Stortinget - Møte onsdag den 13. april 1994

Dato: 13.04.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Kjellaug Nakkim (H): Jeg vil stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

Flere videregående skoler fikk i 1989 status som videregående skoler for toppidrettsutøvere - ski, og elever fra hele landet har benyttet seg av tilbudet innenfor rammen av ordningen for små fag og yrker.

Hvordan vil statsråden sikre at tilbudet videreføres under Reform 94?

Statsråd Gudmund Hernes: Fem videregående skoler med allmennfag og idrettsfag - hvorav fire for skiidrett - har vært godkjent under « små fag og yrker » som tilbud som ikke finnes i alle fylker - de såkalte 40/60-linjer. Inntak til disse linjene og refusjon for gjesteelever er regulert i forskrift av 2. mai 1989. Forskriften har blant annet bestemmelse om at refusjon for gjesteelever ikke kan kreves når tilbudet også finnes i elevens bostedsfylke. Fylkeskommunene har administrert ordningen.

Hvis vi så vender oss til situasjonen under reform 94, er det fylkeskommunenes ansvar å sette Reform 94 ut i livet og gi tilbud innenfor samtlige grunnkurs og et bredt tilbud innen videregående kurs. Fylkene har dessuten lovfestet plikt til å samarbeide om opplæringstilbud. Departementet har mulighet til å pålegge fylkene å etablere tilbud som skal dekke flere fylker eller være landsdekkende. Videre kan departementet regulere inntaket over fylkesgrensene gjennom egne inntaksregler og regler om refusjon.

Mitt primære utgangspunkt er at fylkene vil greie å gi de tilbud det er behov for, blant annet ved å samarbeide over fylkesgrensene, slik fylkene ifølge loven har plikt til. Jeg vil være svært tilbakeholden med å gripe inn og pålegge fylkene et slikt samarbeid før jeg ser at det er absolutt nødvendig. Utover våren vil jeg følge situasjonen for å se hvordan fylkene samlet klarer å oppfylle intensjonen om samarbeid over fylkesgrensene for blant annet å kunne gi et spesialisert opplæringstilbud og tilbud innenfor små fag og yrker. Dersom det mot formodning skulle vise seg å bli nødvendig, vil jeg benytte meg av de muligheter departementet har til å gripe inn.

Avslutningsvis vil jeg gi uttrykk for at jeg er interessert i at spesialiseringen innen blant annet ski skal kunne fortsette som et tilbud innenfor videregående opplæring. Jeg går ut fra at det er flere som er interessert i det etter de begivenheter vi hadde her i landet i februar. Jeg regner også med at fylkene klarer å sørge for at en slik satsing kan gjennomføres uten for sterk inngripen fra departementets side. Og jeg kan vel også legge til at jeg vet at det er flere fylker som ser med særlig stolthet på det de har etablert på dette området. Derfor har jeg ingen særlig frykt for at de skulle gå til en nedleggelse eller svekkelse av tilbudet.

Kjellaug Nakkim (H): Jeg takker statsråden for svaret. Det hørtes for så vidt oppløftende ut at han gjerne vil at disse tilbudene skal fortsette. Dette har vært en god ordning som har fungert meget godt og gjort at ungdom har oppnådd gode resultater både på idrettssiden og på skolesiden.

Dette tilbudet er basert på gjesteordningen. Det vil si at man er avhengig av godkjenning i sitt hjemfylke for å kunne få tilbudet, og at man er villig til å betale for det. Med de ordninger man vet fylkene skyver seg inn under, er jeg redd for at det kanskje kan bli problemer her. Jeg vil da spørre statsråden om han er villig til å fastholde den retten disse idrettsutøverne har til å kunne søke seg til disse linjene, som skal være landsdekkende.

Statråd Gudmund Hernes: Jeg synes at dette forfølgelsesrittet nå begynner å anta en litt annen karakter enn det gjorde innledningsvis. Fra å være sterkt kritiske begynner nå representantene fra Høyre å si at de svarene som gis, høres oppløftende ut. Det interessante er jo at hele reformen er oppløftende! Jeg regner med at Høyre etter hvert som de ser at reformen kommer til virkelighet, også vil slutte seg til den - og kanskje til og med noen av representantene selv vil ønske å begynne igjen i videregående skole, når de ser hvor gode tilbudene blir.

Når det gjelder opplegget med gjesteordninger, ser vi både på den praksis som har vært fulgt, og på hvordan vi skal sikre at elever kan gå på tvers av fylker uten at det skaper økonomiske problemer for fylkene. Vi vil gjerne også finne fram til en ordning som gjør at staten ikke behøver å komme inn i administreringen av dem, altså lage et opplegg som gjør at fylkene selv lett kan organisere slike utvekslinger som det ganske sikkert blir mange av, og som det er gunstig at vi kan ha, slik at elever fra ulike deler av landet kan gjøre seg nytte av utdanningstilbud i andre deler av landet.

Presidenten: Presidenten vil nok mene at også selvrosen for Reform 94 hører inn under morgendagens debatt.