Stortinget - Møte onsdag den 27. oktober 1993

Dato: 27.10.1993

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Odd Roger Enoksen (Sp): Jeg har tillatt meg å stille følgende spørsmål til kulturministeren:

I Lofotposten av 19. oktober 1993 er det opplyst at det er store områder av Lofoten og Vesterålen som ikke får inn sendingene fra TV2. Dekningen er helt nede i 56 pst. i en av kommunene.

Synes statsråden denne dekningen av TV2s sendinger er tilfredsstillende og innfrir de konsesjonskravene?

Statsråd Åse Kleveland: I denne saken er det viktig å være oppmerksom på at det av praktiske, tekniske og ikke minst økonomiske grunner ikke er mulig for TV2 å oppnå full dekning for hele befolkningen fra starten av. Da Stortinget behandlet TV2-saken, var det enighet om at det må være en langsiktig målsetting at sendingene fra TV2 dekker hele landet. Det gjenspeiles også i konsesjonsvilkårene for selskapet.

I konsesjonsvilkårene er det fastsatt bestemmelser om hvilke dekningsgrader TV2 skal oppnå i løpet av konsesjonsperioden. Innen utgangen av 1993 skal TV2 etter vilkårene kunne mottas via jordbundne sendinger av mer enn 83 pst. av befolkningen, og endelig av mer enn 86 pst. av befolkningen når konsesjonsperioden går ut ved utgangen av 2002.

TV2 har fram til i dag mer enn oppfylt disse kravene. Da TV2 startet sendingene den 5. september 1992, kunne mer enn 60 pst. av befolkningen motta TV2. I dag kan 85 pst. av befolkningen, dvs mer enn 3 millioner seere, motta TV2 via det jordbundne sendernettet. Ved utgangen av 1993 vil dekningen trolig være ca. 90 pst. Utbyggingen av sendernettet skjer altså så raskt som mulig og går langt hurtigere enn forutsatt. Tatt i betraktning at TV2 bare har vært i drift i litt over ett år, synes jeg denne dekningen er imponerende, og den er ikke minst fullt ut i samsvar med konsesjonskravene. Kulturdepartementet har for øvrig anmodet TV2 om at ingen fylker bør ha mindre dekning enn 60 pst. ved utløpet av utbyggingsfase 2. Pr. 1. september hadde ingen fylker lavere dekning enn 66 pst.

Representanten Enoksen gjengir dekningstall for én kommune. Selvfølgelig er det ikke tilfredsstillende for innbyggerne i denne kommunen at dekningen ikke er bedre, men man må erkjenne at når utbyggingen nødvendigvis må skje over tid, er det enkelte områder som vil bli dekket senere enn andre. Tall jeg har fått oppgitt fra Televerket, viser at andre kommuner i området har langt høyere dekningsgrad enn spørsmålet kan gi inntrykk av. TV2 vil nå sammen med Televerket gjennomgå utbyggingsplanene på nytt i lys av de faktiske mottakingsforhold, for å vurdere om enkelte områder har en så lav dekning at det må tas hensyn til det i den videre utbygging.

Odd Roger Enoksen (Sp): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er spesielt godt fornøyd med at TV2 i samarbeid med Televerket vil se på om det er enkelte områder som bør prioriteres med videre utbygging.

I Ot.prp.nr.55 (1989-1990) om TV2 sier man i punkt 3.2.4:

Et annet viktig prinsipp er at allmennkringkastere må dekke hele landet. Sendingene må være tilgjengelige for hele befolkningen.

Dette har også, etter det jeg kan se, Stortinget gitt sin tilslutning til.

Spørsmålet er etter min oppfatning prinsipielt viktig, og jeg deler de målsettinger det blir gitt uttrykk for i odelstingsproposisjonen. Det at innbyggere i alle deler av landet så langt mulig skal gis de samme tilbud, er en viktig distriktspolitisk målsetting.

Deler statsråden min oppfatning at når betydelige geografiske områder har en langt dårligere dekning enn de 86 pst. som konsesjonsvilkårene fastsetter, vil dette ikke kunne kompenseres gjennom en høyere dekning i sentrale og i mer folketunge områder av landet?

Statsråd Åse Kleveland: Jeg er enig med representanten Enoksen i at det selvsagt ikke hjelper mennesker i Vestvågøy kommune om dekningsgraden blir bedre i Vestfold eller Østfold eller hvor det måtte være, og at målsettingen derfor er å få en så høy dekningsgrad som mulig over hele landet. Jeg har lyst til å opplyse at av de 11 kommunene i Lofoten og Vesterålen er det to tredjedeler som har en dekningsgrad på mellom 74 og 100 pst. Det er to kommuner som ligger så lavt som det som er nevnt i spørsmålet, og det er to som har en dekningsgrad på ca. 65 pst. Mulighetene for å komme høyere opp burde derfor være gode, hvis man bruker noe mer tid på det. Men det er mitt klare inntrykk at dette er noe som både Televerket og TV2 jobber med for tiden.