Odelstinget - Møte torsdag den 7. juni 2001 kl. 13.40

Dato: 07.06.2001

Dokumenter: (Innst. O. nr. 122 (2000-2001), jf. Ot.prp. nr. 89 (2000-2001))

Sak nr. 5

Innstilling fra samferdselskomiteen om lov om endringer i lov 22. november 1996 nr. 65 om statens postselskap og i lov 22. november 1996 nr. 66 om statens jernbanetrafikkselskap

Talere

Votering i sak nr. 5

Marthe Scharning Lund (A) (ordfører for saken): I forbindelse med omdanningen av de tidligere forvaltningsbedriftene Postverket og NSB til egne rettssubjekter ble det vedtatt særlover som bygger på den alminnelige aksjelovgivningen. Samtidig ble det bestemt at en skulle videreføre ordningene på personalsiden i henhold til tjenestemannsloven og tjenestetvistloven. Disse bestemmelsene omhandler krav til tilsettingsprosedyrer og oppsigelsesfrister samt fortrinnsrett til ny jobb i staten og ventelønnsrettigheter. De slår bl.a. også fast at de nye selskapene er en del av det statlige tariffområdet.

BA-selskapene går i dag gjennom store omstillingsprosesser for nettopp å kunne konkurrere i markeder som stiller store krav til fleksibilitet og effektivitet. Derfor er det nå foreslått å oppheve de fem paragrafene som omhandler disse bestemmelsene. Forslaget er sendt ut på høring, og et klart flertall av høringsinstansene har vært positive. Jeg finner det også riktig å nevne at et stort flertall av selskapenes ansatte har ønsket disse endringene, nettopp for å gi selskapene en sjanse til å få samme rammevilkår som konkurrentene.

Komiteen er enstemmig på alle punkter med ett unntak, og det gjelder § 63, som omhandler fortrinnsrett og ventelønn. Vi vet at selskapene i dag gjennomgår en formidabel omstilling og nedbemanning. Bare i Posten Norge BA vil over 5 000 årsverk forsvinne de neste fire årene. Dette har krevd og vil kreve mye både av ledelsen og de ansatte i selskapene. En av grunnene til at omstillingen kan gjennomføres på en så lite smertefull måte som mulig, er nettopp det gode samarbeidet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

Flertallet ønsker at § 63, som omhandler fortrinnsrett og ventelønn, oppheves med virkning først fra 1. januar 2005. Det har vært viktig for flertallet å bidra til at det store omstillingsarbeidet som pågår i selskapene, går så godt som mulig. Mange tusen arbeidsplasser skal bort, og det er derfor viktig at vi gir arbeidstakerne i disse selskapene den tryggheten det er å beholde fortrinnsretten og ventelønn gjennom omstillingsperioden fram til 2005.

At et mindretall, bestående av Høyre og Fremskrittspartiet, har signalisert at de ønsker å oppheve denne paragrafen i dag, får de selv stå for. Men det forundrer meg at disse partiene ikke ser verdien av et godt og dynamisk samarbeid mellom arbeidstakere og arbeidsgivere. Det bør også være et tankekors at så godt som alle høringsinstanser har sluttet seg til forslaget fra departementet om opphevelse av fortrinnsrett og ventelønn først i 2005.

Komiteen mener at det er viktig å gi Posten Norge BA og NSB BA så gode vilkår som mulig, slik at de er i stand til å konkurrere i et marked i stadig forandring, og slik at de kan finne fleksible løsninger for selskapene i fremtiden.

Jeg anbefaler med dette innstillingen.

Thore Aksel Nistad (Frp): Jeg skal på vegne av Høyre og Fremskrittspartiet få lov til å legge fram det forslag som er tatt inn i innstillingen på side 3.

I tillegg vil jeg få bemerke at NSB BA og Posten BA har spesielle rammevilkår. Vi mener at de ikke skal ha det. Vi mener at de skal omdannes til aksjeselskap, og at de skal ha like betingelser som andre. Høyre og Fremskrittspartiet påpeker også at det i dag ikke er noen grunn til å ha disse særreglene om at de skal ha ventelønn – man sier at det er 5 000 som blir ledige – og det gjelder både NSB og Posten. Vi mener at muligheten for å få arbeid i dag er så stor at vi ikke vil gå inn for å beholde § 63, men mener at den paragrafen bør oppheves.

Presidenten: Thore aksel Nistad har tatt opp det forslag han refererte til.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 5.

(Votering, se side 785)

Votering i sak nr. 5

Presidenten: Under debatten har Thore Aksel Nistad satt fram et forslag på vegne av Høyre og Fremskrittspartiet.

Komiteen hadde innstillet til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov

om endringer i lov 22. november 1996 nr. 65 om

statens postselskap og i lov 22. november 1996 nr. 66 om statens jernbanetrafikkselskap

I

I lov 22. november 1996 nr. 65 om statens postselskap og i lov 22. november 1996 nr. 66 om statens jernbanetrafikkselskap gjøres følgende endringer:

§ 60 oppheves.

§ 61 oppheves.

§ 62 oppheves.

§ 64 oppheves.

Votering: Komiteens innstilling bifaltes enstemmig. Videre var innstillet:

II

I lov 22. november 1996 nr. 65 om statens postselskap og i lov 22. november 1996 nr. 66 om statens jernbanetrafikkselskap gjøres følgende endring:

§ 63 oppheves med virkning fra 1. januar 2005.

Presidenten: Her foreligger det et avvikende forslag fra Høyre og Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«I lov 22. november 1996 nr. 65 om statens postselskap og i lov 22. november 1996 nr. 66 om statens jernbanetrafikkselskap gjøres følgende endring:

§ 63 oppheves.»

Votering: Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Høyre og Fremskrittspartiet bifaltes innstillingen med 54 mot 19 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 21.19.28) Videre var innstillet:

III

Lov 22. november 1996 nr. 65 om statens postselskap § 63 og lov 22. november 1996 nr. 66 om statens jernbanetrafikkselskap § 63 gis følgende tilføyelse:

Bestemmelsen her gjøres gjeldende for arbeidstakere som på ikrafttredelsestidspunktet er ansatt i et av særlovselskapene, ved overføring til nytt selskap i forbindelse med eventuelle utskillelser av deler av særlovselskapenes virksomhet. Denne bestemmelsen gjelder frem til 1. januar 2005.

IV

Denne loven trer i kraft fra den dato Kongen bestemmer.

Votering: Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering: Lovens overskrift og loven i sin helhet bifaltes enstemmig.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.