Stortinget - Møte onsdag den 26. januar 1994

Dato: 26.01.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Eilef A. Meland (SV): Jeg vil stille følgende spørsmål til finansministeren:

I Økonomisk Rapport nr. 1/94 rettes oppmerksomheten mot opsjonsavtaler som er blitt stadig mer utbredt som frynsegode for toppledere i norsk næringsliv. Det er ennå ikke lagt fram lovforslag som pålegger offentliggjøring av slike avtaler.

Hvordan vurderer statsråden denne praksisen, også i selskaper hvor staten har vesentlige eierposisjoner?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Det er et klart behov for større åpenhet omkring ulike former for økonomiske fordeler for toppledere i næringslivet. Dette gjelder både private bedrifter og selskaper der staten eier aksjer.

Jeg vil med det første legge fram et lovforslag som pålegger opplysningsplikt for særskilt sluttvederlag til ledere, de såkalte fallskjermer, herunder også opsjonsavtaler.

Eilef A. Meland (SV): Jeg takker for svaret, som var positivt når det gjelder lovforslaget som skal legges frem for Stortinget.

Da Økonomisk Rapport spurte topplederne i næringslivet om deres opsjonsavtaler og andre ordninger med tilleggsgoder, var det bare 25 pst. som var villig til å opplyse offentligheten om slike inntektsforhold.

Som statsråden sier, har dette vært behandlet i Stortinget tidligere - og vi venter da på et lovforslag. Det første spørsmålet til statsråden er: Vil dette lovforslaget innebære at det blir gjort gjeldende for inneværende regnskapsår? Det andre jeg kunne tenke meg å følge opp, er den stille revolusjon som skjer i næringslivet når det gjelder slike avlønningskontrakter. Vil Regjeringen legge fram et forslag som går på at det påbys at opsjoner ikke deles ut til pris under markedsverdi?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: På det første spørsmålet kan jeg svare et bekreftende ja. Vi tar sikte på at reglene skal gjelde fra og med inneværende inntektsår.

Når det gjelder det andre spørsmålet, det som er knyttet opp mot opsjoner, gjenstår det her en del vurderinger av hvordan en rent teknisk skal utforme en slik opplysningsplikt. Og det spørsmålet som Eilef Meland her reiser, vil vi ha med i disse vurderingene.

Eilef A. Meland (SV): Jeg takker for svaret. I den nevnte artikkel i Økonomisk Rapport påvises det at et av de selskapene som nettopp har gitt slike gullkantede opsjonskontrakter til toppledere, er et selskap med vesentlige statlige eierposisjoner.

Vil statsråden ta et initiativ slik at selskap hvor staten har eierposisjoner, ikke avlønner ledere på denne måten?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Når både representanten Eilef Meland og undertegnede har stor interesse av disse spørsmålene, er det ut fra at vi på mange områder må ta et felles løft for å få orden i norsk økonomi, og da er det viktig at de løft som tas, føles rettferdige, og at ingen blir gratispassasjerer. Det er klart at når det gjelder for eksempel de bankene som staten har eierinteresser i, er dette ett av de spørsmål som løpende blir vurdert av Banksikringsfondet, for å unngå at en kommer i en posisjon hvor det også i statsbedrifter blir gratispassasjerer. Det er et viktig spørsmål representanten Meland reiser, og det er klart at vi er opptatt av dette og har felles interesser med representanten Meland her.