Stortinget - Møte onsdag den 11. mai 1994

Dato: 11.05.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Arild Hiim (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til finansministeren:

Det har kommet meldinger om helseskader på grunn av tilsetningsstoffer i avgiftsfri diesel.

Er statsråden kjent med dette, og vil det bli truffet tiltak for å forhindre skader?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Som jeg sa i det forrige svaret, var det, da en innførte den nye ordningen fra 1. oktober i fjor med ulike typer diesel, nødvendig å merke en type, som da skulle være avgiftsfri. Fra det tidspunktet har Norge i likhet med de fleste andre europeiske land hatt et system med merket diesel for å skille mellom høy- og lavavgiftsbelagte bruksområder.

Jeg er kjent med at det har kommet inn enkelte meldinger om helseplager i forbindelse med fargetilsatt diesel.

Da en skulle velge tilsetningsstoffer i diesel ut fra et avgiftsmessig synspunkt, ble det lagt vekt på de erfaringer som er gjort med tilsetningsstoffer i andre land. Norge benytter da de samme tilsetningsstoffer som blant annet Tyskland og Irland, hvor en etter flere års bruk ikke er kjent med at slike stoffer har medført helsefare. Da en valgte tilsetningsstoffer, ble det også lagt vekt på nettopp å unngå giftige og helseskadelige stoffer.

Avgiftsmyndighetene har ikke mottatt konkret dokumentasjon av helseplager som følge av merkestoffene i « farget » diesel. En har imidlertid registrert at det er blitt satt fram slike påstander, og det tar vi selvsagt alvorlig. Vi, dvs. avgiftsmyndighetene sammen med Finansdepartementet, skal gjøre vårt ytterste for å få alle fakta på bordet.

I den forbindelse kan jeg opplyse at Toll- og avgiftsdirektoratet har kontaktet Direktoratet for Arbeidstilsynet, Statens forurensningstilsyn, Statens Institutt for Folkehelse, Norsk Petroleumsinstitutt og leverandører av merkestoffer i arbeidet med å undersøke saken. Vi legger vekt på at dette arbeidet så snart råd er, kan klargjøre forholdene omkring eventuelle helseplager som følge av bruk av merket diesel. Det vil være naturlig når en får disse opplysningene på bordet, å se hvilke tiltak som eventuelt skal treffes.

Arild Hiim (H): Jeg forstår statsrådens problem når man vet at man kan ha behov for å merke en diesel med et eller annet stoff, og at man da søker erfaringer fra andre land, er også naturlig. I vårt naboland Sverige har man hatt tilsvarende problemer, og det førte så vidt jeg er kjent med, til at man for en periode måtte ta bort fargetilsetningen.

For det første håper jeg at statsråden kan bekrefte at denne undersøkelsen vil bli fulgt opp straks. For det andre vil jeg også tillate meg å spørre om han, dersom det konkret fastslås en sammenheng mellom sykdommer og tilsetningen, i hvert fall da inntil videre kan overveie å ta bort fargetilsetningen til årsaksforholdet er nærmere klarlagt, slik at man ikke risikerer å påføre mennesker skader fordi man eventuelt har valgt feil tilsetning.

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Det er riktig at en i Sverige hadde en del problemer knyttet til bruk av farget diesel, men jeg vil da gjøre oppmerksom på at svenskene valgte et annet tilsetningsstoff enn det Norge har gjort.

Når det gjelder den andre delen av spørsmålet, skal jeg sørge for at den undersøkelsen skjer raskt. Det kan også være slik at diesel i seg selv - altså ordinær diesel - også er blant de stoffer som er merket som helsefarlige. Og det kan godt hende - nå burde jeg nesten søke råd hos min kollega helseministeren - at et ufarlig tilsetningsstoff i kombinasjon med et helsefarlig stoff kan forårsake ting som en ikke har vært klar over på forhånd. Jeg tar sikte på at det blant annet er den type forhold en må søke å bringe fram gjennom den undersøkelsen som nå skal pågå.

Spørsmålet om hvorvidt en skal ta merket diesel ut av distribusjon, er et spørsmål som ikke er vurdert. Jeg vil heller satse på at en slik undersøkelse kan foregå så raskt som mulig, slik at vi får de rene forhold på bordet.

Arild Hiim (H): Jeg takker igjen statsråden for svaret, og vil bare fornye henstillingen om at man søker å bringe denne årsakssammenhengen på det rene så raskt som mulig, og vil også be statsråden vurdere den siste delen av sitt svar på nytt: dette med at man, hvis det kan være fare for skader, da sørger for å fjerne det som er en mulig årsak til skaden, i hvert fall inntil videre, slik at man kan få forebygget mot ytterligere skader inntil man har de klare fakta på bordet. Det forlyder også rykter om at tilsettingen heller ikke har noen god effekt på de motorer som den skal brukes til. Det er også et forhold som da ikke har samme karakter av behov for øyeblikkelig tiltak, men som jeg også ber finansministeren ta med i sin undersøkelse.

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Jeg har merket meg de synspunkter som representanten Hiim har. Det er klart at dette er ting som vi skal ta med i vurderingen.

Jeg har lyst til å vende litt tilbake igjen til det forrige spørsmålet, fra representanten Johan Nyland. Det er klart at en grunn til at en har innført merket diesel, er jo at visse områder skal tilgodeses med en lavere dieselavgift. Og for å si det med et lite glimt i øyet: Ut fra finansministerens ståsted, ut fra et statsfinansielt synspunkt, hadde det vært en fordel at det ikke hadde vært noen lavere avgift på enkelte typer diesel, men da har jeg en følelse av at det ville komme protester fra mange områder som i dag nyter godt av avgiftsfri diesel, så det er ulike innfallsvinkler til dette problemet som en må ha med seg i denne totalvurderingen.