Stortinget - Møte onsdag den 23. februar 1994

Dato: 23.02.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Eva R. Finstad (H): Jeg skal få stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

I nyhetsmedia blir det opplyst at ca. 35 av de historisk verdifulle flyene ikke skal benyttes av flymuseet i Bodø.

På hvilken måte vil forsvarsministeren medvirke til at også disse historisk verdifulle flyene vil få en forsvarlig behandling og tilgjengelighet?

Statsråd Jørgen Kosmo: De gjenværende flymaskinene vil inntil videre bli forsvarlig lagret i hangar D på Gardermoen.

Det vil ikke bli aktuelt for Forsvarsdepartementet å engasjere seg i utstillinger på permanent basis som opptrer i konkurranse med Luftforsvarsmuseet. Det oppfatter jeg i så fall å være i strid med Stortingets vedtak.

Dersom andre på eget initiativ, stiftelser eller lignende uten statlig støtte, etablerer utstillinger, vil det kunne bli vurdert å låne ut etter særlige avtaler noen av de fly som står lagret. Jeg må selvsagt ta forbehold om at eventuelle utstillingslokaler har slik beskaffenhet at flyene ikke skades, og at utlånene er i overensstemmelse med Forsvarsmuseets tilrådinger.

Eva R. Finstad (H): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg betrakter det som et nøkternt svar. Flyene er Forsvarets eiendom, og en privat stiftelse ville nettopp måtte låne flyene etter særskilt avtale og i overensstemmelse med Forsvarsmuseets tilrådinger. Vi får helt sikkert et flott museum i Bodø, den saken er klar. Men det er viktig å planlegge for å ta hånd om flyene som blir stående på Gardermoen. At en privat stiftelse ønsker å engasjere seg i dette, er svært positivt.

Jeg regner med at forsvarsministeren vil se det som positivt at flere historiske fly som ikke kan flyttes, vil være tilgjengelig for publikum, ikke minst fordi flertallet i forsvarskomiteen allerede i 1992 uttalte at de flyene som ikke blir stilt ut i Bodø, bør stilles ut ved andre museer i landet etter avtale med Luftforsvarsmuseet.

Statsråd Jørgen Kosmo: Jeg kan bekrefte at Forsvarsdepartementet og Forsvarsmuseet også er interessert i at historisk verdifullt materiale blir gjort tilgjengelig for publikum på en høvelig, men også sikker måte som ivaretar både Forsvarsmuseets, Luftforsvarsmuseets og allmennhetens interesser.

Eva R. Finstad (H): Jeg takker statsråden for svaret. Det er greit å få klarlagt slike ting for den videre prosessen med å planlegge for disse flyene. Så jeg takker statsråden igjen for svaret.