Stortinget - Møte onsdag den 26. januar 1994

Dato: 26.01.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Johanne Gaup (Sp): Jeg vil stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

Overgangen fra naturalhusholdning til pengehusholdning i det samiske samfunnet har ført til at duodji - samisk husflid og håndverk - ikke lenger har den samme plass som tidligere i samiske husholdninger. Det er derfor svært viktig at duodji blir sikret en særstilling som fag i skoleverket.

Vil statsråden ta initiativ til at duodji får status som verneverdig fag i skoleverket?

Statsråd Gudmund Hernes: NOU 1986:15, Dokumentasjon, vern, vidareføring og atterreising av gamle handverk, ble fulgt opp av en arbeidsgruppe nedsatt av Rådet for fagopplæring. Arbeidsgruppen foretok en undersøkelse og laget en liste over de fag der det var aktuelt med særlige økonomiske og administrative tiltak. Duodji var ikke nevnt på den listen.

Hvilke fag som til enhver tid vil bli godkjent som verneverdige fag og dermed gitt økonomisk støtte, vil blant annet avhenge av søkningen til faget. Støtte gis i dag som tredobbelt lærlingtilskudd innenfor rammen av hundre lærekontrakter i året.

I 1990 ble duodji lagt inn under lov om fagopplæring i arbeidslivet. Opplæringen gis i dag gjennom tre år i skole og et halvt år i bedrift.

I tilbudsstrukturen for Reform 94 er duodji lagt inn som et videregående kurs I i skole med påfølgende opplæring i bedrift. Dette er i overensstemmelse med hovedmodellen i Reform 94, og vil etter det jeg kan se, sikre duodjiens plass i opplæringssammenheng.

Det er dessuten nylig vedtatt at det skal opprettes et eget opplæringsråd for duodji for å styrke fagets stilling.

Departementet vil følge utviklingen nøye, men kan ikke se at duodji vil bli et så lite søkt fag som det antydes i representantens spørsmål. Departementet tror dette vil bli et attraktivt tilbud blant de unge i Finnmark og Troms.

Johanne Gaup (Sp): Det er reist kritikk fra samisk hold for arbeidet med de samiske fagene i forberedelsen til Reform 94. Nå er det snakk om at duodji skal ha et halvt års læretid i bedrift. Problemet er at det ikke finnes slike bedrifter, så hvis man skal få dette til, må læretiden ofte foregå hos utøvere i private hjem.

Vil statsråden medvirke til en bedring av muligheter for lærlingplasser innenfor duodji, for eksempel ved å øke lærlingtilskuddet til private utøvere som tar imot lærlinger hjemme?

Statsråd Gudmund Hernes: Jeg kan kanskje begynne med å uttrykke en viss tilfredshet over at det ikke bare er fra det miljøet det her er referert til, det er kommet kritikk av Reform 94, det kommer stadig kritikk fra alle miljøer. Men jeg tror at det i dette tilfellet er gjort et bra arbeid, for det første ved at vi har fått en egen plan for faget, og for det andre fordi det er opprettet et eget opplæringsråd.

Når det gjelder støtten, vil jeg også minne om at det faktisk ligger inne i Reform 94 en tredobling av tilskuddet til lærlingplasser i forhold til dagens normalbeløp. Dermed tror jeg det skulle ligge godt til rette for å få fram lærlingplasser også her. Men det er klart at vi vil se på om de ordninger som etableres, virker etter hensikten, og hvis de ikke gjør det, må vi se på dem på nytt.

Johanne Gaup (Sp): Jeg takker for svaret og er svært tilfreds med at statsråden har lovt å følge opp utviklingen, spesielt når det gjelder lærlingplasser innenfor duodji.