Odelstinget - Møte mandag den 15. juni 2009 kl. 15.25

Dato: 15.06.2009

Dokumenter: (Innst. O. nr. 118 (2008–2009), jf. Ot.prp. nr. 82 (2008–2009))

Sak nr. 7 [19:33:21]

Innstilling fra finanskomiteen om lov om endringer i ligningsloven mv. (tilleggsskatt)

Talere

Votering i sak nr. 7

Svein Flåtten (H) [19:33:57] (ordfører for saken): For å replisere litt til den forrige saksordføreren: Det ser ut som om formiddagens debatt om livskvalitet kan ha spredt seg i komiteen, slik at vi også lar dette influere litt på det forholdet som er mellom komiteens forskjellige partier. Ingen ting er bedre enn det. Også i denne saken, Ot.prp. nr. 82 for 2008–2009, er det en relativt samlet komité.

Denne proposisjonen er en oppfølging av arbeidet som Tilleggsskatteutvalget, presenterte i sin innstilling allerede i 2003. Dette utvalget ble nedsatt av forskjellige årsaker, men det skulle foreta en gjennomgang av systemet med de administrative sanksjoner ved brudd på skattyters opplysningsplikt og utrede forholdet mellom tilleggsskatt og straff i lys av den utviklingen som har skjedd ved praktiseringen av Den europeiske menneskerettskonvensjonen. Det var nok det viktigste.

Underveis har det kommet rettspraksis og avklaringer på en del av de forhold som var uklare med hensyn til EMK etter fremleggelse av utvalgets innstilling. Det har derfor ikke vært noen vesentlig del av proposisjonen og heller ikke av komiteens innstilling.

Utvalget la til grunn at tilleggsskatt med både ordinær og forhøyet sats stenger for senere straffeforfølgning. Høyesterett har senere kommet til at ordinær tilleggsskatt ikke stenger for senere straffeforfølgning for samme forhold. Dette har inntil nylig vært praksis. To avgjørelser i EMK senere trekker i motsatt retning. Departementet har derfor i proposisjonen lagt opp til at ligningsmyndighetene må velge mellom å ilegge tilleggsskatt eller å anmelde for skattesvik, og at både ordinær tilleggsskatt og skjerpet tilleggsskatt skal stenge for senere straffeforfølging av samme person. Dette er det ikke noen diskusjon om i innstillingen.

Det er stor grad av enighet når det gjelder forslaget som kommer fra departementet. Det betyr at komiteen er enig om et tosporet sanksjonssystem med en objektiv tilleggsskatt i bunnen og en skjerpet administrativ sanksjon for de tilfeller der skattyter har utvist subjektiv skyld i saker av mer alvorlig karakter.

Man er enig om at regler i det administrative sanksjonssystem bør være enkle å praktisere for skatteetaten, og at de bør være forutberegnelige for skattyter. I tillegg må slike regler oppleves som rettferdige. Skattemyndighetene må så langt det er mulig, oppleves som en «fellesskapets medspiller», ikke først og fremst som en firkantet motspiller. Skal et straffesystem få legitimitet, må det oppleves som rettferdig, det må oppleves som rimelig, og det må oppleves som forutsigbart.

Komiteen deler seg noe når det gjelder nyanseringen mellom de objektive reglene for å ilegge tilleggsskatt etter § 10-2 og reglene om de unnskyldelige grunner og de subjektive vilkår for å unnta fra tilleggsskatt etter § 10-3.

Opposisjonen mener at det bør være en mer direkte kobling mellom vurderingen av de unnskyldelige forhold hos skattyterne og vurderingen etter den objektive hovedregelen, og anbefaler at en slik kobling gjøres direkte i lovteksten, hvor den i hovedregelen i § 10-2 kobles mot og henviser til den vilkårsopplistingen som kommer senere i § 10-3, hvor man da kan frita av disse grunnene, når det er nødvendig og riktig. Ved å gjøre denne koblingen mener opposisjonen at man er enda litt sikrere på at dette blir gjort.

Når det gjelder tilleggsskattens størrelse, ser både Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre det på samme måte som Tilleggsskattutvalget, nemlig at 30 pst. tilleggsskatt vil kunne gi svært høye beløp, f.eks. for unnlatt levering av selvangivelse, hvor tilleggsskatten beregnes av den samlede skatt, som da kan være skjønnsmessig fastsatt.

Det er en rekke saker hvor skattytere som av forskjellige grunner kommer i en temporær vanskelig situasjon, ikke kommer seg ut av denne igjen fordi den første fasen av kontakt – eller manglende kontakt, kanskje helst det siste – med ligningsmyndighetene fører til fastlåste problemstillinger og derpå følgende økonomiske belastninger.

Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre vil ikke, som Tilleggsskattutvalget, ha en ordinær og redusert sats, men ønsker å redusere den alminnelig tilleggsskattesatsen. Komiteen er altså enig i at det skal være én tilleggskattesats. Jeg tror ikke at det undergraver respekten for skattesystemet om denne satsen reduseres. Jeg tror det er mer enn tilstrekkelig til å skape en situasjon av alvor hos skattyterne og til å skape forståelse for systemet uten at det er helt ødeleggende økonomisk i første runde. Kanskje kan det være flere som kan få en konstruktiv dialog med skattemyndighetene ved en slik inngang når man har feilet. Derfor fremmer disse tre partiene et forslag om at satsen for den ordinære tilleggsskatten settes til 20 pst. i stedet for til 30 pst.

Så fremmes det videre i proposisjonen forslag om en endring i regelverket om tilleggsskatt ved skattemessig underskudd, hvor de nye reglene går ut på at man må betale tilleggsskatten ved opplysningssvikt med hensyn til fremførbart underskudd det samme inntektsåret som dette foregår. Slik det nå er, kommer dette til betaling først i år hvor inntekten igjen er positiv, og man da er i skatteposisjon. Det fremstår som lite rimelig å effektuere tilleggsskatt i år hvor man ikke har inntekt, gjerne med påfølgende dårlig likviditet, og faktisk heller ikke vet om man noensinne vil kunne nyttiggjøre seg det fremførbare underskuddet. Vi går derfor imot den regelendringen.

Når det gjelder forslagene om skjerpet tilleggsskatt, er komiteen enig om både betingelser, premisser og størrelsen på tilleggsskatten.

Jeg tar opp de forslag som Høyre fremmer i denne saken sammen med andre partier.

Presidenten: Representanten Svein Flåtten har teke opp dei forslaga han refererte til.

Per Olaf Lundteigen (Sp) [19:41:00]: Bare noen korte kommentarer rundt temaet tilleggsskatt:

Bakgrunnen er at tilleggsskatt skal være en ekstraskatt for dem som bevisst unndrar seg skatten, og ikke de mange flere som av ulike personlige grunner ikke får levert sin sjølangivelse – eller får levert den på den måten det skal gjøres.

Vi er fra flertallets side glad for det som står i innstillinga, hvor departementet foreslår at det etableres et tydeligere skille mellom ordinær tilleggsskatt på 30 pst. og skjerpet tilleggsskatt på ytterligere inntil 30 pst. For å sikre at skattyter oppfyller sin opplysningsplikt til ligningsmyndighetene, foreslår departementet at tilleggsskatt skal ilegges etter tilnærmet objektive kriterier. Grunnvilkårene for ileggelse av tilleggsskatt skal fortsatt være at skattyter har gitt uriktige eller ufullstendige opplysninger eller i det hele tatt unnlatt pliktig levering av sjølangivelse eller næringsoppgave.

Tilleggsskatten skal fortsatt beregnes av den skatt som er eller kunne ha vært unndratt, og satsen for tilleggsskatt skal være 30 pst., som i dag. Som hovedregel vil de som i dag har fått 15 pst. tilleggsskatt, ikke få tilleggsskatt etter forslaget. Departementet foreslår derfor ikke å videreføre bestemmelsen om redusert sats.

Flertallet går altså inn for – for så vidt også mindretallet – at vi nå får én tilleggsskattesats, med en mer utstrakt bruk av unnskyldningsgrunner. Dermed vil en ramme dem som bevisst unndrar seg skatt, og de mange som ut fra ulike formildende hensyn i sin livssituasjon ikke blir berørt av tilleggsskatten. Og det er de mange som Regjeringa her har vært opptatt av ikke skal tas, men at en konsentrerer ressursene der hvor det er viktig å konsentrere dem – i det hele tatt: en avbyråkratisering og en forenkling i Regjeringas beste ånd.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 7.

(Votering, sjå side 954)

Votering i sak nr. 7

Presidenten: Under debatten er det satt fram to forslag. Det er

  • forslag nr. 1, fra Svein Flåtten på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre

  • forslag nr. 2, fra Svein Flåtten på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre

Komiteen hadde innstilt til Odelstinget å gjøre slikt vedtak til

lov 

om endringer i ligningsloven mv. (tilleggsskatt)

I

I lov 17. juni 2005 nr. 67 om betaling og innkreving av skatte- og avgiftskrav (skattebetalingsloven) gjøres følgende endring:

§ 10-51 bokstav f skal lyde:

  • f) tilleggsskatt etter ligningsloven §§ 10-2 til 10-5, tilleggsavgift etter lov 19. juni 1969 nr. 66 om merverdiavgift §§ 64 og 73, lov 19. juni 1964 nr. 14 om avgift på arv og visse gaver § 44, lov 19. mai 1933 nr. 11 om særavgifter § 3 og § 4 første ledd, lov 19. juni 1959 nr. 2 om avgifter vedrørende motorkjøretøyer og båter § 3, og tilleggstoll etter tolloven § 16-10

II

I lov 13. juni 1980 nr. 24 om ligningsforvaltning (ligningsloven) gjøres følgende endring:

§ 2-5 bokstav f skal lyde:

  • f) enhver som i løpet av de siste ti år er ilagt skjerpet tilleggsskatt etter § 10-5.

III

I lov 13. juni 1980 nr. 24 om ligningsforvaltning (ligningsloven) gjøres følgende endringer:

§ 10-1 skal lyde:

§ 10-1 Forsinkelsesavgift

  • 1. Skattyter som leverer selvangivelse, næringsoppgave eller pliktig selskapsoppgave med vedlegg etter leveringsfristen, men før tidspunktet for utlegg av skattelisten, skal svare en forsinkelsesavgift. Avgiften fastsettes på grunnlag av den samlede formue og inntekt ved ligningen. Avgiften skal være

  • a) 1 promille av nettoformuen og

  • b) 2 promille av nettoinntekten når forsinkelsen ikke er over én måned,

  • c) 1 prosent av nettoinntekten når forsinkelsen er over én måned eller

  • d) 2 prosent av nettoinntekten når forsinkelsen er over tre måneder regnet fra de leveringsfrister som følger av § 4-7 og svalbardskatteloven § 4-4.

  • 2. Avgiften skal ikke settes lavere enn 200 kroner og skal når forsinkelsen ikke er over én måned, begrenses oppad til 10 000 kroner. Er forsinkelsen over én måned, begrenses avgiften oppad til 15 000 kroner.

  • 3. Reglene under nr. 1 og nr. 2 kommer ikke til anvendelse når skattyterens forhold må anses unnskyldelig på grunn av sykdom, alderdom, uerfarenhet eller annen årsak.

  • 4. Avgiften tilfaller statskassen.

§§ 10-2 til 10-5 skal lyde:

§ 10-2 Tilleggsskatt

  • 1. Skattyter som har gitt ligningsmyndighetene uriktige eller ufullstendige opplysninger, eller som har unnlatt pliktig levering av selvangivelse eller næringsoppgave, ilegges tilleggsskatt når opplysningssvikten har ført til eller kunne ha ført til skattemessige fordeler. Som unnlatt levering av selvangivelse eller næringsoppgave, regnes levering etter tidspunktet for utlegg av skattelistene, jf. § 8-8.

  • 2. Før tilleggsskatt fastsettes, skal skattyter gis et varsel med minst tre ukers frist for å uttale seg.

  • 3. Tilleggsskatt kan fastsettes samtidig med utligningen av den skatt den skal beregnes av, eller ved en senere særskilt fastsetting. Tilleggsskatt kan ikke ilegges utenfor fristene i § 9-6.

§ 10-3 Unntak fra tilleggsskatt

  • 1. Tilleggsskatt fastsettes ikke når skattyters forhold må anses unnskyldelig på grunn av sykdom, alderdom, uerfarenhet eller annen årsak.

  • 2. Tilleggsskatt fastsettes heller ikke

  • a) av riktige og fullstendige opplysninger som er forhåndsutfylt i selvangivelsen,

  • b) når de uriktige eller ufullstendige opplysningene skyldes åpenbare regne- eller skrivefeil,

  • c) når skattyter frivillig retter eller utfyller opplysninger som er gitt eller lagt til grunn tidligere, slik at det kan beregnes riktig skatt. Dette gjelder ikke hvis rettingen kan anses fremkalt ved kontrolltiltak som er eller vil bli satt i verk, eller ved opplysninger som ligningsmyndighetene har fått fra andre. Tidligere ilagt tilleggsskatt faller ikke bort.

  • d) når tilleggsskatten i alt vil bli under 600 kroner, eller

  • e) når skattyter er død.

§ 10-4 Sats og beregningsgrunnlag for tilleggsskatt

  • 1. Tilleggsskatt beregnes med 30 prosent av den skatt som er eller kunne vært unndratt.

  • 2. Formues- og inntektstillegg som gir grunn for å anvende tilleggsskatt, anses å utgjøre den øverste del av skattyters formue og inntekt.

  • 3. Har skattyter et skattemessig underskudd, beregnes tilleggsskatten av den skatt som ville blitt utlignet på grunnlag av den unndratte formue eller inntekt. Det samme gjelder når den utlignede skatt er lavere enn den skatt som ville blitt utlignet på grunnlag av den unndratte formue eller inntekt.

  • 4. Ved tidfestingsfeil beregnes tilleggsskatten av nettofordelen ved den utsatte beskatningen. Tidfestingsfeil foreligger i denne sammenheng når

  • a) de uriktige eller ufullstendige opplysningene har ført til en skattebesparelse som uten at det er nødvendig med nye opplysninger fra skattyter, ville ha ført til en tilsvarende skattebyrde i senere inntektsår,

  • b) skattyter selv har inntektsført inntekten eller unnlatt å fradragsføre kostnaden i senere inntektsår, før ligningsmyndighetene har tatt opp forholdet, eller

  • c) ligningsmyndighetene har tatt opp forholdet, men skattyter sannsynliggjør at inntekten uansett ville blitt inntektsført eller kostnaden fradragsført i senere inntektsår.

§ 10-5 Skjerpet tilleggsskatt

  • 1. Skattyter som forsettlig eller grovt uaktsomt har gitt ligningsmyndighetene uriktige eller ufullstendige opplysninger, eller som har unnlatt pliktig levering av selvangivelse eller næringsoppgave, og som forsto eller burde forstått at dette kunne ha ført til skattemessige fordeler, ilegges skjerpet tilleggsskatt. Skjerpet tilleggsskatt kan bare ilegges i tillegg til tilleggsskatt etter § 10-2. § 10-3 nr. 2 gjelder tilsvarende.

  • 2. Skjerpet tilleggsskatt kan fastsettes i eget vedtak samtidig med eller etter fastsetting av tilleggsskatt. § 10-2 nr. 2 og nr. 3 annet punktum gjelder tilsvarende.

  • 3. Skjerpet tilleggsskatt beregnes med 30 eller 15 prosent av den skatt som er eller kunne vært unndratt. § 10-4 nr. 2 til 4 gjelder tilsvarende.

  • 4. Skal skattyter for samme år svare skjerpet tilleggsskatt etter forskjellige satser, fordeles den skatt som skjerpet tilleggsskatt skal beregnes av, forholdsmessig etter størrelsen på den formue eller inntekt som de ulike satser skal anvendes på.

IV

I lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven) gjøres følgende endring:

§ 24-4 tredje ledd annet punktum skal lyde:

For et slikt vedtak gjelder ligningsloven kapittel 9 om saksbehandling, §§ 10-2 til 10-5 om tilleggsskatt, og § 11-2 om søksmål fra det offentlige.

V

Endringene under I trer i kraft 1. januar 2010.

Endringene under II trer i kraft 1. januar 2010, men likevel slik at reglene gjelder tilsvarende for enhver som i løpet av de siste ti år er ilagt tilleggsskatt etter § 10-4 nr. 1 annet punktum.

Endringene under III og IV trer i kraft 1. januar 2010 med virkning for saker som er tatt opp ved varsel om tilleggsskatt etter utgangen av 2009. For saker med tidligere varsel gjelder de tidligere regler. Det samme gjelder saker der opplysningssvikten er begått før 2010, for så vidt samlet tilleggsskatt hadde blitt høyere etter de nye reglene.

Presidenten: Det voteres først over I, II, IV og V.

Votering:Komiteens innstilling til I, II, IV og V ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Det voteres så alternativt mellom komiteens innstilling til III § 10-2 nr. 1 første punktum og forslag nr. 1, fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:

«I lov 13. juni 1980 nr. 24 om ligningsforvaltning (ligningsloven) gjøres følgende endring:

§ 10-2 nr. 1 første punktum skal lyde:

1. I den grad det ikke foreligger unnskyldelige grunner etter § 10-3, skal skattyter som har gitt ligningsmyndighetene uriktige eller ufullstendige opplysninger, eller som har unnlatt pliktig levering av selvangivelse eller næringsoppgave, ilegges tilleggsskatt når opplysningssvikten har ført til eller kunne ha ført til skattemessige fordeler.»

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling til III § 10-2 nr. 1 første punktum og forslaget fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble innstilling bifalt med 40 mot 33 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 22.53.49)

Presidenten: Det voteres så alternativt mellom komiteens innstilling til III § 10-4 nr. 1 og forslag nr. 2, fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre.

Forslaget lyder:

«I lov 13. juni 1980 nr. 24 om ligningsforvaltning (ligningsloven) gjøres følgende endring:

§ 10-4 nr. 1 skal lyde:

Tilleggsskatt beregnes med 20 prosent av den skatt som er eller kunne vært unndratt.»

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling til III § 10-4 nr. 1 og forslaget fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre ble innstillingen bifalt med 45 mot 28 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 22.54.16)

Presidenten: Det voteres så over komiteens innstilling til III, § 10-4 nr. 3.

Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre har varslet at de vil stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling til III § 10-4 nr. 3 ble bifalt med 45 mot 28 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 22.54.40)

Presidenten: Det voteres over resten av III.

Votering:Komiteens innstilling til resten av III ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.