Stortinget - Møte onsdag den 12. januar 1994

Dato: 12.01.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Magnar Sortåsløkken (SV): Jeg har følgende spørsmål til kulturministeren:

Norsk Rikskringkasting har i flere tiår bidratt med økonomisk støtte til trykking og utsendelse av programoversikter for NRK i blindeskrift. Som en dominerende riksdekkende institusjon med enerett til lisenspenger har NRK et spesielt ansvar for de « smale » grupper, men de siste åra har NRK sagt nei til slik støtte.

Vil statsråden bidra til at NRK igjen gir støtte til dette viktige arbeidet?

Statsråd Åse Kleveland: Programoversikter i blindeskrift er et svært viktig tiltak for blinde og svaksyntes muligheter til å ta del i radio- og TV-tilbudet på en meningsfylt måte. Jeg er enig i at slike programoversikter bør foreligge for Norsk rikskringkasting. Men det bør det også gjøre for de øvrige allmennkringkasterne.

NRK gav tidligere et økonomisk bidrag til produksjon og distribusjon av programoversikter i blindeskrift, og det bør NRK fortsatt gjøre.

Men i dagens mediesituasjon, hvor NRK bare er en av flere landsdekkende kringkastingskanaler, er det ikke lenger naturlig at det bare er NRK som gir tilskudd til slike programoversikter.

Jeg er innstilt på å finne frem til en ordning slik at det fortsatt blir gitt støtte til å produsere og distribuere programoversikter for blinde og svaksynte.

Kulturdepartementet vil derfor drøfte med de berørte parter, herunder de øvrige allmennkringkasterne, TV2 og P4, hvordan den fremtidige finansieringen og distribusjonen av programoversikter i blindeskrift bør være. I denne sammenheng er det også naturlig å vurdere bruken av ny teknologi.

Magnar Sortåsløkken (SV): Jeg vil takke statsråden for svaret, som jeg ser på som positivt. Jeg vil også få minne om at et flertall i budsjettinnstillingen fra kirke- og undervisningskomiteen for 1992-93 blant annet uttalte følgende:

Dette flertallet viser til at NRK fortsatt vil være dominerende når det gjelder riksdekkende radiosendinger og at det derfor er naturlig at NRK, som har enerett til lisensinntektene, også gir et bidrag til at blinde og andre synshemmede kan benytte seg av NRKs allsidige programtilbud. Dette flertall forutsetter derfor at NRK fortsatt gir økonomisk bidrag til Norges Blindeforbunds utgifter til trykking og distribusjon av programbladet i blindeskrift.

Dette sa altså stortingsflertallet når det gjaldt budsjettet for 1993, slik at når statsråden nå vil følge opp dette, har statsråden Stortingets flertall i ryggen. I og med det svar som nå er gitt, regner jeg med at Blindeforbundet fra og med neste år vil få økonomisk støtte til utgivelse av dette viktige bladet.

Statsråd Åse Kleveland: Jeg kan bare vise til det jeg allerede har sagt, og bekrefte at vi setter i gang dette arbeidet nå, og at målsettingen er å få dette på plass raskest mulig.