Stortinget - Møte onsdag den 2. februar 1994

Dato: 02.02.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Roy N. Wetterstad (Frp): Jeg har stilt følgende spørsmål til kulturministeren:

En kioskeier på Gjøvik er blitt offer for en avtale mellom LOOC og Gjøvik kommune om at det ikke skal være kommersiell virksomhet innenfor en viss avstand rundt OL-anleggene.

Kan statsråden gripe inn for å hindre et slikt overgrep mot « den lille mann »?

Statsråd Åse Kleveland: Stortinget har som kjent bestemt at forberedelsene til og gjennomføringen av De olympiske leker på Lillehammer skal forestås av et selvstendig aksjeselskap. Selskapet LOOC AS er opprettet for å ivareta disse oppgavene.

I avtalen som gir LOOC rett til å disponere Gjøvik Olympiske fjellhall under lekene, er det også visse bestemmelser om arealene i nærheten av fjellhallen.

Innenfor disse arealene har det ligget en kiosk med leiekontrakt med Gjøvik kommune. Etter avtalen kunne kommunen si opp leieforholdet med seks måneders varsel. For å oppfylle forpliktelsene i disposisjonsrettsavtalen med LOOC vedtok et enstemmig formannskap i Gjøvik kommune i mai 1993 å si opp leieavtalen med kioskeieren slik at fraflytting kunne skje i desember 1993.

Kulturdepartementet verken kan eller vil gripe inn i en slik sak som utelukkende er et forhold mellom Gjøvik kommune og vedkommende kioskeier.

For øvrig skal nevnes at kioskeieren har anlagt sak mot kommunen, idet han mente at kommunen ikke hadde anledning til å si opp avtalen. Toten byrett har gitt kommunen medhold i at avtalen kunne sies opp. Men det er viktig å nevne i denne sammenheng, siden saken bringes opp her, at under senere forhandlinger i namsretten er det inngått forlik mellom kioskeieren og Gjøvik kommune.

Roy N. Wetterstad (Frp): Det dette spørsmålet dreier seg om, er om LOOC skal kunne overkjøre den lille mann. Denne saken viser egentlig ganske godt den makt LOOC har hatt over kommunene. Hadde ikke Gjøvik kommune akseptert den avtalen som LOOC la på bordet, hadde de antakelig ikke fått dette viktige OL-anlegget.

Det alle trodde skulle bli en stor blomstringsperiode for OL-distriktet, kan bli et mareritt for ganske mange mennesker. Denne kioskeieren har investert mange penger. Selv om kommunen og LOOC nok står sterkt rent juridisk, må jeg spørre statsråden om hun finner fremgangsmåten moralsk riktig, for det er på det rene at hadde det ikke vært for OL, ville kiosken ha blitt stående. Hvis man ser nærmere på avtalen mellom LOOC og Gjøvik kommune, som jeg har gått litt nærmere etter i sømmene, er det spørsmål om den bryter med de konkurransereglene vi har også.

Statsråd Åse Kleveland: Jeg synes ikke dette er det sted man skal drive spekulasjoner eller besvare hypotetiske spørsmål. Jeg har bare lyst til å konstatere at Gjøvik har kjempet hardt for å få sin fjellhall, de har kjempet hardt for å komme på OL-kartet, og i forbindelse med det har de laget et opplegg som kommunen får stå for, som kommunen her har gått inn i. Det har vært en rettssak, den har fått sin avgjørelse, man har fått et forlik, og at staten på et eller annet hypotetisk moralsk grunnlag skulle blande seg inn i dette, ville jeg se som umulig og som relativt uhørt.