Stortinget - Møte onsdag den 11. mai 1994

Dato: 11.05.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Einar Olav Skogholt (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til helseministeren:

Vil helseministeren ta initiativ til et lovforbud mot at forsikringsselskaper krever, mottar eller bruker opplysninger om en persons arveanlegg ved selskapenes risikovurdering og premiefastsettelse?

Statsråd Werner Christie: På bakgrunn av St.meld.nr.25 (1992-1993) om mennesker og bioteknologi fremmet Sosial- og helsedepartementet Ot.prp.nr.37 om lov om medisinsk bruk av bioteknologi den 25. mars i år. Lovforslaget er en direkte oppfølging av stortingsmeldingen og inneholder følgelig forslag til regulering av bruk av genetiske opplysninger.

I lovforslagets § 6-7 fremgår det at det er forbudt å be om, motta, besitte eller bruke opplysninger om en annen person som er fremkommet ved genetiske undersøkelser. Det er i tillegg også forbudt å spørre om genetiske undersøkelser har vært utført.

Bestemmelsen innebærer altså et totalforbud mot all bruk av opplysninger om en persons arveanlegg. Totalforbudet gjelder for alle institusjoner, herunder også forsikringsselskaper som har ønske om å få utlevert helseopplysninger. For øvrig fastslår bestemmelsen at det også er forbudt å spørre om genetisk undersøkelse har vært utført. Å spørre en person om vedkommende har fått utført en slik genetisk undersøkelse, kan for den enkelte føles som et indirekte press til å få en slik undersøkelse utført. I spørsmålet om genetisk undersøkelse er foretatt, ligger også en forventning om å få vite resultatet.

I henhold til lovforslaget kan da forsikringsselskapene ikke på noen måte verken motta eller bruke genetiske opplysninger, og de kan således heller ikke benytte sådanne ved risikovurdering eller premiefastsettelse.

Einar Olav Skogholt (A): Etter å ha arbeidet og fortsatt arbeider med forsikringsspørsmål av velferdsmessig betydning er jeg svært glad for helseministerens svar.

Som helseministeren er klar over, gir nåværende lovverk - forsikringsavtaleloven § 18-1 - forsikringsselskapene anledning til å kunne kreve å få opplysninger om en persons arveanlegg m.v. ved selskapenes risikovurdering og premiefastsettelse. Jeg vil derfor gi honnør til helseministeren for lovforslaget, og takker for svaret.