Stortinget - Møte onsdag den 23. februar 1994

Dato: 23.02.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Roy N. Wetterstad (Frp): Jeg har sendt følgende spørsmål til finansministeren:

De høye avgiftene på tobakk her i landet har skapt grobunn for organisert kriminalitet på dette området. Østlandet herjes av tyveribander som hittil i år har stjålet tobakk for over 10 millioner kroner.

Vil finansministeren i lys av dette ta initiativ til en revurdering av avgiftsnivået?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Ut fra helsepolitiske grunner er det bred politisk enighet om å ha et høyt avgiftsnivå på sigaretter og tobakk. Dette ble blant annet slått fast i Sosialdepartementets melding om forebyggende helsepolitikk, St.meld.nr.37 (1992-1993). Av den grunn ble avgiftsnivået reelt økt fra 1993 til 1994.

Det norske avgiftsnivået på tobakk er høyt sammenliknet med andre europeiske land. Det skyldes både de høye avgiftene og at pris eksklusiv avgifter er høy i Norge. Avgiftene inklusiv momsen på sigaretter utgjør om lag 55 pst. av utsalgsprisen.

I fastleggelsen av det norske avgiftsnivået må vi selvsagt ta hensyn til virkningene på grensehandel og smugling. Salgsutviklingen for tobakk i Norge har så langt ikke vist spesielle tegn på at dette problemet er økende.

Høye avgifter og dermed høye priser kan gjøre det mer fristende å stjele og omsette tobakk gjennom illegale kanaler, uten at dette stiller slik kriminalitet i en annen klasse enn vinningsforbrytelser generelt. Derfor må slik virksomhet bekjempes gjennom politiets ordinære arbeid. Samtidig er tolletatens arbeid for å avdekke smugling blitt trappet opp, blant annet gjennom aktiv spaning og økt kontroll.

Jeg har ingen planer om å redusere avgiftene på tobakk, blant annet ut fra helsepolitiske og andre synspunkter. Disse og andre avgifter vil bli vurdert på vanlig måte i forbindelse med framleggelsen av statsbudsjettet, og det blir statsbudsjettet for 1995.

Roy N. Wetterstad (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Den utviklingen vi har hatt med økt kriminalitet på grunn av de høye tobakksavgiftene, burde den politiske ledelsen ha forutsett og sørget for å forhindre. Jeg kan ikke dy meg for å minne om Fremskrittspartiets kraftige advarsler.

Jeg ser heller ikke bort fra at både finansministeren og andre sentrale folk i Arbeiderpartiet faktisk forstod at ytterligere avgiftsøkninger ville være en ren mating av kriminelle foretak, bander og mafia som skor seg godt på det svarte markedet her. Men hvilken pris betaler man ikke for et budsjettforlik med Kristelig Folkeparti, som neppe noen gang kommer til å forstå eller erkjenne sammenhengen mellom avgifts- og prisnivå og smugling og kriminell virksomhet ellers. Denne sammenhengen har de fleste innenfor det politiske miljøet i Norge innsett når det gjelder alkohol. Derfor fikk vi i år en viss nedgang i alkoholavgiftene. Er det ikke innlysende at den samme konsekvensen må trekkes for tobakksavgiftene?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Som jeg sa i mitt hovedsvar, er det nok slik at det er en sammenheng mellom prisnivået på det en kan kalle attraktive og lett omsettelige varer, og fristelsen, som enkelte kan falle for, til å benytte det i en kriminell sammenheng. Som jeg også sa i hovedsvaret mitt, er smugling, grensehandel m.v. hensyn vi tar med i vurderingen når vi fastsetter avgiftsnivået.

Men samtidig er det også slik at når vi skal fastsette avgiftsnivået blant annet på tobakk, må vi legge til grunn den brede enighet som det er i denne salen om at det er betydelige helseskader forbundet med tobakksrøyking, og vi må også derfor ha en veldig klar helsepolitisk profil på disse avgiftene.

Roy N. Wetterstad (Frp): Når folk ikke røyker mindre - for det tror jeg ikke de gjør - som følge av de veldig høye avgiftene, men bare mer ulovlige varer, og inntektene for det offentlige heller ikke øker slik man har forutsatt - for det tror jeg heller ikke de gjør - synes jeg at sosialdemokratenes begrunnelse for å opprettholde det høye avgiftsnivået blir temmelig tynn. Jeg må minne om at vi ligger helt i verdenstoppen når det gjelder tobakksavgifter. Det finnes erfaringer fra andre avgiftsland som vi bør vie litt oppmerksomhet. I Canada for eksempel anslår politiet at så mye som en tredjedel av sigarettene som i dag selges, enten er smuglet, stjålet eller forfalsket. Jeg tror en skikkelig undersøkelse ville vise at vi her i landet har en tilsvarende tendens.