Stortinget - Møte onsdag den 11. mai 1994

Dato: 11.05.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 23

Solveig Sollie (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til nærings- og energiministeren:

Statkraft forbereder en stor omorganisering av selskapet. Det vil blant annet berøre kommunene Tokke, Tinn og Vinje i Telemark i sterk grad. Kommunene er ikke orientert slik en kan forvente.

Mener statsråden at Statkrafts fremgangsmåte er i tråd med gjeldende avtaleverk og de prinsipper som lå til grunn for administrasjonsministerens redegjørelse for Stortinget i januar 1994?

Statsråd Jens Stoltenberg: Statkraft er for tiden inne i en prosess der foretakets ledelse vurderer organiseringen av virksomheten i samarbeid med representanter for arbeidstakerorganisasjonene. Målet er å utvikle en organisasjon som er tilpasset de krav som stilles til Statkraft som en effektiv produksjonsbedrift. I henhold til stortingsbehandlingen av omorganiseringen av Statkraft, jf. St.prp.nr.100 (1990-1991), ville tilpasning av organisasjonen måtte gjennomføres uavhengig av selskapsformen.

Administrasjonsministeren berørte i sin redegjørelse behovet for en effektiv og ryddig organisering i forhold til de mål en skal oppnå, og for å møte de utfordringer som blant annet endring i ytre rammebetingelser krever. Det ble videre nevnt at det spesielt for konkurranseutsatt virksomhet vil være rasjonelt å gi virksomheten handlefrihet til å utvikle omstillingsevne og effektiv drift.

De nevnte prinsippene ligger til grunn for både statsforetaksloven og stortingsproposisjonen som omhandlet omorganiseringen av Statkraft. Statsforetaksformen gir større mulighet til å utvikle forretningsmessig og økonomisk effektivitet ved at den løpende virksomheten styres av organisasjonen selv. Styret for foretaket er gitt ansvaret for at foretaket drives mest mulig lønnsomt innenfor de rammer som blir fastlagt, og styret har fått fullmakt til å oppnå en tilfredsstillende organisering av foretaket. Den prosessen som nå gjennomføres, er en oppfølging av styrets ansvar innenfor styrets arbeidsområde. Jeg viser her til mitt svar på spørsmål fra Børre Rønningen i spørretimen 2. mars. Jeg viser også til at jeg den 15. april orienterte Stortingets energi- og miljøkomite om omorganiseringsprosessen.

Omstilling av organisasjonen har vært vurdert i samarbeid med fagorganisasjonene og de ansatte. Den nedbemanning som forventes å være et resultat av omstillingen, skal i henhold til styrets vedtak så vidt mulig gjennomføres med frivillige ordninger. Jeg kjenner ikke til at det har vært klager på at den pågående prosessen ikke har vært utført innenfor gjeldende avtaleverk med de ansatte i Statkraft, selv om det har vært fremført kritikk mot tempoet i prosessen.

Statkraft avholdt 12. april et møte der de orienterte ordførerne fra Narvik, Hemnes, Sunndal, Luster, Sauda, Nore og Uvdal, samt en delegasjon fra Meløy og representanter fra sekretariatet i Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar. Tilsvarende informasjon ble gitt til representanter for Tokke, Vinje og Tinn kommuner i et møte i Dalen 18. april.

Forholdet mellom statsforetakene og kommunene ble ikke berørt i administrasjonsministerens redegjørelse i januar. De generelle prinsipper for nødvendigheten av informasjon til berørte parter vil imidlertid også gjelde i forhold til kommunene. Jeg mener at statlige virksomheter skal være blant de beste når det gjelder informasjon til berørte parter ved gjennomføring av omfattende organisasjonsendringer - enten det er de ansatte eller det er kommunene. Jeg vil derfor ta kontakt med foretaket og forsikre meg om at det videre arbeid med omorganiseringene skjer i kontakt med de berørte kommunene.

Jorunn Ringstad: hadde her teke over presidentplassen.

Solveig Sollie (KrF): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg tillater meg imidlertid å bemerke at spørsmålet har ligget inne i over tre uker. Dette på grunn av en EU-debatt en onsdag, men først og fremst fordi statsråden ikke har kunnet være til stede de foregående onsdagene, og det er ikke noen god situasjon verken for spørrer eller for sakens aktualitet. Møtet den 18. april, som det henvises til, har jo skjedd senere, og også da etter sterkt påtrykk fra de berørte kommuner og fylkeskommuner.

Statsråden er godt kjent med denne saken, og jeg går ikke i denne omgang inn i sakens realiteter, det får en anledning til seinere. Men den kritikken som er kommet sterkt fram fra de berørte kommuner og den politiske ledelsen i Telemark fylkeskommune, har til de grader synliggjort den berettigede kritikken som har kommet angående mangel på informasjon. Og det er denne mangelen på informasjon til kommunene som jeg retter søkelyset mot.

I Telemark Arbeiderblad sier Telemarks fylkesordfører følgende:

Statkrafts oppførsel er helt uakseptabel. Vi forventer at staten burde være et forbilde med hensyn til åpen informasjon, og et eksempel for det private næringslivet. Vi opplever nå at det motsatte er tilfelle.

Er statsråden enig i denne kritikken mot Statkrafts ledelse?

Statsråd Jens Stoltenberg: Kommunene har vært informert, og jeg vil forsikre meg om at de vil bli informert også i fortsettelsen.

For øvrig er det uavhengig av hva man måtte mene om graden av informasjon, enighet om at beslutning om selve organiseringen av foretaket tilligger styret og ledelsen i Statkraft. Da vi behandlet organiseringen av Statkraft, var Kristelig Folkeparti med i det flertallet som uttrykkelig slo fast at Statkraft har myndighet til å vurdere organiseringen og bemanningen av organisasjonen, og at det er ledelsen i foretaket som har mandat til å vurdere behovet for bemanning i forhold til de oppgaver som skal løses. Så det var enighet, inkludert Kristelig Folkeparti, i Stortinget om at den type beslutninger som Statkraft nå foretar i forhold til omorganiseringen, er beslutninger som foretaket har myndighet til å gjennomføre.

Jeg er opptatt av informasjonssiden, og derfor skal jeg forsikre meg om at den blir ivaretatt.

Solveig Sollie (KrF): Jeg takker igjen statsråden for svaret.

Statsråden har helt rett i at Kristelig Folkeparti også var enig i omorganiseringen til statsforetak, men det er ikke det jeg har rettet søkelyset mot. Det var bred politisk enighet om at Statkraft skulle omorganiseres til statsforetak. Men det som jeg er opptatt av, og som jeg har stilt spørsmål om, er informasjonen, som ikke har vært til stede overfor kommunene. Jeg henviser i spørsmålet til administrasjonsministerens redegjørelse, og vil sitere følgende fra denne redegjørelsen:

... Regjeringen ser på statsforvaltningen som et av fellesskapets viktigste verktøy. Vi ønsker en robust stat - en stat som fungerer godt, en stat som skal være en tjener, en veiviser og en garantist for rettssikkerhet for alle.

Dette gjelder riktignok selve forvaltningen, men det er en statsbedrift vi snakker om, og det bør også gjelde statsbedrifter, og det er på dette grunnlaget jeg har stilt spørsmålet.

Jeg er glad for at statsråden her i dag på slutten av sitt svar gir en åpning for at han vil følge denne informasjonsstrømmen som bør være der, og jeg regner med at det blir fulgt opp.

Statsråd Jens Stoltenberg: Jeg får bare gjenta at kommunene er blitt informert. Det har vært egne møter med kommunene. Men det jeg har gitt uttrykk for i dag, og også tidligere, blant annet i et møte med representanter for Telemark Arbeiderparti, er at jeg skal forsikre meg om at de fortsatt vil bli informert når det gjelder gjennomføringen av omorganiseringen. Mitt poeng var at det ikke bare var bred enighet om at Statkraft skulle bli et statsforetak, men det var også bred enighet om at det innebar at foretaket selv skulle bestemme organisasjonsform og selv bestemme bemanningsbehovet i forhold til de oppgaver som skal gjennomføres, og jeg er glad for at representanten Sollie bekrefter den enigheten.