvarende rettigheter knyttet til slike finansielle instrumenter eller tilskyndelse til slike disposisjoner.

Første ledd gjelder bare ved misbruk av opplysninger som nevnt i første ledd. Første ledd er ikke til hinder for normal utøvelse av tidligere inngått opsjon- eller terminkontrakt ved kontraktens utløp.

Første ledd gjelder ikke disposisjoner som foretas på vegne av en stat, når disposisjonen er et ledd i vedkommende stats penge- og valutapolitikk.

Overskriften til § 2-2 skal lyde:

Behandling av innsideopplysninger og forbud mot rådgivning

§ 2-2 første ledd nytt annet punktum skal lyde:

Personer som nevnt i første punktum plikter i sin behandling av opplysninger som nevnt i 2-1 første ledd å utvise tilbørlig aktsomhet slik at opplysningene ikke kommer i uvedkommendes besittelse.

§ 2-3 oppheves. Någjeldende § 2-1 annet og tredje ledd blir ny § 2-3 og skal lyde:

§ 2-3. Undersøkelsesplikt

Før styremedlem, medlem av kontrollkomité eller revisor tilknyttet utstederforetaket foretar eller tilskynder til tegning, kjøp, salg eller bytte av finansielle instrumenter som er utstedt av foretaket, skal vedkommende foreta en forsvarlig undersøkelse av om det foreligger opplysninger som nevnt i 2-1 første ledd om de finansielle instrumentene eller utstederen av disse i foretaket. Første punktum gjelder tilsvarende for varamedlem og observatør til styret i utstederforetaket. Første punktum gjelder også tilsvarende for ledende ansatt i foretaket og ledende ansatt og styremedlem i foretak i samme konsern som normalt kan antas å få tilgang til opplysninger som nevnt i 2-1 første ledd.

Undersøkelsesplikten gjelder også ved inngåelse, kjøp, salg eller bytte av opsjon- eller terminkontrakt eller tilsvarende rettigheter knyttet til finansielle instrumenter utstedt av foretaket samt ved tilskyndelse til slike disposisjoner.

§ 2a-2 første ledd annet punktum skal lyde:

Dette gjelder likevel ikke erverv av opsjoner på aksjer eller grunnfondsbevis i arbeidsgiverforetaket når opsjonene er utstedt av foretaket.

§ 2a-2 tredje ledd fjerde punktum skal lyde:

Første punktum gjelder heller ikke ved tegning i henhold til fortrinnsrett etter aksjeloven eller allmennaksjeloven, eller ved aksept av tilbud til samtlige aksjonærer på like vilkår.

§ 2a-2 fjerde ledd skal lyde:

Ansatte kan ikke kjøpe finansielle instrumenter av arbeidsgiverforetaket, eller selge finansielle instrumenter til arbeidsgiverforetaket. Tilsvarende gjelder i forhold til verdipapirfond som arbeidsgiverforetaket er forvaltningsselskap for. Forbudet gjelder ikke erverv av aksjer eller grunnfondsbevis utstedt av foretaket eller rettigheter til slike aksjer eller grunnfondsbevis som er utstedt av foretaket.

§ 3-1 første ledd første punktum skal lyde:

Personer som nevnt i 2-3 første ledd skal straks gi norsk børs og autorisert markedsplass hvor aksjene er notert, melding om kjøp, salg eller tegning av aksjer utstedt av selskapet eller av selskaper i samme konsern.

§ 3-1 fjerde ledd annet punktum skal lyde:

Meldingen skal inneholde den meldepliktiges navn, personnummer eller lignende identifikasjonsnummer, adresse, type tillitsverv eller stilling i selskapet og eventuell øvrig arbeidsstilling.

§ 3-1 femte ledd nytt annet punktum skal lyde:

Meldingen skal inneholde personnummer, organisasjonsnummer eller lignende identifikasjonsnummer.

§ 3-3 tredje ledd nytt annet punktum skal lyde:

Vedkommende børs og autoriserte markedsplass kan utarbeide og offentliggjøre oversikter som inneholder den meldepliktiges navn, type tillitsverv eller stilling i selskapet og eventuell øvrig arbeidsstilling, den enkelte meldepliktige handel samt samlet beholdning for personer og selskaper som nevnt i 3-1 første og tredje ledd.

§ 12-1 tredje ledd nytt annet punktum skal lyde:

Tilsvarende gjelder hvor en børs eller en autorisert markedsplass har grunn til å tro at det foreligger grove eller gjentatte overtredelser av utsteders opplysningsplikt etter børsloven 5-7.

§ 12-2 nytt syvende ledd skal lyde:

Kredittinstitusjoner og finansieringsforetak plikter uten hinder av taushetsplikt å gi Kredittilsynet opplysninger om og innsyn i kundeforhold når dette kreves i saker som nevnt i sjette ledd.

§ 12-2 syvende ledd blir nytt åttende ledd.

Votering: Tilrådinga frå komiteen vart samrøystes vedteken.

Presidenten: Presidenten vil her la votere over forslaget frå Arbeidarpartiet og Sosialistisk Venstreparti, som gjeld ny § 14-2 og § 14-2 blir ny § 14-3.

Forslaget lyder:

«I lov 19. juni 1997 nr. 79 om verdipapirhandel gjøres følgende endringer:

Ny § 14-2 skal lyde:

§ 14-2 Overtredelsesgebyr

Kredittilsynet kan ved overtredelse av lovens § 3- 1 og § 3-3 første ledd ilegge overtredelsesgebyr til staten.

Vedtak om overtredelsesgebyr er tvangsgrunnlag for utlegg.

Departementet kan gi nærmere regler om gjennomføringen av reglene i denne paragraf, herunder om gebyrets størrelse og beregning, inndrivelse, betalingsfrist og klagefrist.

§ 14-2 blir ny § 14-3»

Voteringstavlene viste at 42 representantar røysta for forslaget frå Arbeidarpartiet og Sosialistisk Venstreparti og 36 representantar røysta imot.(Voteringsutskrift kl. 20.56.41)

Odd Roger Enoksen (Sp) (fra salen): Jeg har votert feil, og det har jeg grunn til å tro at også flere har gjort.

Presidenten: Da vil presidenten ta den voteringa om igjen.

Votering: Forslaget frå Arbeidarpartiet og Sosialistisk Venstreparti vart med 41 mot 37 røyster ikkje vedteke. (Voteringsutskrift kl. 20.57.21)Vidare var tilrådd:

§ 14-2 tredje ledd skal lyde:

Kredittilsynet kan beslutte vinningsavståelse etter denne paragraf. Beslutning om vinningsavståelse anses ikke som enkeltvedtak etter forvaltningsloven. Vinningsavståelsen skal ha frist for vedtakelse på inntil to måneder. Vedtatt vinningsavståelse er tvangsgrunnlag for utlegg. Dersom vinningsavståelsen ikke vedtas, kan Kredittilsynet innen tre måneder etter utløpet av vedtaksfristen reise sak mot vedkommende i den rettskrets der vedkommende kan saksøkes. Saken følger lov om rettergangsmåten for tvistemål. Megling i forliksrådet er ikke nødvendig.

Votering: Tilrådinga frå komiteen vart samrøystes vedteken.Vidare var tilrådd:

§ 14-3 skal lyde:

§ 14-3. Straff

Med bøter eller fengsel inntil seks år, straffes den som forsettlig eller uaktsomt overtrer § 2-1 første ledd eller 2-6 første eller annet ledd.

Med bøter eller fengsel inntil 1 år, straffes den som forsettlig eller uaktsomt:

  • 1. overtrer 2-2, 2a-1 til 2a-7, 2-6 tredje ledd, 3-1, 5-1, 5-7, 5-8, 6-1 første ledd, 6-5, 7-11, 8-2 til 8-8, 9-3 til 9-8, 11-3 eller 12-2,

  • 2. overtrer 2-3 dersom det foreligger innsideopplysninger i foretaket,

  • 3. gir villedende eller uriktige opplysninger i prospekt, annonser m.v. som nevnt i § 5-5,

  • 4. overtrer plikten i § 9-1 første ledd nr. 3 til å oppbevare finansielle instrumenter og midler som tilhører investoren atskilt fra foretakets,

  • 5. overtrer pålegg gitt med hjemmel i § 12-4 eller

  • 6. grovt eller gjentatte ganger overtrer §§ 2-5 eller 9- 2.

Med bøter straffes den som forsettlig eller uaktsomt overtrer §§ 3-2 eller 3-3.

Medvirkning straffes på samme måte. Overtredelse av annet og tredje ledd er forseelse uten hensyn til straffens størrelse.

Påtale finner sted bare når allmenne hensyn krever det.

Presidenten: Her ligg det føre eit avvikande forslag frå Arbeidarpartiet og Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:

«§ 14-3 blir ny § 14-4 og skal lyde:

§ 14-4 Straff

Med bøter eller fengsel inntil seks år, straffes den som forsettlig eller uaktsomt overtrer § 2-1 første ledd eller § 2-6 første eller annet ledd.

Med bøter eller fengsel inntil 1 år, straffes den som forsettlig eller uaktsomt:

  • 1. overtrer § 2-2, §§ 2a-1 til 2a-7, § 2-6 tredje ledd, § 5-1, § 5-7, § 5-8, § 6-1 første ledd, § 6-5, § 7-1, § 7- 11, §§ 8-2 til 8-8, §§ 9-3 til 9-8, § 11-3 eller § 12-2,

  • 2. overtrer § 2-3 dersom det foreligger innsideopplysninger i foretaket,

  • 3. gir villedende eller uriktige opplysninger i prospekt, annonser mv. som nevnt i § 5-5,

  • 4. overtrer plikten i § 9-1 første ledd nr. 3 til å oppbevare finansielle instrumenter og midler som tilhører investorer atskilt fra foretakets,

  • 5. overtrer pålegg gitt med hjemmel i § 12-4 eller

  • 6. grovt eller gjentatte ganger overtrer §§ 2-5, 3-1 eller 9-2.

Med bøter straffes den som forsettlig eller uaktsomt overtrer § 3-2 eller grovt eller gjentatte ganger overtrer § 3-3.

Medvirkning straffes på samme måte. Overtredelse av annet og tredje ledd er forseelse uten hensyn til straffens størrelse.

Påtale finner sted bare når allmenne hensyn krever det.»

Votering: Ved alternativ votering mellom tilrådinga frå komiteen og forslaget frå Arbeidarpartiet og Sosialistisk Venstreparti til § 14-4 vart tilrådinga frå komiteen vedteken med 41 mot 37 røyster. (Voteringsutskrift kl. 20.58.08)Vidare var tilrådd:

II

Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer. Kongen kan sette i kraft de enkelte bestemmelsene til forskjellig tid.

Kongen kan gi overgangsbestemmelser.

Votering: Tilrådinga frå komiteen vart samrøystes vedteken.

Presidenten: Det blir votert over overskrifta til lova og lova i det heile.

Votering: Overskrifta til lova og lova i det heile vart samrøystes vedteken.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.