Stortinget - Møte onsdag den 13. april 1994

Dato: 13.04.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Bård Fredriksen (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

Ifølge Aftenposten den 25. mars 1994 har departementet ikke gitt Fagerborg videregående skole dispensasjon til å videreføre den estetiske linjen etter Reform 94.

Hvilken begrunnelse gir statsråden for dette?

Statsråd Gudmund Hernes: Jeg begynner etter hvert å føle meg som samferdselsminister, så ofte som jeg går opp på denne talerstolen.

En viktig intensjon med Reform 94 er en forenkling av tilbudsstrukturen, slik at en ikke får en uoversiktlig og overlappende struktur.

I Stortingets behandling av St.meld.nr.33 (1991-1992) og Innst.S.nr.200 (1991-1992) i juni 1992 gikk Stortinget inn for 13 grunnkurs, blant annet et grunnkurs i musikk, dans og drama, et grunnkurs i formgivingsfag og et grunnkurs for allmenne og økonomisk/administrative fag. Dette har vært departementets grunnlag for arbeidet med tilbudsstruktur og læreplaner i Reform 94.

Jeg er opptatt av å styrke de estetiske fag innen videregående opplæring. Med den vedtatte tilbudsstruktur for Reform 94 ligger forholdene svært godt til rette for at fylkene kan gi et bredt og godt tilbud innen de forskjellige estetiske fag, og her er det tale om et betydelig løft. Dette gjelder også Oslo kommune. Dersom Oslo ønsker et estetisk tilbud ved for eksempel Fagerborg videregående skole, kan dette legges til rette innenfor en av de følgende studieretninger:

  • studieretning for musikk, dans og drama,
  • studieretning for formgivingsfag og
  • studieretning for allmenne og økonomisk/administrative fag,

og Fagerborg videregående skole kan ha disse studieretningene.

Det er mulighet for svært mange ulike kombinasjoner av fagvalg innen for eksempel studieretningen for allmenne og økonomisk/administrative fag. Jeg kan nevne for eksempel drama, musikk, kunst- og kulturhistorie, form og farge, mediefag, arkitektur og omgivelser og filosofi, og i grunnkurset for musikk, dans og drama kan man også ta tegning, form og farge som valgfag.

Dersom departementet hadde gitt Fagerborg videregående skole dispensasjon, ville det i praksis ha blitt dannet et nytt grunnkurs som ikke er hjemlet i Stortingets tidligere behandling. Og med de store muligheter som ligger innenfor den vedtatte tilbudsstruktur, kan jeg ikke se at det er nødvendig å lage en særordning for Fagerborg videregående skole. Det er nå opp til Oslo kommune å fastsette undervisningstilbudet ved Fagerborg videregående skole innenfor den tilbudsstruktur som er fastsatt av departementet.

Bård Fredriksen (H): Jeg takker statsråden for svaret. Men jeg er forundret over hvor lett statsråden tar på situasjonen ved Fagerborg videregående skole, ikke minst med tanke på at deler av det spesielle og unike tilbud de har hatt, for eksempel billedfaget, faller ut. I tillegg vil de nye poengene pr fag innenfor studieretning for allmenne og økonomiske fag gjøre det svært lite lønnsomt å ta fordypning i de estetiske fagene. Fagerborg videregående skole er bare ett konkret eksempel på de generelle problemene Reform 94 medfører både for bredden og dybden og spesialiseringen.

Mitt spørsmål til statsråden er: Er ikke statsråden enig i at slike tilbud styrker den videregående skole, og hva vil statsråden eventuelt gjøre for at tilsvarende tilbud ikke forsvinner med Reform 94?

Presidenten: Presidenten vil understreke at Reform 94 er vedtatt i Stortinget, med de begrensninger som ligger inne, og dessuten at en i dag skulle ta for seg de helt konkrete spørsmålene.

Statsråd Gudmund Hernes: Ja, derfor skal jeg svare helt kort.

Dette har vært et unikt tilbud. Det finnes en rekke andre slike unike tilbud andre steder, men det er klart at når man skal lage et felles løp som skal passe for alle elever i landet, og hvor man også skal la elever over hele landet få tilbud innen disse felles løp og mulighet til å gå på tvers ved flytting osv, er det klart at man her må legge opp til et fellesskap i ordninger.

Bård Fredriksen (H): Jeg takker statsråden for svaret.

I forbindelse med Fagerborg videregående skole vil det være interessant å spørre statsråden hva han mener om at et enstemmig bystyre i Oslo, også hans egne partifeller, har uttalt:

Det må være en riktig forståelse av Reformen at

den ikke skulle stille seg i veien for eksempelvis den

estetiske linjen på Fagerborg.

Mener statsråden at Oslo bystyre og også Oslo Arbeiderparti her er på ville veier?

Statsråd Gudmund Hernes: La meg svare på den måte at jeg tror Høyre er det eneste parti hvor alle medlemmer i alle sammenhenger er helt enig med hverandre.