Stortinget - Møte onsdag den 9. februar 1994

Dato: 09.02.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Arne Haukvik (Sp):

Vil statsråden gjere greie for kvifor Utlendingsdirektoratet har avtalt å leige 110 bustader til flyktningmottak i Gamle Oslo utan å rådføre seg med dei kommunale organa og bydel Gamle Oslo?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: I perioden 1. juni- 1. oktober 1993, og spesielt i august og september, skjedde det en dramatisk økning i antallet asylsøkere som kom til Norge. I de mest hektiske ukene lå ankomsttallene på over 1000 nye asylsøkere i uken. Når vi vet at gjennomsnittsmottaket har ca. 100 plasser, betydde det at Utlendingsdirektoratet måtte opprette en til to nye mottak hver dag i den mest hektiske perioden. Dette gjorde at det ikke alltid var mulig å følge de ordinære prosedyrene i forbindelse med opprettelsen av nye mottak. Fordi dette var en ekstraordinær situasjon, sendte Kommunaldepartementet og Kommunenes Sentralforbund ut et felles brev til alle landets kommuner den 20. september 1993 der kommunene ble orientert om den aktuelle situasjonen. Også etter innføringen av visumplikten for borgere fra Bosnia-Hercegovina har behovet for mottaksplasser økt, slik at Utlendingsdirektoratet i dag disponerer ca. 16500 mottaksplasser fordelt på 145 mottak over hele landet. I Oslo har man i dag åtte mottak i drift med til sammen 1275 plasser. Av dette dekker mottakene på Ullern, Uranienborg, Frogner og Grefsen 687 plasser, mens mottakene på Klemetsrud og Bøler har 414 plasser og de to mottakene i bydelen Gamle Oslo 204 plasser.

Avtalen om etablering av mottaket i Enebakkveien 15 i bydelen Gamle Oslo ble inngått i slutten av september i den aller mest hektiske perioden. Etter den tid er mottaket bygd om for å gi mulighet for at flyktningene kan lage sin egen mat. Oslo kommune ble informert om situasjonen i to brev fra Utlendingsdirektoratets Regionkontor Øst til kommunen, datert henholdsvis 8. januar og 19. januar i år. Bydel 6, Gamle Oslo, fikk dessuten et eget brev om saken datert 14. januar. Jeg beklager sterkt at kommunen ikke fikk den informasjonen tidligere. På den annen side er mottaket ennå ikke satt i drift. Ifølge de opplysninger jeg har innhentet, vil mottaket åpne først 15. februar.

Direktoratet har så langt bare hatt gode erfaringer når det gjelder samarbeidet med Oslo kommune om de statlige mottakene i kommunen. Jeg håper dette også vil være situasjonen i tiden som kommer. Jeg kan også opplyse at Utlendingsdirektoratet er i løpende kontakt med Oslo kommune om oppstarten av mottaket i Enebakkveien med tanke på å finne fram til en løsning som kan være akseptabel både for kommunen og staten.

Arne Haukvik (Sp): Eg takkar for svaret og har stor forståing for statsrådens og Utlendingsdirektoratets vanskelege situasjon - for det er eit vanskeleg problem.

Landet vårt har gode røter når det gjeld å hjelpe folk i naud. Det har til nå vore skikk og bruk å hjelpe andre, anten dei har kome på døra eller har ropa om hjelp frå andre land. Men grunnlaget for vår omsorg og vår solidaritet mellom folk har vore at det skal skje etter evne.

Det er difor for oss ein stor tankekross dersom det er slik at flyktningar blir verande i altfor lang tid på mottak i Gamle Oslo. Denne bydelen har 10 pst. arbeidsløyse, og bumiljøet må i tillegg bere sitt tredje flyktningmottak. Vi er kjende med dei problema staten møter når dei prøver å skaffe bustader til den norske FN-kvoten med flyktningar, òg i velståande kommunar som til dømes Bergen og Bærum.

Det gjer ikkje saka betre at det her er tale om krigsflyktningar som er offer for den alvorlegaste etniske utreinskinga vi har sett etter 2. verdskrigen.

Eg skjønar godt at det ikkje er greitt å svare på dette i farten, men eg tillèt meg å spørje om staten her òg vurderer andre bydelar. Eg har spørsmål i bystyret i kveld om ikkje Oslo kommune skal kjøpe ein del ledige hus etter Lillehammer-OL og bygge flyktningbustader over heile byen, slik at dei ikkje berre blir konsentrerte til Gamle Oslo.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Det er i grunnen ikke stort mer jeg kan si her. Jeg konstaterer at mye av substansen i representanten Haukviks engasjement går på å få flere flyktningmottak spredt utover andre steder i Oslo, og det er det vel i og for seg ting som taler for. Han vil ta dette opp i bystyret i kveld, men der er jeg ikke medlem, så jeg får innskrenke meg til dette.

Presidenten: Og det er for så vidt heller ikke en sak for Stortinget.