Stortinget - Møte onsdag den 13. april 1994

Dato: 13.04.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Jan Tore Sanner (H): Jeg vil stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

I flere fag synliggjøres nå problemene på grunn av den hastige gjennomføringen av Reform 94. Eksempelvis skulle læreplanene for elektrofagene etter planen være vedtatt, men så langt er verken planene for VK I eller VK II vedtatt. Dette vanskeliggjør skolenes planlegging.

Kan statsråden garantere at alle læreplaner vil foreligge i god tid før grunnkursene starter?

Statsråd Gudmund Hernes: Det argumentet som her fremføres, gir meg en viss déjà vu, fordi det er en gjenganger i forhold til de innvendinger som kom for ett år siden. Den gang gjaldt hastigheten grunnkursplanene. De grunnkursplanene foreligger nå i en egen bok. Så vidt jeg vet, er de aller fleste fagmiljøer meget godt fornøyd med disse planene og mener at de innebærer en klar forbedring i forhold til tidligere. De første lærebøker etter disse nye planene foreligger allerede. De er et enormt løft når det gjelder studielitteratur og undervisningslitteratur for norske elever.

Når det gjelder sluttkompetansen, er den definert i de ulike yrkesfagene. Søkerne kan se på den, de kan få vite hva slags yrkeskompetanse de kan få, og hva lærlingene skal kunne for å få sitt fag- og svennebrev. Dette forelå i fjor. Sluttkompetansen fastlegger dermed hvilke føringer som skal legges på læreplanene. Læreplanene for grunnkursene ble fastsatt i november 1993. Samlet sett blir det ca 80 læreplaner for VK I. Et førtitall av dem vil foreligge i løpet av april/mai. De øvrige vil følge utover sommer og tidlig høst.

Planene for VK II/bedriftsdel - av dem vil det bli om lag 230 - vil foreligge i høringsutkast fra opplæringsrådene nå i vår. En er fastsatt, andre følger med det første. Hovedbølet vil være klart i løpet av høsten. Denne fremdriften, som også innbefatter elektrofagene, skulle etter min mening gi fylkeskommunene et tilstrekkelig grunnlag for å planlegge innføring og gjennomføring av Reform 94. Jeg er for øvrig ikke kjent med at fylkeskommunene har problemer, slik representanten her hevder.

Jan Tore Sanner (H): Først vil jeg takke for svaret. Det forundrer meg hvor lett statsråden tar på den kritikken som reises. Det er helt korrekt at denne kritikken ble fremsatt også for et år siden, men det er jo i disse dager at skolene merker problemene ved gjennomføringen av Reform 94.

Hvis statsråden har fått tilbakemelding fra fylkeskommunene om at dette går bra, vil jeg anmode statsråden om også å kontakte yrkesfaglige skoler, kontakte rektorene som er i ferd med å gjennomføre denne planen til statsråden. For de stiller seg ikke lenger spørsmålet om de klarer å gjennomføre reformen til den fulle tilfredstillelse, men hva i reformen som de makter å gjennomføre. Jeg vil stille spørsmål til statsråden om han overhodet ikke ser noen problemer med at det gjenstår en rekke læreplaner innenfor både VK I og VK II få måneder før reformen skal iverksettes.

Presidenten: Presidenten antar at vi nå beveger oss over på det området som er tema for morgendagens interpellasjon, og ber både spørrer og statsråd om å fatte seg i korthet om dette mer generelle spørsmål.

Statsråd Gudmund Hernes: Da skal jeg komme tilbake til mer detaljerte svar i morgen.

Nei, jeg tar ikke lett på kritikken. Jeg lever med den fra dag til dag og tar den sterkt innover meg. Det er også grunnen til at når vi har lagt fram de endelige utkast, er fagmiljøene godt fornøyd, det gjelder for eksempel for grunnkursplanene. Jeg ser mange problemer i forbindelse med reformen, men jeg ser ingen som ikke er løsbare.

Jan Tore Sanner (H): Jeg takker for svaret. Det var i hvert fall å komme kritikken noe i møte at statsråden også ser at det er problemer, for det er problemer på yrkesskolene, som skal iverksette reformen om få måneder og ennå ikke har mottatt læreplanene for VK I og VK II.

For å vende tilbake til det opprinnelige spørsmålet om elektrofagene, som ble brukt som eksempel, ble fristen for VK II-planen fastsatt til 1. mars 1994, mens midlene for utarbeidelsen av denne først ble tilgjengelige den 3. mars 1994. Dette er bare ett eksempel som viser hvilke snublesnorer statsråden og departementet har lagt ut for dem som skal lage læreplanene, og for skolene som etter hvert skal gjennomføre dem.

Statsråd Gudmund Hernes: De vi i departementet forholder oss til når det gjelder gjennomføringen av reformen, er selvsagt skolemyndighetene i fylkene, blant annet fylkesskolesjefene, og vi har ingen rapporter fra dem om at det her skulle være spesielle problemer.

La meg også minne om at VK I ikke skal gjennomføres før høsten 1995, altså om ca 1 1/2 år, og VK II, som etterlyses, skal først gjennomføres i skolen om 2 1/2 år. Det er noen unntak fra dette, men det er i hovedsak da det vil bli gjennomført. Dermed er det god tid på den enkelte skole både til å forberede innholdet og til opplæring i forhold til disse planene.