Stortinget - Møte onsdag den 20. april 1994

Dato: 20.04.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Ola D. Gløtvold (Sp): « Ifølgje Aftenposten 12. april 1994 går styret i Postverket inn for å sentralisera Postverket sine sorteringsanlegg. Det vert foreslått ei sentralisering av sorteringsverksemda frå Lillestrøm og Kongsvinger til Oslo. Det vert vidare lagt opp til sentralisering av verksemda til Bergen, Kristiansund, Molde og Hamar.

Vil statsråden godkjenne styret i Postverket sitt vedtak? »

Statsråd Kjell Opseth: Eg har ved fleire høve svara på spørsmål om Postverket sitt arbeid med å effektivisere sorteringa av posten. Eg peika då på at Postverket har behov for å redusere sine kostnader, og at ein må sjå arbeidet i lys av dei krava som Stortinget har sett til Postverket si drift.

Postverket har i ei tid vurdert konsekvensane av eit forslag om å redusere talet på sorteringsstader, noko som vil redusere Postverket sine kostnader. Det er delar av dette forslaget som styret i Postverket no går inn for.

Overføring av sorteringsoppgåver frå eit postkontor til eit anna postkontor er forhandlingstema i høve til Hovedavtalen i staten, og det vil no bli forhandla med personalorganisasjonane.

Postverket opplyser at ein får redusert dei årlege kostnadene med om lag 13 millioner kr gjennom denne endringa.

Dette effektiviseringsarbeidet ligg innanfor dei fullmakter Stortinget og departementet har gitt Postverket. På bakgrunn av forslaget sitt omfang og i lys av at det no blir føretatt ei vurdering av sjølve postkontornettet, vil eg likevel be om ei grundigare orientering om saka.

Ola D. Gløtvold (Sp): Jeg takker statsråden for svaret, og forstår det slik at statsråden for så vidt godkjenner denne nye planen ut fra det han beskrev som rasjonalisering av virksomheten, og ut fra de krav som blant annet fra Stortinget blir stilt overfor Postverket.

Nå er det imidlertid slik at under siste års budsjettdebatt ble det av et flertall i Stortinget bevilget 15 millioner kr for at Postverket skulle kunne opprettholde en del av sin samfunnsgagnlige tjeneste ut fra en infrastruktur som var ønskelig. Slik sett har vel også Stortinget vist at den infrastruktur og det system som Postverket representerer, er såpass viktig at man ikke bare kan ta bedriftsøkonomiske hensyn. Dette er jo en interessant sak i forhold til diskusjonen som foregår nå om dagen om Postverket blant annet skal være en forvaltningsbedrift eller endre status i den sammenheng.

Jeg håper at statsråden er villig til å se de samfunnsgagnlige tjenester som Postverket gjør, og også i denne saken ser på det forhold som spiller inn i forhold til sysselsetting og en forsterket sentralisering hvis sorteringa av posten blir sentralisert. Det er også grunn til å peke på at et flertall bad om at en fikk seg forelagt en melding i Stortinget våren 1994 om Postverkets struktur.

Statsråd Kjell Opseth: La meg få understreke at alt det som Postverket og andre forvaltningsbedrifter under Samferdselsdepartementet gjer for å effektivisere si drift, blir gjort fordi ein vil oppretthalde eit landsomfattande nett, det vil si yte tenestene overalt til same pris. Når Stortinget løyvde 15 millioner kr for å oppretthalde dei postkontor som var planlagt nedlagde i 1994, er dei midlane gått med til nettopp det formålet, og den løyvinga hadde ingenting med sorteringssystemet å gjere. Men nettopp på grunn av at vi har ei vurdering av postkontornettet vil eg sjå på denne saka gjennom ei orientering, men Postverket har fullmakt til å setje i verk den typen effektiviseringstiltak som dette er.

Ola D. Gløtvold (Sp): Jeg takker statsråden for det siste svaret, og vil i tillegg bare spørre om den vurderingen som skal gjøres nå, blir lagt fram sammen med meldingen som det ble bedt om av Stortinget i høst, og om dette kommer i løpet av Stortingets vårsesjon.

Statsråd Kjell Opseth: Gjennomgangen av postkontornettet som Stortinget har bedt om, kjem i vår, som planen var. Men det var ikkje tanken og det er i og for seg ingenting som tilseier at vi skal sjå på sorteringsstrukturen i den samanheng. Eg vil be om ei nærare orientering om det som no foregår, men eg understrekar igjen: Det ligg innanfor Postverkets fullmakter å setje i verk den typen effektiviseringstiltak som styret i Postverket har vedteke.