Stortinget - Møte onsdag den 2. februar 1994

Dato: 02.02.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Roy N. Wetterstad (Frp): Jeg har oversendt følgende spørsmål til kulturministeren:

Nærradioene har kommet i en vanskelig konkurransesituasjon etter at P4 kom. I flere byer er det største problemet at kommersielle allmennradioer må dele frekvens med smale nisjeradioer.

Vil kulturministeren ta initiativ til en løsning på dette ved at det blir stilt flere frekvenser til rådighet?

Statsråd Åse Kleveland: Spørsmålet om kriterier for fordeling av nærradiokonsesjoner ble grundig vurdert i forbindelse med kulturmeldingen.

Etter gjeldende regelverk er det nærradiokonsesjonærene selv som foretar fordelingen på tildelte frekvenser og fordeling av sendetid. Men problemet er at blant nærradioene er det ulike meninger om hvordan denne fordelingen bør skje.

I løpet av 1994 vil det bli utlyst en ny konsesjonsrunde for nærradioene. Etter at denne konsesjonsbehandlingen er avsluttet ved årsskiftet 1994/95, vil konsesjonærsammensetningen og konsesjonsområdene kunne være annerledes enn i dag. Tidspunktet nå er derfor ikke et gunstig tidspunkt for endringer i nærradioenes organisering.

Vi har innhentet en uttalelse fra de tekniske myndigheter i forbindelse med denne saken. I uttalelsen pekes det på at frekvenser er en begrenset ressurs, og at det en rekke steder i landet ikke lenger er ledig frekvenskapasitet, noe som blant annet henger sammen med kravet til senderkvalitet.

Kulturdepartementet har kontinuerlig kontakt med de tekniske myndighetene om frekvenskapasiteten og bruken av den. Departementet vil gjøre sitt for at det i forbindelse med den nye konsesjonsrunden oppnås best mulig tekniske vilkår for nærradioene.

I den årlige meldingen om mediepolitiske spørsmål som vil bli fremlagt senere i år, vil departementet omtale nærradioenes stilling i den situasjonen som har oppstått etter omorganiseringen av NRK-radio og opprettelsen av P4 Radio Hele Norge.

Roy N. Wetterstad (Frp): Jeg takker kulturministeren for svaret. Det ble ikke sagt noe som tyder på at vi kan få en hurtig avklaring på dette, og jeg må da understreke at enkelte nærradioer blant annet har kommet opp i ganske akutte økonomiske problemer på grunn av den situasjonen som er nå. Man burde innse at man er kommet i en helt ny situasjon etter at P4 kom, og etter at vi fikk omleggingene i NRK. Det er helt åpenbart at det blir vanskelig for de kommersielle nærradioene å hevde seg i konkurransen når de må dele frekvens med smale nisjeradioer som ønsker å spre et ganske snevert budskap. Da får de ikke muligheten til å skaffe seg de reklameinntektene de trenger for å overleve. Jeg lurer egentlig på om kulturministeren innser hvilken vanskelig situasjon nærradioene nå er i, og om hun vil at vi i fremtiden skal ha et rikt og mangfoldig nærradiotilbud i dette landet.

Statsråd Åse Kleveland: Ja, jeg mener vi skal ha et rikt og mangfoldig nærradiotilbud i Norge, men jo mer mangfoldig det er, jo flere problemer blir det. Det tror jeg bare man må akseptere. I dag snakker man ofte om nærradioene som om det var én gruppe. Det er det ikke. Nærradio i dag er alt fra de store radioselskapene som konkurrerer med NRK og med P4, til de små foreningsdrevne. Og det er helt klart at innenfor dette spekteret er det en rekke synspunkter. Min og Kulturdepartementets oppgave er å forsøke å finne løsninger som er gode for de ulike kategorier på deres egne premisser. Det er ikke lett. Jeg vil henvise til kulturmeldingen og til en del av de retningslinjer vi har lagt der for å forsøke å få til en utvikling i den retning som representanten her sier. Det er vi nødt til å gjøre i en konsesjonsrunde hvor vi går gjennom dette feltet totalt, og det vil altså skje i løpet av det året som vi nå befinner oss i starten av.

Roy N. Wetterstad (Frp): Mens Kulturdepartementet leter etter løsninger, er jeg ganske sikker på at vi vil miste en del nærradioer som er til berikelse for en del distrikter i dette landet. Det bør vises forståelse for at nærradioene har det samme behovet som for eksempel NRK hadde da de fikk tre kanaler, for å ha en enhetlig profil på disse kanalene. Får man ikke det, taper man i kampen om lytterne. Det er det som nå er i ferd med å skje for nærradioene hvis man ikke rydder opp i dette fra departementets side.

Statsråd Åse Kleveland: Mitt budskap er at det holder vi på med. Den prosessen skal vi gjennomgå dette året, og jeg ber om forståelse for at med et nærradiolandskap som inneholder flere hundre konsesjonærer, vil dette måtte ta noen måneder. Jeg vil også understreke den rolle som nærradioene selv spiller i dette, hvor utgangspunktet er at man skal kunne diskutere seg fram til løsninger. Jeg vil i tillegg understreke den situasjonen vi har i forhold til frekvenskapasiteten og telemyndighetenes rolle når det gjelder å løse de problemene.