Stortinget - Møte onsdag den 23. februar 1994

Dato: 23.02.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 27

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til forsvarsministeren:

Viking Bedriftsutvikling (VBU) i Askim sliter med akutte likviditetsproblemer. De mange arbeidsplassene som Askim så desperat trenger, er uteblitt selv om det er brukt nærmere 50 millioner kr siden VBU ble etablert. 52 arbeidsplasser på to år i Askim Gummitekniske Industri og Gjenbruk, til tross for massive kapitalinnsprøytninger samtidig som begge selskaper går med underskudd, vekker bekymring.

Mener statsråden tilskuddet til omstilling er brukt fornuftig?

Statsråd Jørgen Kosmo: For å unngå for store problemer i lokalsamfunnet ved nedleggelsen av dekkfabrikken Viking Dekk Produksjon AS ble det besluttet iverksatt tiltak for å bidra til omstilling i Askim. I forbindelse med St.prp.nr.2 (1991-1992), Omstilling i Askim, var en opptatt av at Viking Dekks svenske eier KF Industri AB, nå Nordico AB, skulle ta sin del av ansvaret for omstillingen og bidra aktivt for å etablere ny virksomhet i Askim. I henhold til St.prp.nr.2 fant en det hensiktsmessig å drive omstillingsarbeid gjennom tre selskaper i Askim. Personalselskapet, eiendomsselskapet og ventureselskapet var alle tre eid av Nordico AB.

Personalselskapet Askim Personalutvikling A/S ble opprettet den 1. januar 1992, og alle tidligere Viking Dekk-ansatte som ønsket det, ble ansatt i Askim Personalutvikling. 339 personer benyttet seg av dette tilbudet. Personalselskapets formål var å bygge opp kompetanse hos medarbeidere og lette overgangen til annet arbeid. Driften i selskapet ble i henhold til planen avviklet den 31. desember 1992. Ved årsskiftet 1992/93 hadde til sammen 199 ansatte i personalselskapet fått ny jobb, mens de resterende 140 ansatte gikk over på ordinær arbeidsledighetstrygd.

Eiendomsselskapet Askim Produksjonspark A/S forvalter eiendommene i parken og leier ut til markedsbasert leie. Hensikten med å etablere produksjonsparken var at den skulle framstå som et attraktivt etableringssted for industri som ønsker å omlokalisere eller nyetablere virksomhet i Askim. Pr 1. februar 1994 var det 114 arbeidsplasser i produksjonsparken.

Ventureselskapet Viking Bedriftsutvikling A/S's formål er å drive aktiv søken etter og bearbeiding av prosjekter med sikte på å bidra med risikokapital i bedrifter som skaper ny, lønnsom virksomhet i Askim. Risikokapital betyr i denne sammenheng aksjekapital eller ansvarlig lånekapital. Ventureselskapet vurderer prosjekter på forretningsmessige vilkår og har hele Askim kommune som sitt virkeområde.

VBU har en aksjekapital på 10 millioner kr, og staten gav i 1991 et tilskudd på 40 millioner kr til selskapet. Kapitalen har VBU stort sett investert i nye virksomheter i Askim Produksjonspark. Nyetableringer er preget av stor risiko, og ikke alle prosjekter lykkes. VBU har derfor måttet ta tap på prosjekter som er avviklet.

Av de 114 arbeidsplassene i Askim Produksjonspark pr 1. februar 1994 var 54 arbeidsplasser etablert som følge av VBUs virksomhet. Arbeidsplassene er fordelt med 32 i Gjenbruk AS, 8 i Askim Gummitekniske Industrier AS, 10 i Viking Minerals AS og 4 i VBU. VBU forventer at antall arbeidsplasser som følge av VBUs investeringer vil øke.

Ventureselskapet VBU har nylig framlagt foreløpige resultater for 1993. VBUs anstrengte økonomi følger av at nyetableringene er i en risikofylt og krevende oppstartingsfase. Omstillingsarbeidet er en tidkrevende prosess, og først når situasjonen for nyetableringene har stabilisert seg, vil en kunne ha en oppfatning av resultatene av omstillingen i Askim.

Det vi kan konkludere med så langt, er at 199 av de oppsagte fra Viking Dekk fikk nytt arbeid gjennom Askim Personalutvikling, og at det er etablert til sammen 114 arbeidsplasser i produksjonsparken, hvorav 54 er etablert gjennom VBUs virksomhet.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Situasjonen i Askim har utviklet seg til å bli kritisk. Mange av de prosjektene som har vært etablert, har falt i grus, og man har en liten likviditetsreserve igjen, og det er et stort behov for frisk kapital.

Jeg har lenge vært bekymret over den situasjonen som vi nå ser utvikle seg, men på grunn av de signaler som er kommet fra ledelsen i bedriften om at dette skal gå bra, og at man for all del ikke må få fram ting i mediene som kan gjøre at grundere og industrifolk ikke er villig til å satse i Askim, har gjort at jeg og andre stortingsrepresentanter har holdt oss i ro til tross for at vi har vært bekymret.

Næringsdepartementet utpeker flertallet av styrets medlemmer, og har stor innflytelse. Og Næringsdepartementet har utpekt statsministerens yngre bror, Lars Harlem, til styreformann i selskapet. For meg virker det en smule underlig når staten har skjenket selskapet 40 millioner kr. Mener statsråden at departementet gjennom sine utpekte representanter i styret har hatt en forsvarlig oversikt over utviklingen i selskapet?

Statsråd Jørgen Kosmo: Ja, det mener jeg departementet har hatt. I St.prp.nr.2 (1991-1992), Omstilling i Askim, var det forutsatt en oppfølging av omstillingsarbeidet gjennom en koordinert gruppe bestående av representanter fra Nærings- og energidepartementet, Kommunal- og arbeidsdepartementet, Askim kommune, fagbevegelsen og Nordico AB. Denne gruppen ble etablert og har fulgt opp arbeidet som forutsatt.

Når det gjelder utviklingen i Viking Bedriftsutvikling A/S spesielt, har dette vært eieren Nordico ABs ansvar. Selskapet drift ivaretas av et profesjonelt styre og en administrasjon med kompetanse og kapasitet til å drive seriøst prosjektarbeid, som forutsatt i proposisjonen.

Departementets rolle i denne sammenheng har vært å se til at avtalen mellom staten og Nordico AB vedrørende VBUs virksomhet har blitt overholdt.

Departementet mener altså at det har fulgt opp sine forpliktelser i forhold til å følge opp arbeidet med omstillingen i Askim, og jeg må få understreke at departementet har den spesielle oppfatning at både styret og de som står for selskapet, er profesjonelle og driver virksomheten godt, og dette har ingen sammenheng med hvilke navn de enkelte medlemmer av styret tilfeldigvis har.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret på mitt tilleggsspørsmål.

Styreformannen jobber nå for å skaffe nye eiere og ny frisk kapital i selskapet. Men etter alle feilskjær og med negativ resultatutvikling i VBU vil det være meget vanskelig - for ikke å si umulig - å få private banker og finansinstitusjoner til å gå inn når de må gjøre sine vurderinger på et bedriftsøkonomisk grunnlag. Har departementet planer om å gå inn med ytterligere midler?

Statsråd Jørgen Kosmo: Som jeg var inne på i mitt hovedsvar: Bedriftsutvikling og næringsutvikling har, særlig i en tid som har vært ganske tørr når det gjelder finansiering, vært en vanskelig prosess. Men det er ikke slik at feilskjær nødvendigvis behøver å føre til fall. Og det er ikke alltid slik at feilskjær behøver å bety at det ikke går an å holde god stim mot et godt resultat.

Men som jeg også gav uttrykk for i hovedsvaret, er ikke det endelige arbeidet avsluttet. Og før det er gjort, har ikke departementet til hensikt å vurdere å gå inn med ytterligere midler.

Presidenten: Vi går nå tilbake til spørsmålene 15, 16 og 17.