Stortinget - Møte onsdag den 20. april 1994

Dato: 20.04.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Valgerd Svarstad Haugland (KrF): Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Ved salderingen av statsbudsjettet ble bevilgningen til Postverket økt med 15 millioner kr for at flere postkontor kunne opprettholdes.

Vil statsråden vurdere om noen av disse midlene også kan brukes slik at allerede nedlagte postkontor kan gjenåpnes?

Statsråd Kjell Opseth: I B.innst.S.nr.II (1993-1994) bad fleirtalet i finanskomiteen om at det blir gjort ei samla vurdering av postkontornettet ut frå rammene som vart trekte opp ved handsaminga av postmeldinga, og at vurderinga blir lagd fram for Stortinget i løpet av våren. Stortinget vedtok samstundes å auke løyvinga til betaling for det bedriftsøkonomisk ulønnsame postnettet med 15 millioner kr.

Samferdselsdepartementet legg til grunn at Postverket ikkje legg ned fleire postkontor enn dei som er lagde ned pr 17. januar dette år, før vurderinga av postkontornettet er handsama i Stortinget.

Postverket opplyser at dei 15 millioner kr er brukte til å oppretthalde postkontor som var tenkt nedlagde på grunn av redusert trafikk. Det er ikkje aktuelt å gjenopne postkontor som er nedlagde når trafikkgrunnlaget ikkje gjev grunnlag for drift.

Valgerd Svarstad Haugland (KrF): Bakgrunnen for mitt spørsmål er situasjonen på Nesodden, der en har lagt ned to av seks postkontor, og der en faktisk har et økt kundegrunnlag på enkelte av de postkontorene som er lagt ned. Et av de postkontorene som er lagt ned, er det som er tilknyttet Sunnaas Sykehus. Jeg synes det også viser en veldig dårlig sosial profil at en legger ned et av de postkontorene som ligger i tilknytning til en slik helseinstitusjon.

Vi vet også at det på østsiden av Nesodden nesten ikke finnes postkontor lenger, og en har flere mil å kjøre for å nå de nærmeste postkontorene. Jeg synes at når en skal vurdere nedlegging, er det viktig at en ser på kundegrunnlaget, som også statsråden nevnte, og her har en altså postkontor som faktisk ikke har et nedadgående kundegrunnlag, men heller et større. En hadde faktisk planlagt å legge ned tre postkontor, men en la ned bare to på grunn av reaksjoner i befolkningen. Jeg kunne tenke meg at statsråden så litt nærmere på nedleggingen av postkontorene på Nesodden og eventuelt vurderte om den avgjørelsen som ble tatt, kunne revurderes, og om en kunne gjenåpne et av de postkontorene som er nedlagt der.

Statsråd Kjell Opseth: Det er nok rett som representanten Svarstad Haugland gjev uttrykk for, at det ikkje er alle postkontor som er nedlagde fordi kundegrunnlaget er borte. Men det er jo i ein del byar og bynære strok så tett med postkontor at ein av den grunn, fordi ein må redusere kostnadene, finn det forsvarleg å leggje ned postkontor. Det som har skjedd på Nesodden, har sin bakgrunn i at det var fire postkontor på eit relativt lite område, og ein såg det difor nødvendig å effektivisere drifta gjennom å leggje ned nokre av desse postkontora.

Det vil ikkje bli tatt noko initiativ frå mi side til å opne nokon av dei postkontora på Nesodden som er nedlagde.