Stortinget - Møte onsdag den 16. mars 1994

Dato: 16.03.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Hallgrim Berg (H): Eg skal få stilla følgjande spørsmål til den vyrde kulturministeren:

Då Stortinget i 1993 gav klarsignal for start av nye rikskanalar, var det ein føresetnad at nærradioane ikkje skulle bli skadelidande. Mange nærradioar melder no om sterkt forverra konkurransevilkår, også av tekniske grunnar som « overdøving » og frekvensvanskar.

Kva vil statsråden gjera for å følgja opp Stortingets intensjon?

Statsråd Åse Kleveland: I mediemeldingen som Stortinget behandlet i juni i fjor, ble forholdet mellom nærradioene og de nye riksdekkende radiokanalene grundig vurdert. Vi understreket her den viktige rolle som nærradioene spiller mange steder. Samtidig beskrev vi de store forskjeller som råder i nærradiolandskapet, som fører til at det i en rekke spørsmål blir vanskelig å generalisere når det gjelder nettopp denne sektoren.

I meldingen ble en rekke tiltak foreslått, og jeg minner innledningsvis også om at Stortinget i desember i fjor vedtok endringer i kringkastingsloven som innebærer at nærradioene fra og med l. januar i år ikke lenger skal betale avgift til staten av sine reklameinntekter. Dette er et tiltak som kan bidra til å bedre nærradioenes konkurransemessige situasjon overfor de nye radiokanalene, ikke minst ved at de midler som skal stilles til disposisjon for nærradiosektoren, skal bedre kompetansen hos dem som jobber med nærradio.

Når det så gjelder de konsekvenser som innføringen av den nye riksdekkende radiokanalen P 4 har hatt for nærradioene, er de egentlig vanskelig å dokumentere. Enkelte nærradioer har måttet skifte frekvens, men det er for eksempel ikke rapportert om at nærradioer har måttet legge ned virksomheten som følge av mangel på frekvenser eller som følge av konkurranse fra P 4. Som nevnt i mediemeldingen tolker for øvrig departementet Stortingets behandling av P 4-saken slik at det ikke kunne gis noen absolutt garanti for at innføringen av P 4 ikke skulle få noen form for økonomiske konsekvenser for nærradioene. Men departementet vil følge utviklingen nøye og vil blant annet i den årlige meldingen om mediepolitiske spørsmål

som vil bli lagt fram om kort tid, omtale nærradioenesen stilling i den situasjonen som har oppstått etter omorganiseringen av NRK-radio og opprettelsen av P 4 Radio Hele Norge. Da vil vi få mulighet til en helhetlig diskusjon om kringkastings- og radioområdet.

Når det så gjelder problemene med interferens, eller « overdøving », som representanten nevner, tyder de rapporter jeg har fått, på at dette først og fremst er et problem utenfor de enkelte nærradioers konsesjonsområder. Men slike forstyrrelser kan også opptre i konsesjonsområdene for nærradioer, og da må jeg bare understreke det faktum at frekvenser i dag er en begrenset ressurs, og at det en rekke steder i landet ikke lenger er ledig frekvenskapasitet, noe som blant annet igjen henger sammen med kravet til senderkvalitet. Men Kulturdepartementet har kontinuerlig kontakt med telemyndighetene om frekvenskapasiteten og bruken av den, og vi vil gjøre vårt for at det i forbindelse med den nye konsesjonsrunden som vi nå står foran, oppnås best mulig tekniske vilkår for nærradioene.

Hallgrim Berg (H): Eg takkar statsråden for svaret. Eg er samd med henne i at det ikkje berre er snakk om ei gruppe nærradioar, det er snakk om mange forskjelligarta typar nærradioar. Derfor er det òg eit vanskeleg område å finna tenlege løysingar for.

Når det gjeld interferens i konsesjonsområdet, er eg særleg opptatt av at eksisterande nærradioar kan bli pressa ut av lyttarbiletet. Det blir færre lyttarar, det blir mindre inntekter, som igjen fører til dårlegare program og færre lyttarar osv i ei nedovergåande kurve. Derfor er det viktig at statsråden i den mediemeldinga som kjem no, legg vinn på at det blir stadfesta eit likeverdsprinsipp mellom nærradioane og riksmedia i dei konsesjonsområda som det gjeld. Eg ber altså om statsråden kan stadfesta at likeverdsprinsippet blir lagt til grunn slik at me får sikra tekniske sendarforhold og ein signalkvalitet i nærradioanes eige konsesjonsområde. Det er det som er viktig og avgjerande for deira konkurranseevne lokalt.

Statsråd Åse Kleveland: Jeg ber om forståelse for at dette, som er et spørsmål på et område hvor telemyndighetene har ansvaret og som sånn sett ligger under min kollega samferdselsministeren, er noe jeg ikke vil gå inn på i detaljer. Det eneste jeg kan si er at likeverdsprinsippet hele tiden har ligget til grunn, og at man er klar over de problemer som man har mange steder.

Det som viser seg hos en del av dem som klager, er at de gjerne ville ha et større nedslagsområde enn det de egentlig har konsesjon på. Det viser seg i mange tilfeller egentlig å være argumentet når man går inn på det, og det er klart at det er konsesjonsområdet telemyndighetene har et ansvar for. Men her må man også være klar over at den teknologiske utviklingen går i et rivende tempo, og at både mulighetene for flere frekvenser og økt kvalitet blir bedre dag for dag. Sånn sett ser jeg optimistisk på situasjonen fremover.

Hallgrim Berg (H): Eg er takksam for kommentaren frå statsråden. Eg deler hennar optimisme når det gjeld den teknologiske utviklinga og det å kunne framskaffa skikkeleg gode sendesignal i nærområdet som ein nærradio har konsesjon for, og då trur eg me er samde med statsråden i at målet er at den enkelte nærradioen skal ha så gode sendevilkår og sendesignal som mogeleg i sitt område, sjølvsagt ikkje utanfor det området som ein har konsesjon for, men i det området. Då melder spørsmålet seg om styresmaktene til dømes er villige til i den grad det er « overdøving » i eit nærområde frå ein rikskanal, anten å dempe det signalet i sendestyrken slik at det blir meir balanse i biletet for lyttaren, eller om ein skal gjera det omvendt, å auka signalstyrken til nærradioen slik at folk i området kan høyre kva dei har på hjarta.

Statsråd Åse Kleveland: Nei, når det gjelder dette spørsmålet, som beveger seg på et relativt avansert teknisk plan, i hvert fall litt vel avansert for undertegnede, vil jeg bringe det tilbake til samferdselsministeren. Dette er selvfølgelig et spørsmål som vil bli omhandlet i den mediemelding som kommer om kort tid, fordi dette er et så sterkt fokusert spørsmål for hele nærradiosektoren.