Stortinget - Møte onsdag den 23. februar 1994

Dato: 23.02.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Mitt spørsmål til handelsministeren lyder slik:

Kva for endringar må Noreg føreta for Vinmonopolet for at ordninga skal vera såkalla ikkje-diskriminerande ved eit eventuelt EU-medlemskap?

Statsråd Grete Knudsen: Både EØS-avtalen og de tilsvarende regler som vil gjelde ved et eventuelt EU-medlemskap, forutsetter at statlige handelsmonopoler ikke skal virke diskriminerende eller utgjøre noen unødig handelshindring. Like før jul vedtok Sosial- og helsedepartementet nye forskrifter for Vinmonopolets innkjøpspraksis. Disse forskriftene gir utenlandske produsenter adgang til det norske markedet med sine produkter på ikke-diskriminerende grunnlag, dersom de ønsker det.

Vinmonopolet har i tillegg selv foretatt en intern omorganisering blant annet for å tilfredsstille kravene i EØS-avtalen. Etter dette skal det ikke kunne hevdes at norskproduserte varer vil bli gitt bedre behandling enn importerte varer, eller at det foregår kryssubsidiering.

Utenriksdepartementet og Sosialdepartementet er for tiden i ferd med å vurdere behovet for ytterligere tilpasninger i retning av ikke-diskriminerende ordninger.

Vinmonopolordningen vår har vært et viktig redskap i edruskapspolitikken siden begynnelsen av 1930-tallet. I løpet av disse årene har det ikke skjedd noen grunnleggende endringer i Vinmonopolets oppgaver. Jeg vil understreke at slike endringer som jeg har omtalt, ikke vil berøre sider av Vinmonopolet som vi oppfatter som viktige for vår edruskapspolitikk.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg takkar for svaret. No har pressa gjort kjent ei viss brevveksling mellom EU og den norske forhandlingsdelegasjonen om det norske vinmonopolet si framtid. I eit brev frå Steffen Smidt i EU til Eivinn Berg den 14. februar som eg har her, vert det frå Kommisjonen si side slege fast at den norske posisjonen ikkje er i samsvar med EU sitt regelverk korkje i EØS eller i forhandlingssamanheng. Og EU tilbyr i dette brevet ei løysing for Noreg på line med Sverige og Finland. Det er då dette Eivinn Berg svarar på i eit brev som er kunngjort 18. februar, med å stadfesta at Noreg fullt ut aksepterer EU si lovgjeving og vil tilpassa nasjonalt lovverk etter det.

Ei monopolordning på line med den til Sverige og Finland har eg forstått at Regjeringa tidlegare har avvist. No oppgir altså Noreg sine krav. Spørsmålet mitt vert: På kva måte vil det norske vinmonopolet i ettertid skilja seg ut i forhold til svensk og finsk løysing?

Statsråd Grete Knudsen: Før jeg går inn på selve spørsmålet til Kleppa, vil jeg bemerke at Senterpartiets parlamentariske leder brukte mye tid under debatten om EØS II for vel en uke siden til å hylle representanten Fridtjof Frank Gundersen for hans innsikt i EU-retten. Fridtjof Frank Gundersen har også et meget nøkternt forhold til den opphisselse som ikke minst representanten Kleppa føler for tiden. Den norske regjering har aldri tatt noe initiativ til å gi opp deler av monopolet. Vi har aldri takket ja til den brevvekslingen som ikke minst Sverige selv tok initiativ til, og der Finland fulgte med. Vi har imidlertid gjennom EØS og også nå slått fast det samme som vi alltid har slått fast: Vi skal sørge for at vårt monopol ikke er diskriminerende. Det arbeidet er vel i gang, og samtidig har vi også satt i gang en storstilt utbygging av vårt vinmonopol.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg må seia at kven som har teke initiativ til brevveksling eller ikkje, er vel uviktig i forhold til det som den norske forhandlingsdelegasjonen her svarar, nemleg at nasjonalt lovverk skal tilpassast fullt ut til EU sitt regelverk.

Eg konstaterer at kapitlet om norsk alkohollovgjeving er lukka. Eg konstaterer at handelsministeren i dag ikkje kan gje eit klart svar på korleis denne lovgjevinga vil verta framigjennom.

Eg må då få stilla følgjande tilleggsspørsmål: Vil det altså vera slik at når det norske folk skal ta stilling til forhandlingsresultatet, då vil framtidig norsk alkoholomsetning framleis vera uavklart og gjenstand for kontinuerleg tilpassing til EU sitt regelverk? Kva er då igjen av det norske vinmonopol, anten det gjeld helsepolitikk eller det gjeld den avgiftspolitiske sida?

Statsråd Grete Knudsen: Jeg må få lov til å presisere at det kapitlet det her er snakk om, er et konkurransekapittel. Det dreier seg altså om at våre handelsmonopoler ikke må være diskriminerende slik at det holder ute noen som vil komme med sine varer. Både når det gjelder EØS og når vi nå vurderer det i forhold til EUs regler, har det gjeldt varer som ikke har vært inne på det norske marked. Det er det vi nå endrer på. Lovgivningen vår skal være ikke-diskriminerende. Hvis den er diskriminerende, må vi endre på den. Det betyr ikke at Regjeringen har gitt opp sin totale monopolsituasjon. Og hvis det er slik at EU skulle være uenig i dette, vil det bli prøvd for en eventuell rett på samme måten som ved EØS. Regjeringen har hatt det samme standpunktet til dette både før og nå.