Stortinget - Møte onsdag den 20. april 1994

Dato: 20.04.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Eva R. Finstad (H): Jeg har følgende spørsmål til miljøvernministeren:

Hva mener statsråden om at rikspolitiske retningslinjer for planlegging i forbindelse med hovedflyplass på Gardermoen er så flytende at høyeste støygrense kan overskrides ut fra økonomiske betraktninger?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg går ut fra at det er støygrensene for veg og jernbane, og ikke fly, representanten Finstad her refererer til. Gardermoen vil jo ha litt med fly å gjøre også, som kjent.

Både for veg og jernbane skal det tas utgangspunkt i de gjeldende retningslinjer for vegtrafikkstøy, som fremgår av rundskriv T-8 fra 1979 fra Miljøverndepartementet. Disse retningslinjene omfatter planleggingsprinsipper og veiledende støygrenser for forskjellige utbyggingsformål.

Støygrensene er her gitt som parvise verdier og er veiledende. Når det gjelder praktisk bruk av støygrensene, skal det tas utgangspunkt i, ifølge T-8/79, « at støynivået som følge av en plan ikke skal overskride den laveste støygrensen », som har 55 desibel som gjennomsnittsverdi.

Når det gjelder en eventuell overskridelse av den høyeste veiledende støygrensen for utendørs støynivå, det vil si 60 desibel, heter det at dette bare er aktuelt « når andre planhensyn taler for det, og kostnadene ved alternative utbyggingssteder/planløsninger ikke står i rimelig forhold til de støymessige fordelene som derved kan oppnås ».

Dette punktet er presisert i de rikspolitiske retningslinjene. Videre står det i rundskrivet:

Når dette er tilfelle, bør det gjennomføres tiltak slik at grenseverdiene for innendørs støynivå () ikke blir overskredet.

Det er ikke lagt opp til endringer i forhold til den praksis som gjelder i dag for støyretningslinjene, slik representanten antyder i sitt spørsmål.

Målet er fortsatt å få til gode løsninger og at støynivået skal holdes innenfor de veiledende grenseverdiene som er angitt i departementets rundskriv. De konkrete avveiningene må gjøres i hver enkelt sak.

Eva R. Finstad (H): Jeg takker statsråden for svaret. Nei, det er kanskje ikke noe nytt. Men det som kanskje er nytt nå, er at miljøvernministeren har uttalt at man kan overskride den øverste grense hvis det er økonomiske grunner til det. Så er da spørsmålet: Hva betyr dette, særlig for dem som bor på Lillestrøm, i Skedsmo? Hva vil det bety for dem som får et støynivå som overskrider 60 desibel? Hvor går grensene? Hvor mye økonomi ligger det i det?

Jeg fikk et svar sist onsdag fra samferdselsministeren, der det heter at ingen vil få et støynivå på over 65 desibel. Men det som er vesentlig, er at i 2010 vil det være en firedobling av støyhendelser for dem som bor på dette stedet, antallet avganger vil gå opp fra 85 til 394 pr døgn, det vil si et tog hvert fjerde minutt, og da kommer man inn på forhold som vibrasjon, strukturlyd osv. Hvordan vurderer miljøvernministeren antall støyhendelser i forhold til grenser for støy?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: På en måte er det bra at disse støyproblemene blir fokusert i den alminnelige debatten. Støy er et stort problem, og det er veldig mange mennesker i Norge som er berørt av det. Det fører også tidvis til store helseproblemer for enkelte.

Når det gjelder Gardermoen og for eksempel strekningen Stalsberg - Gardermoen, vil det etter at utbyggingen av Gardermobanen er ferdig, være bedre enn det det er i dag som følge av de støyskjermingstiltakene som nå ligger inne i planene for Gardermobanen. Men på noen delstrekninger innenfor denne hovedstrekning vil antallet som er utsatt for støy over 55 desibel, være høyere enn i dag. Stort sett vil støysituasjonen for de aller fleste bli bedre enn den er i dag. Og vi er, som det er sagt her, nødt til å vurdere hver enkelt sak for seg. I enkelte av de scenarier som er sett i pressen, vil de støykravene som er fremsatt, komme opp i helt astronomiske beløp og så å si være helt urealistiske å tenke seg i forbindelse med Gardermobanen.

Eva R. Finstad (H): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er glad for at han er oppmerksom på problemet - ja mer enn det, at han føler med dem som får støyproblemer.

Jeg kan vise til det svaret jeg fikk sist onsdag, der det sies at det er 32 bosteder som vil bli berørt med støynivå over 60 desibel. Det vil si at man der kan komme inn under vurderingen av økonomi og hvordan det kan tas hensyn til. Hvis man skal gå på innendørs støygrenser, vil det bety at man lever i en leilighet der man ikke kan åpne vinduene, fordi det hvert fjerde minutt går et tog forbi.

Jeg vil spørre om miljøvernministeren kan være svært oppmerksom på dette forholdet og se på hvordan man kan gjøre det bedre for dem som bor der og får dette toget forbi seg hvert fjerde minutt. Skedsmo Arbeiderparti har antydet en korttunnel, og det mener jeg er et alternativ som bør vurderes.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Støyforskriftene og spesielt de rikspolitiske retningslinjene for Gardermoen og Gardermobanen har vært gjenstand for omfattende behandling både i Regjeringen og i høringer ute hos impliserte parter, slik at det grunnlaget som ligger der når det gjelder støy, er fastlagt. Det er Regjeringen enig om.

Det har vært mange drøftelser mellom samferdselsmyndighetene og miljøvernmyndighetene med sikte på å løse støyproblemene best mulig. Det samarbeidet vil selvfølgelig fortsette. Men nå er det samferdselsmyndighetene og Gardermobanen som har ansvaret for fullføringen av dette og også de forskriftene for støy som gjelder, og som er en del av de rikspolitiske retningslinjene for Gardermoen.