Stortinget - Møte onsdag den 23. februar 1994

Dato: 23.02.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 22

Svein Ludvigsen (H):

Da Stortinget vedtok utbygging av Loran C, var forutsetningen at kontroll og vedlikehold skulle utføres i Norge, fortrinnsvis ved stasjonen i Bø i Vesterålen. Nå hevdes det at budsjettet er redusert ved at midler til utstyr, vedlikehold og opplæring i Bø er strøket. Det kan bety at dette blir lagt til Frankrike.

Mener fiskeriministeren at dette er i samsvar med forutsetningene for utbyggingsvedtaket?

Statsråd Jan Henry T. Olsen: I Innst.S.nr.209 (1991-1992) heter det blant annet:

Flertallet vil peke på at Norge er den desidert største parthaveren i samarbeidet om utbygging av Loran C med fire stasjoner på norsk område. Flertallet finner det derfor riktig at kontroll, vedlikehold og eventuelt andre funksjoner i tilknytning til driften, av i det minste de norske stasjonene, blir lagt til Norge. I den forbindelse vil flertallet vise til at det i tilknytning til Loran C-stasjonen i Bø i Vesterålen er etablert drifts- og vedlikeholdsfunksjoner. Flertallet finner det riktig at disse blir videreført.

Flertallet bestod av representantene fra Arbeiderpartiet, SV, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet.

Stortingets vedtak i juni 1992 innebar en tilslutning til deltakelse i utbygging av Loran C-systemet. Det var imidlertid ikke lagt inn midler til å dekke investeringer forbundet med etablering av et kontroll- og eventuelt treningssenter i det forslaget Stortinget voterte over.

Som Regjeringen opplyste i forbindelse med salderingen av statsbudsjettet for 1994, er en del av anskaffelsene til Loran C-systemet blitt billigere enn tidligere antatt. På grunn av dette kunne bevilgningen reduseres med 10 millioner kr i 1994, uten at det gikk ut over målsettingen om at systemet skal være operativt fra 1. januar 1995, noe finanskomiteen sluttet seg til.

En komplett utbygging av kontroll- og treningssenter i Bø er i dag beregnet til å koste ca. 23 millioner kr. Dette spørsmålet vil måtte forelegges Stortinget som en budsjettsak, i og med at disse elementene ikke lå inne i Stortingets opprinnelige vedtak.

Opsjonen for tilknytning av et norsk kontrollsenter er fulgt opp i prosjektet, og Regjeringen arbeider nå med flere alternative løsninger på denne saken.

Svein Ludvigsen (H): Jeg takker statsråden for svaret. Men jeg legger ikke skjul på at jeg er litt overrasket over det, for han bekrefter på en måte at det er usikkert om kontroll, vedlikehold og trening knyttet til de norske Loran C-stasjonene skal utføres i Norge. Jeg oppfattet ham i hvert fall dit hen at han indirekte bekreftet at en fransk løsning er aktuell.

Jeg var saksordfører for Loran C helt fram til avgivelsen, og det kan ikke herske tvil om det flertallet sa, og som Stortinget sluttet seg til, nemlig at man la til grunn at valget av Loran C framfor GPS betød at man hadde bedre norsk kontroll med navigasjonssystemet. Det var en føring og en forutsetning som lå så klart til grunn at jeg finner det betenkelig hvis det at man kan få både kontroll og vedlikehold lagt utenfor landets grenser, rokker ved den norske kontrollen med systemet. Desto mer betenkelig er det når Regjeringen i høst inviterte Stortinget til å foreta kutt, uten at man samtidig gjorde oppmerksom på at det ville være behov for tilleggsbevilgninger for å oppfylle Stortingets forutsetninger.

Mitt spørsmål til statsråden blir da: Kan han bekrefte at det er Regjeringens mening å imøtekomme Stortingets ønske om at kontroll, vedlikehold og eventuelt andre funksjoner skal legges til Norge? Og kan statsråden, når han sier at opsjonen for tilknytning av et kontrollsenter er fulgt opp, bekrefte at det betyr at det skal ligge i Norge, og at det skal ligge i Bø i Vesterålen?

Statsråd Jan Henry T. Olsen: La meg først få si til Høyres representant Ludvigsen at jeg er glad for at han viser et sånt engasjement i denne saken, for mindretallet, som utgjorde Høyre og Fremskrittspartiet, la den gangen fram forslag om at Norge ikke inngår i avtalen om utbygging eller drift av et nordvesteuropeisk Loran C-system. Det ville i så fall medført at det ikke ville være noen form for aktivitet på Loran C stasjonen i Bø etter 31. desember 1994.

Men så over til saken.

Departementet har - for blant annet å følge opp sjøfarts- og fiskerikomiteens ønsker - arbeidet med spørsmål om etablering av et kontroll- og eventuelt treningssenter i Bø. Den tekniske utviklingen på dette feltet går raskt, og det er derfor ikke helt enkelt å komme med helt bastante svar på hva det vil koste. Jeg antydet at vi nå har totalberegnet dette til 23 millioner kr. Det er imidlertid klart at det er teknisk mulig å foreta de ønskede etableringene, men at dette ikke ville latt seg gjøre innenfor det opprinnelige Loran C-budsjettet, selv før vi hadde kuttet det med 10 millioner kr i forbindelse med den salderingen som ble foretatt i Stortinget.

I dagens driftsbudsjett for Loran C ligger det inne, også for Norges del, at opplæringen er antatt å foregå utenfor Norge, dvs i Brest, slik som for de øvrige deltakerne i samarbeidet. Men la meg samtidig si at vi arbeider med flere varianter over alternative løsninger på saken, blant annet i forhold til kostnadsoverslaget på 23 millioner kr, for å kunne legge disse ting til Bø i Vesterålen.

Svein Ludvigsen (H): Jeg bekrefter at Høyre var del av mindretallet fordi vi ønsket å bruke midlene på utbygging av GPS elektroniske kart, slik at man fikk det navigasjonssystemet som foretrekkes av brukerne fremfor Loran C. Men når det er sagt, har også mindretallet i Stortinget, inklusiv Høyre, respekt for det vedtaket Stortinget gjorde, nemlig å velge Loran C, og at man da skulle sikre en størst mulig grad av norsk kontroll og trening og utbytte av den investeringen som skal gjøres. Det jeg føler, er at man er i ferd med å rokke ved det som flertallet og Stortinget gikk inn for.

Jeg er ikke sikker på hvordan jeg skal oppfatte statsråden, men jeg håper det er riktig at Regjeringen akter å følge opp og sikre at Loran C-stasjonen med den virksomhet som er i Bø i Vesterålen, skal videreføres. Dit skal også trening og kontroll legges, slik flertallet i Stortinget gikk inn for.

Statsråd Jan Henry T. Olsen: Generelt sett vil jeg si at det absolutt ville være en fordel om vi kunne etablere trenings- og kontrollsenteret i Norge, og da i Bø i Vesterålen. Dette er imidlertid en budsjettsak som vi eventuelt må komme tilbake til Stortinget med i en senere fase. Men vi jobber nå med ulike alternativer med sikte på å kunne forelegge dette for Stortinget i siste instans.