Stortinget - Møte onsdag den 16. mars 1994

Dato: 16.03.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Arne Haukvik (Sp):

Tjuveriet av måleriet « Skrik » frå Nasjonalgalleriet fortel tydeleg at sikkerheita ikkje er god nok. Dette gjeld ikkje berre Nasjonalgalleriet, men også svært mange andre museum og galleri.

Vil Kulturdepartementet likevel vurdere å tilsette ein sentral sikkerheitssjef, slik formannen i sikkerhetskomiteen til musea ber om?

Statsråd Åse Kleveland: Over Kulturdepartementets budsjett har det de siste ti årene blitt ytt vesentlige bidrag til å bedre sikkerheten ved norske museer og samlinger. Etter initiativ fra det daværende Kultur- og vitenskapsdepartementet og Statens museumsråd forestod Norske Kunst- og Kulturhistoriske Museer i 1985 arbeidet med å utforme en sikringsplan for norske museer. Samtidig ble initiativet fulgt opp med en bevilgning på statsbudsjettet for 1984. Sikringsplanen inneholdt blant annet minstekrav til museer med hensyn til sikringsstandard, og har vært en rettesnor for museene på dette området. Sikringsplanen fra 1985 ble i 1988 fulgt opp med et veiledningshefte som spesielt tok for seg sikring av museer mot innbrudd, tyveri og hærverk.

Kulturdepartementet har hvert år siden 1984 ytt tilskudd til sikringstiltak ved norske museer og samlinger. For perioden 1985-1994 ble det fra statens side bevilget om lag 23,7 millioner kr til dette formålet. Ettersom det har blitt stilt krav om 40 prosent. egenfinansiering eller fra andre, kan vi beregne det samlede omfang av sikringsinnsatsen i tilknytning til denne statlige ordningen til et sted omkring 35-40 millioner kr. Sikringstiltak for ca. 6 millioner kr til Nasjonalgalleriet har kommet i tillegg til dette.

Høsten 1992 tok jeg initiativet til en evaluering av sikringstiltakene ved norske museer. En rapport om dette har nylig blitt lagt fram for departementet, og på grunnlag av denne arbeides det nå med å ajourføre den nasjonale sikringsplanen for museene. Den reviderte planen vil inneholde forslag til en rekke forskjellige tiltak som bør settes i verk for at sikringsforholdene ved norske museer og samlinger skal bli bedre. Ett av forslagene vil være å opprette en stilling knyttet til dette området.

Etter tyveriet av maleriet « Skrik » fra Nasjonalgalleriet har departementet dessuten nedsatt et særskilt utvalg som skal vurdere sikringstiltakene ved dette museet. Utvalget vil levere sin rapport omkring 1. mai. Departementet vil vurdere hvilke tiltak som bør settes verk når rapporten foreligger. Allerede nå kan jeg si at det synes nødvendig og riktig å opprette en stilling der arbeidsområdet vil omfatte sikkerhetsforholdene ved landets museer og samlinger. En slik stilling vil organisatorisk bli knyttet til Norsk museumsutvikling.

Arne Haukvik (Sp): Eg takkar for svaret. Det høyrest jo bra ut. Me skal ikkje vere etterpåkloke - det er lettvint. Men det verkar utruleg lettvint når det bare er å finne ein stige og knuse ei rute, og vips, så er eit verdifullt kunstverk vekk - utan at det gjekk nokon alarm i det heile. Me veit jo at det har vore diskutert på mange hald, som statsråden sa her, at det gjeld å sikre desse verdiane. Så det var hyggeleg å høyre at dette nå blir skjerpa, slik at vi iallfall ivaretar det som samfunnet har lyst til å spare på.

Etter det Nationen fortel, har statsråden tenkt å halde den rapporten ho har fått, hemmeleg, men eg forstår nå at det er ikkje så gale som det høyrest ut. Eg høyrer at vi får ein rapport rundt 1. mai, og da er det ikkje nokon vits i å mase for mykje nå. Da får statsråden få ein sjanse til å legge fram den rapporten, og så håper me at ein finn fram til ein ordning som samfunnet er tent med.

Statsråd Åse Kleveland: Når det gjelder hemmeligholdet av denne rapporten, sier det seg selv at en grundig rapport som har gått gjennom våre institusjoner og eventuelt beskriver visse svakheter, kan være av interesse også utenfor Stortingets vegger, og kanskje hos grupper som har litt andre intensjoner enn hva representantene i dette hus har. Det er bakgrunnen for at slike rapporter blir stemplet « fortrolig ». Men det viktige her er hva vi skal gjøre. Jeg kan forsikre representanten Haukvik om at dette er en sak vi ser på med stort alvor, og den sikringsplanen som Regjeringen nå setter i verk, vil vi gjøre alt for å gjennomføre.