Stortinget - Møte onsdag den 9. februar 1994

Dato: 09.02.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg skal få stilla fylgjande spørsmål til kulturministeren:

TV-Vest har i samarbeid med TV2 daglege dagsnyttsendingar i Rogaland med mellombels konsesjon ut februar. Desse sendingane er svært godt mottekne, og bør seiast å ha eit innhald som er i samsvar med Stortinget sitt ynskje.

Vil kulturministeren syta for at desse sendingane kan halda fram?

Statsråd Åse Kleveland: I september 1993 gav Kulturdepartementet TV2 tillatelse til å sende regionale nyhets- og aktualitetssendinger i Rogaland som en prøveordning. Sendingene drives av TV2 med TV-Vest som entreprenør. Tillatelsen gjaldt opprinnelig ut året, men ble etter søknad forlenget til ut februar i år.

Da opprettelsen av TV2 ble behandlet av Stortinget, ble spørsmålet om eventuelle distriktssendinger ikke drøftet. Da TV2 søkte om å få starte slike sendinger, anså departementet at spørsmålet om slike sendinger var av så vesentlig mediepolitisk betydning at man ikke kunne åpne for permanente sendinger uten først å ha fremlagt saken for Stortinget. Dette har blant annet sammenheng med de følger slike regionsendinger kan få for andre lokale mediers økonomi.

Departementet vil behandle spørsmålet om regionsendinger i stortingsmeldingen om mediepolitiske spørsmål som blir fremlagt i vårsesjonen. Blant annet vil vi da kunne vurdere TV2s evaluering av prøvevirksomheten.

Departementet mottok i går, 8. februar, en søknad fra TV2 om at godkjennelsen til forsøkene med regionsendinger blir ytterligere forlenget frem til 30. juni i år.

Jeg er innstilt på at søknaden imøtekommes, slik at virksomheten kan fortsette inntil Stortinget har behandlet spørsmålet.

Jeg vil imidlertid understreke at dette fortsatt er en prøveordning, og at Stortinget må vurdere spørsmålet om permanente regionale sendinger på fritt grunnlag og i en større sammenheng. Som nevnt må særlig hensynet til andre lokale medier trekkes inn, og det vil altså som nevnt bli vurdert i den meldingen som legges frem senere på våren.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg vil takka for eit imøtekomande svar. Eg innser at i denne omgang å gje eit positivt svar om permanente sendingar kan, som òg kulturministeren sa, ha prinsipielle sider som bør drøftast. Eg ser fram til ei drøfting i samband med mediemeldinga.

No er det nokre som er redde for at regionale sendingar av denne typen kan gå ut over NRK sitt engasjement i det same området. Eg vil streka under at det er viktig å ha ei overordna målsetjing om å sikra NRK tilstrekkelege midlar, og ikkje minst distriktskontora.

Men eg vil gjerne koma med eit tilleggsspørsmål, som lyder slik: Kan det tenkjast at regionale dagsnyttsendingar av denne typen kan verka stimulerande på NRK, og at distriktskontora på denne måten kan bli opprioriterte med midlar?

Statsråd Åse Kleveland: Jeg er redd for at jeg ikke kan spå. Og hva konsekvensen av dette vil bli i sin fulle bredde, er vanskelig å si.

Når det gjelder NRKs interne prioriteringer av midler, vet representanten at dette er noe som NRK selv står fritt til å foreta. Men jeg vil understreke at den samlede vurderingen som vi ønsker skal skje i forbindelse med mediemeldingen, ikke bare er en vurdering av forholdet til NRK. Det er i like stor grad en vurdering i forhold til pressen, i forhold til lokalfjernsyn og i forhold til de andre lokale mediene.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg vil takka for nok eit svar og berre visa til - skal vi seia det fyrste temaet her - innhaldet i Innst.O.nr.2 (1990-1991) om TV2 og likeins Innst.S.nr.223 (1992-1993) om media i tida. Der er det stikkord som lokale produsentar, lokale og regionale produksjonsmiljø, kulturell sjølvtillit, kulturell identitet.

Dei sendingane som no har gått i Rogaland, har målingar på gjennomsnittleg 53 pst. oppslutning, og eg veit at det no vil bli glede over at dei får halda fram. Eg håpar at det kan bli permanente sendingar både i Rogaland og kanskje òg andre delar av landet.