Stortinget - Møte onsdag den 16. mars 1994

Dato: 16.03.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 22

Odd Holten (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til finansministeren:

Fredrikstad havn - nå Borg havn - har søkt om frihavnstatus for om mulig å bedre sysselsettingen i regionen.

Når kan en forvente et svar?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Finansdepartementet har opp gjennom årene mottatt en rekke søknader om opprettelse av frihavner. Departementet behandlet i 1990 en felles søknad fra Mo i Rana og Fredrikstad kommuner og Fredrikstad havnestyre om etablering av frihavner. Søknaden kunne den gangen ikke imøtekommes, da det ikke forelå lovhjemmel for slik etablering.

Spørsmålet om lovhjemmel ble vurdert i forbindelse med den nylig avsluttede revisjon av tolloven, og gjennom Stortingets behandling er en ny bestemmelse om frihavner og frisoner nå innarbeidet i tolloven.

Bestemmelsen forutsetter imidlertid at det blir utarbeidet forskrifter, og den er derfor ennå ikke trådt i kraft. Forskriften forutsettes å bli utformet i tråd med det internasjonale konsept eller opplegg for frihavner og frisoner. Denne forskriften vil bli utarbeidet så raskt som råd er, med sikte på ikrafttreden i 1995. En fornyet søknad om frihavn fra Fredrikstad kommune eller Fredrikstad havnestyre vil kunne behandles etter at loven er trådt i kraft. Men som Stortinget forutsatte da en behandlet revisjon av tolloven, vil en endelig avgjørelse om mulig etablering av frihavn måtte forelegges Stortinget.

Odd Holten (KrF): Jeg takker finansministeren for et greit og til dels positivt svar.

Fredrikstad havnestyres søknad om frihavnstatus er ellers et meget dystert eksempel på en svært langdryg statlig saksbehandling. Det er blitt hevdet at denne saken faktisk har tatt over 100 år.

Østfold og Fredrikstadregionen har beklageligvis en svært høy arbeidsledighet, og ulike tiltak må derfor iverksettes for å snu den mangeårige negative utviklingen i dette området. Erfaringer fra andre frihavnsområder viser at slik status ikke bare styrker eksportbedrifters konkurranseevne, men også gir ringvirkninger til økt næringsvirksomhet.

Nå sier statsråden i sitt svar at det ikke kan foreligge noen avgjørelse før i 1995. Men går det ikke an å forsøke seg på en prøveordning og gjennom det høste erfaring med tanke på hvordan disse vedtektene skal utformes?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Jeg er helt enig med representanten Odd Holten i at det er behov for, i Østfold som andre steder der det er stor arbeidsledighet, å gjøre et ekstra løft for å få flere i arbeid. Vi skal selvsagt fra Finansdepartementets side så raskt råd er, få denne forskriften ferdig, slik at en forhåpentligvis i hvert fall kan bringe en 100 års historie til en slutt med et eller annet resultat. Men jeg tror det nå er hensiktsmessig at forskriften utarbeides, og at en så får en ny søknad fra Fredrikstad havnestyre. Så vil vi selvsagt sørge for å behandle saken så raskt som mulig, slik at den kan bringes fram for Stortinget før endelig avgjørelse blir tatt. I det ligger det jo at mye av avgjørelsen faktisk ligger i Stortingets hender.

Odd Holten (KrF): Jeg takker igjen for svaret.

Jeg er jo fullt klar over at det er Stortinget som i sin tid på nytt er nødt til å ta opp dette spørsmålet. Men jeg er kanskje litt forundret over at det skulle være nødvendig for Fredrikstad havnestyre - eller nå Borg havn - å fremme en ny søknad. Realitetene i de søknadene som allerede ligger inne, burde kunne danne grunnlag for en formell behandling i Finansdepartementet av denne saken. Justeringen av tolloven § 55 gir jo mulighet for at vi nå skal kunne få opprettet frihavner. Og i et forsøk på å øke sysselsettingen synes jeg det ville være helt naturlig og nødvendig å få til en prøveordning når det gjelder frihavner. Jeg hilser derfor med glede at finansministeren nå gir uttrykk for at dette er et arbeid hvor han vil forsøke å skjære igjennom for å få en løsning på.