Stortinget - Møte onsdag den 9. februar 1994

Dato: 09.02.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg vil gjerne få stille statsråden følgende spørsmål:

Fylkesmannen i Nordland ønsker å flytte fylkesskogkontoret fra Mosjøen til Bodø. Det tunge skogmiljøet er i området rundt Mosjøen.

Vil statsråden også gå inn for at fylkesskogkontoret skal flyttes fra Mosjøen til Bodø, og i tilfelle hvilken faglig begrunnelse ligger til grunn for denne flyttingen?

Statsråd Gunhild Øyangen: Spørsmålet om omorganisering av landbruksetatene ble behandlet i St.meld.nr.40 (1991-1992) « Frå sektoretatar til samfunnsetatar. » Med grunnlag i stortingsflertallets tilslutning til forslaget i denne meldingen ble de tidligere fylkeslandbrukskontorene og fylkesskogkontorene pr 1. juli 1993 lagt under fylkesmannsembetene som en fagavdeling for landbruk, jf Innst.S.nr.34 (1992-1993).

Om samlokalisering er det blant annet sagt følgende i stortingsmeldingen:

Ei samanflytting av landbruksetatane og fylkesmannen er ikkje ein føresetnad for den endra tilknyttinga, men vil vera eit vilkår for å oppnå dei fordelane organisasjonsendringa tek sikte på. Ein bør difor få til ein samanflytting så snart dette er praktisk gjennomførbart i det enkelte fylke.

Landbruksdepartementet ser det som en fordel med samlokalisering mellom de nye landbruksavdelingene og resten av fylkesmannsembetene. Dette er viktig for å få en full nytteeffekt av det samordningspotensial som er lagt til grunn for den nye organisasjonsstrukturen på fylkesnivå. Departementets utgangspunkt er imidlertid at en slik samlokalisering må skje over tid etter hvert som forholdene ligger til rette for det i det enkelte fylke.

I Nordland er landbruksavdelingens direktør og jordbruksseksjon plassert i Bodø, sammen med en avdeling av skogseksjonen. Ledelsen av skogseksjonen er lokalisert i Mosjøen.

Landbruksdepartementet har gitt fylkesmann og landbruksdirektør i oppdrag å vurdere nærmere spørsmålet om samlokalisering av landbruksavdelingen med resten av fylkesmannsembetet i Bodø, herunder en løsning der en har et avdelingskontor i Mosjøen. Fylkesmannen og landbruksdirektøren har fremmet sine vurderinger for Landbruksdepartementet. Saken er nå til vurdering og behandling i departementet. En avgjørelse i saken vil trolig foreligge i månedsskiftet mars/april.

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg takker statsråden for svaret, som jo klargjorde årsaken til en eventuell omorganisering, altså at det skal tas hensyn til organisasjonsstrukturen på fylkesnivå. Jeg stiller da spørsmålet: Hvem skal administrasjonen tjene? Men jeg ser at det ligger et håp i at avgjørelsen ennå ikke er tatt.

I Innst.S.nr.34 (1992-1993) til St.meld.nr.40 (1991-1992) uttalte et flertall i landbrukskomiteen i Stortinget at intet er til hinder for at deler av administrasjonen kan desentraliseres hvis det er praktisk. I dette konkrete tilfellet må en ordning som i dag absolutt være både mest praktisk og faglig mest fornuftig, da det miljøet dette kontoret skal konsentrere sin virksomhet om, hovedsakelig er på Helgeland. Det mest negative ved en flytting vil være svekkelse av fagmiljøet.

Jeg vil igjen spørre statsråden om hun vil vektlegge viktigheten av et rikt og aktivt skogfaglig miljø så sterkt at hun vil gjøre sitt for å beholde den desentraliserte struktur som hittil har fungert utmerket, både for de ansatte og for det miljøet administrasjonen skal tjene.

Statsråd Gunhild Øyangen: Når det gjelder spørsmålet om hvem den nye landbruksavdelingen skal tjene, så er det landbruket i hele fylket, jord- og skogbruk og nye næringer, og miljøspørsmål arbeider en også med. Det som var hovedutgangspunktet for behandlingen i Stortinget, var at hvis en klarer å få til en samordning her, får en bedre mulighet til å se helheten og en bedre samordning av hele fagområdet.

Jeg kjenner til at det er delte synspunkter i den spesielle saken som representanten tar opp, og jeg har merket meg de synspunkter som har kommet fram. Nå har ikke saken ennå kommet på mitt bord, men jeg vil, når den kommer, måtte foreta en avveining av de ulike vurderingene som er gjort. Men det er jo slik at til slutt kan en bare lande på ett standpunkt.

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg takker igjen statsråden for svaret. Jeg ble litt glad, for jeg har inntrykk av at hun er lydhør overfor de ulike signaler som er kommet i denne saken.

Jeg har bare lyst til å minne om at da Direktoratet for statens skoger skulle flytte, var Vefsn et av de stedene som var svært aktuelle. Det forteller egentlig litt om styrken i det skogfaglige miljøet i denne regionen. Nå kom ikke det kontoret dit. Dessverre har området isteden mistet flere statlige arbeidsplasser, blant annet innen vegkontoret og Televerket.

Vil statsråden også vektlegge betydningen av arbeidsplasser? Ser hun sammenhengen i det at vi flytter statlige arbeidsplasser ut fra Oslo, og at vi skal ha den samme distriktsvennlige tenkningen innen fylket, slik at vi ikke der går motsatt veg?

Statsråd Gunhild Øyangen: Vi er nå inne i den berømmelige norske lokaliseringsdebatten. Det er klart at enkelte ganger kunne en ønske seg at det lå en liten ekstra statlig administrasjon i hver eneste kommune.

Jeg ser det poenget representanten tar fram her med hensyn til statlige stillinger. Det er jo ett synspunkt - som jeg er enig i vurderingen av. Men jeg gjentar det som var utgangspunktet for Stortingets behandling, at det var for å tjene landbruket i sin helhet at en gikk inn for en slik samordning. Og så får vi se hva vi til slutt ender på i denne konkrete saken.