Stortinget - Møte onsdag den 3. november 1993

Dato: 03.11.1993

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Thorhild Widvey (H): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Luftfartsverket har varslet reduksjoner i åpningstidene ved ulike flyplasser i landet som følge av flygelederkonflikten.

Vil statsråden sørge for at åpningstidene ved flyplassene ikke reduseres slik at de reisende blir ytterligere skadelidende i denne konflikten?

Statsråd Kjell Opseth: Av avtalen som er inngått mellom Luftfartsverket/Samferdselsdepartementet og Norsk Flygelederforening går det fram at flygeleiarane vil medverke til å gjenopprette normal avvikling av flytrafikken.

Det blir såleis ikkje endringar i opningstidene ved lufthamnene som følgje av den avslutta flygeleiarkonflikten.

Thorhild Widvey (H): Jeg takker statsråden for svaret. Det er jo en interessant avtale, som for så vidt bekrefter at statsråden har snudd 180 grader i denne saken og erkjenner at dette ikke kun er en lønnskonflikt, men en organisatorisk konflikt.

Mitt tilleggsspørsmål til statsråden blir, fordi Luftfartsverket har gitt blandede signaler i forbindelse med reduksjon av åpningstidene - det ene er at det relateres til den avblåste konflikten, det andre at konflikten faktisk ble brukt som en kamuflasje for Luftfartsverkets videre planer om mer permanente reduksjoner av åpningstidene for å kunne spare penger: Vil statsråden tillate en slik reduksjon?

Statsråd Kjell Opseth: Kven som har snudd 180 grader eller ikkje, får vi sannsynlegvis rikeleg høve til å komme tilbake til. Eg går ut frå at det som er viktig, er at vi no har fått gjenoppretta normale tilhøve i luftfarten.

Så til det konkrete spørsmålet. Det er eingong slik at Luftfartsverket med jamne mellomrom går gjennom opningstidene ved lufthamnene ut frå den trafikk som er der, og i høve til andre forhold, og det kjem det til å gjere framleis, og har også gjort. Det er ikkje sett i verk nokon endringar i forhold til opningstidene med bakgrunn i den konflikt som har vore på dette området. I tilfelle det skulle ha skjedd, måtte det ha vore lagt fram for Samferdselsdepartementet, og det er det ikkje. Er det sett i verk endringar, er det eine og åleine med bakgrunn i dei heilt normale vurderingar som Luftfartsverket gjer på dette området.

Thorhild Widvey (H): Jeg takker statsråden for svaret. Det betyr at det kan være muligheter for at Luftfartsverket fremmer konkrete planer om å redusere åpningstidene for å kunne spare penger. Jeg fikk ikke skikkelig svar fra statsråden om han vil tillate det. Min egen bemerkning til det: Å gå inn på en type politikk som skal være med på å redusere åpningstidene for å kunne spare penger, er like håpløst og meningsløst som det å stoppe klokka for å kunne spare tid.

Statsråd Kjell Opseth: Det undrar meg at ein Høgre-representant stiller spørsmål ved ei effektivisering av luftfartstenestene i dette landet. Eg går ut frå at det er brei semje om at ein skal drive rasjonelt og effektivt. Og det å halde oppe ein flyplass dersom der ikkje er noko særleg reisande, må vere lite rasjonelt. Eg trudde effektiv drift i aller høgste grad var i samsvar med Høgre sine målsetjingar i ulike samanhengar.