Stortinget - Møte onsdag den 23. februar 1994

Dato: 23.02.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Magne Aarøen (KrF): Eg tillèt meg å stille følgjande spørsmål til handelsministeren:

Gjennom media har vi dei siste dagane kunna følgje med på at franske fiskarar har rana norske fisketransportar medan politiet ser på og ikkje grip inn.

Kva vil handelsministeren gjere for å sikre norsk fiskeeksport til Frankrike?

Statsråd Grete Knudsen: I disse EU-tider skal jeg ikke komme inn på medlemskap.

Aksjonen blant de franske fiskerne ble avblåst i forrige uke, og vår ambassade i Paris har ikke registrert at norsk transport av fisk den siste uken er blitt hindret verken ved grensestasjonene eller av aksjonerende fiskere.

Norske sjåfører ble under aksjonene utsatt for overgrep som er svært beklagelige. Under den franske europaminister Lamassoures besøk i Norge den 10. februar tok utenriksminister Godal opp episoden hvor franske fiskere hadde stoppet en norsk lastebil og tatt lasten med fisk uten at fransk politi hadde grepet inn. Det ble gitt uttrykk for at denne episoden hadde vakt bekymring her i Norge.

Når det gjelder spørsmålet om erstatning for ødelagt fisk, har jeg notert at franske myndigheter har signalisert overfor oss vilje til å se på slike krav. Kravene må fremsettes av eksportøren eller det forsikringsselskapet som er involvert.

Jeg vil også benytte anledningen til å nevne at da Utenriksdepartementet ble kjent med Frankrikes plutselige og ekstraordinært strenge praktisering av kontrollen med importert fisk, ble det med en gang gjennom vår ambassade i Paris tatt kontakt med franske myndigheter med anmodning om at dette måtte opphøre. Den franske europaminister Lamassoure bekreftet i møtet med meg i Oslo 10. februar at importrestriksjonene mot Norge vil bli opphevet straks, noe som samme dag ble bekreftet fra det franske landbruks- og fiskeriministeriet.

De franske reaksjonene mot import av fisk fra tredjeland er også tatt opp av EFTA-landene i EØS-komiteen. På møtet 16. februar ble det blant annet vist til at den franske opptreden stred mot EØS-avtalen. Fra EUs side ble det svart at grensekontrollen i Frankrike ikke lenger gjaldt for import av fisk fra EFTA-landene.

Situasjonen i den franske fiskerisektoren ser nå ut til å ha normalisert seg, men Utenriksdepartementet vil fortsatt følge utviklingen i tiden framover meget nøye.

Magne Aarøen (KrF): Eg takkar statsråden for svaret. Eg synest det vitnar om at Regjeringa her har handla aktivt og klart. Det set eg pris på.

Det er likevel ikkje til å leggje skjul på at innanfor næringa opplever ein situasjonen som veldig labil. Kontaktar eg har hatt så seint som i dag, seier at dei fryktar nye og uvarsla aksjonar frå fransk hold. Tilleggsspørsmålet mitt er då: Kva vil statsråden gjere for å hindre framtidige franske ulovlege aksjonar mot norske borgarar i Frankrike?

Statsråd Grete Knudsen: Jeg tror den eneste farbare veien er internasjonale kjøreregler i nær kontakt med - i dette tilfellet - franske myndigheter. Og når de franske myndighetene har vært veldig klare i sin tale når det gjelder å følge opp slik at våre norske eksportører ikke blir utsatt for overgrep, må vi ta det til etterretning. Men det er helt klart at i og med at dette har skjedd flere ganger, er det bare for norske myndigheter å følge dette nøye opp.

Magne Aarøen (KrF): Eg takkar igjen statsråden for svaret. Dette er hendingar som skjedde ganske kort tid etter at EØS-avtalen trådde i kraft, og eg vil gjerne spørje statsråden om ho er uroa over at fransk politi - som vi i utgangspunktet må gå ut frå handla på styresmaktene sine vegner - var fullstendig passive i samband med overgrepa mot norske borgarar. Ser statsråden dette som ein heldig situasjon i lys av ein fersk EØS-avtale?

Statsråd Grete Knudsen: Nei, jeg ser dette som meget beklagelig. Men samtidig er det ingen annen vei å gå enn å få til internasjonale kjøreregler, samtidig som man kan appellere til profesjonalitet hos dem som skal utøve sin egen virksomhet internt - i dette tilfellet i Frankrike.