Stortinget - Møte onsdag den 12. januar 1994

Dato: 12.01.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Jorunn Hageler (SV): « UNI Storebrand eier Værdalsbruket etter dispensasjon fra forsikringsvirksomhetslovens bestemmelser gitt 6. august 1990. I dispensasjonen fra Finansdepartementet heter det at UNI Storebrand må avhende eiendommen innen rimelig tid. Det er hittil ikke funnet nye eiere til bruket.

Hva har statsråden gjort, og hva vil statsråden gjøre, for å bidra til et eierskifte i tråd med dispensasjonsvilkårene? »

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Den midlertidige dispensasjonen som ble gitt av Finansdepartementet 6. august 1990, forutsetter at UNI Storebrand ikke skal sitte som eier av Værdalsbruket på varig basis. Det er viktig at eiersituasjonen i Værdalsbruket avklares innen rimelig tid i samsvar med lovens bestemmelser. En viktig forutsetning er at eiendommen fortsatt blir drevet på en fornuftig måte, og at den helst kan videreføres som en samlet enhet. Interessene til forsikringstakerne i UNI Storebrand må også ivaretas ved en overdragelse. Jeg har tidligere gitt uttrykk for at det er opp til UNI Storebrand å finne en kjøper. Det ble derfor ikke satt noen bestemt tidsfrist for dispensasjonen. Overdragelse av eiendommen vil også kreve konsesjon av landbruksmyndighetene etter konsesjonsloven av 1974.

UNI Storebrand søkte i fjor om evigvarende dispensasjon til å eie Værdalsbruket. Kredittilsynet har nå saken til forberedende behandling og har bedt UNI Storebrand om ytterligere opplysninger i saken. Vi venter å motta tilråding fra Kredittilsynet i begynnelsen av februar. Det vil også være aktuelt å innhente Verdal kommunes syn i saken.

Når det er skjedd, vil jeg gå grundig gjennom saken og ta en avgjørelse på bakgrunn av det. Men av hensyn til saksbehandlingen i Kredittilsynet vil det ikke være riktig av meg å gå ut med et endelig standpunkt i saken nå.

Jorunn Hageler (SV): Jeg vil takke statsråden for svaret, og jeg konstaterer at han ikke nå vil uttrykke noe politisk fundert syn på eierforholdet.

Det er etter SVs mening politisk betenkelig at et forsikringsselskap eier denne type eiendom, siden verdiene lett kan tilfalle andre enn lokalsamfunnet. Det er snakk om store naturressurser, arbeidsplasser, jakt- og fiskeinteresser, hytte- og rekreasjonsområder. Det er snakk om et område like stort som Oslo inkludert Nordmarka. Dette bør være i samfunnseie og forvaltes lokalt med statlig, kommunalt og/eller lokalt eierskap. Det er grunn til å frykte at Værdalsbruket kan få utenlandske eiere gjennom endring i konsesjonsloven. EØS-avtalen gjør det vanskeligere å holde styring med utenlandsk oppkjøp av forsikringsgiganten UNI Storebrand.

Er statsråden enig i at Værdalsbruket og Verdal kommune er best tjent med at stat og kommune, eventuelt i samarbeid med lokale interesser, bør stå som eiere?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Som representanten Hageler konstaterte, akter ikke jeg å gå inn i en realitetsdebatt om spørsmålet nå av den grunn som jeg sa i svaret mitt. Men la meg understreke følgende: Det som er viktig i denne saken, er at de store verdier som Værdalsbruket representerer, blir drevet på en slik måte at det er til gagn for Verdal kommune, for dem som har sine arbeidsplasser på Værdalsbruket, og selvsagt for samfunnet som helhet. La meg også understreke at så vidt jeg kan se av avisoppslag m.m., er det lokalt i dag faktisk mye godord å hente for UNI Storebrand for den måten de har drevet Værdalsbruket på. Men som sagt: Det som er mitt hovedanliggende, og som jeg sa i mitt hovedsvar, er at en i framtida også kan finne en løsning som gjør at Værdalsbruket kan videreføres på en fornuftig og god måte, og til gagn for det lokalsamfunnet der denne eiendommen ligger.

Jorunn Hageler (SV): Jeg konstaterer igjen at jeg ikke får et svar som går på det politisk viktige i hvem som bør eie et slikt område, et slikt bruk. Det er riktig at lokalsamfunnet inntil nå har vært positive, men de er også splittet når det gjelder synet på framtida for Værdalsbruket.

Jeg kunne ha lyst til å spørre statsråden om han mener det er viktig at Værdalsbruket bevares på norske hender. Er det for eksempel aktuelt for Statskog å gå inn på eiersiden?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Det er mange måter å spørre på for å komme fram til det samme svaret. Jeg bare viser til de to foregående. Men i tillegg vil jeg si følgende: Ved enhver endring i eierkonstellasjonen i forhold til Værdalsbruket vil det - som jeg sa i mitt hovedsvar - kreves konsesjon etter jord- og konsesjonsloven av 1974. Og for min egen del kan jeg godt si følgende: Det er viktig at en i en slik sammenheng - her dreier det seg om store verdier - selvsagt må ivareta viktige nasjonale hensyn.