Stortinget - Møte onsdag den 7. desember 1994

Dato: 07.12.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Tore Nordtun (A): Takk for at jeg fikk mulighet til å stille mitt spørsmål. Det er ikke alle som kan forutsi tåkeproblemer og strømbrudd på Fornebu, men det skjedde nå i formiddag.

Mitt spørsmål til finansministeren er følgende:

Hva er bakgrunnen for at Oljeskattekontoret nå synes å legge opp til en endring i skattereglene for gass gjennom Statpipe-ledningen, og om denne omleggingen skulle finne sted, hvilke konsekvenser vil dette kunne få for inntektene til de berørte kommuner og fylkeskommuner?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Jeg går ut fra at representanten Nordtun med sitt spørsmål sikter til de samme forhold som for noen uker siden var gjenstand for oppslag i pressen. Det ble her gitt inntrykk av at Oljeskattekontoret arbeidet med endringer i skattereglene for transportsystemet Statpipe, noe som ville innebære en skatteskjerpelse for de berørte selskaper. Jeg kunne besvare det stilte spørsmålet ved å si at det ikke arbeides med noen slik regelendring, verken i Oljeskattekontoret eller i Finansdepartementet. For å unngå ytterligere misforståelser skal jeg likevel gi et litt mer utfyllende svar.

Oljeskattekontorets plass og funksjon i forvaltningen er å være ligningskontor for selskaper som driver utvinning, behandling og rørledningstransport av olje på norsk kontinentalsokkel, de særskattepliktige selskapene. Oljeskattekontoret har blant annet som oppgave å forberede den årlige ligning av disse selskapene for Oljeskattenemnda, i samsvar med petroleumsskattelovens regler. I sitt arbeid med ligning av de særskattepliktige selskaper anvender og fortolker Oljeskattekontoret de gjeldende skatteregler. Kontoret har ikke kompetanse til å endre skattereglene og har derfor heller ikke lagt opp til dette når det gjelder de selskaper som deltar i transportsystemet Statpipe.

Det er Oljeskattekontorets oppgave å vurdere om gjeldende skatteregler følges ved ligningsbehandlingen. I forbindelse med ligningen for inntektsåret 1993 fant kontoret grunn til å se nærmere på fordelingen av inntekter og utgifter mellom landdelen og sokkeldelen av virksomheten på Kårstø. Dette arbeidet er ikke avsluttet, og kontoret vil derfor arbeide videre med disse spørsmålene. Det er fra kontorets side ikke tatt standpunkt til om det eventuelt skal fremmes forslag overfor Oljeskattenemnda som innebærer avvik fra tidligere praksis. Det er følgelig heller ikke mulig for meg nå å ha noen formening om hvorvidt den ligningsmessige behandlingen av de spørsmål som knytter seg til Statpipe, vil føre til noen endringer i det skatteproveny som etter skattereglene skal tilfalle berørte kommuner og fylkeskommuner.

Tore Nordtun (A): Jeg vil takke finansministeren for svaret.

Jeg oppfattet en del signaler i svaret. Og det som er hovedessensen her, det jeg kunne dra ut av det, er at det ikke arbeides med nye regelendringer for tiden, men at man ser nærmere på forholdene.

Jeg vil jo gjøre oppmerksom på at Oljeskattekontoret har informert Statpipe-eierne og skiperne om at ligningen foreslås lagt om fra 1993, etter de opplysningene jeg sitter inne med. Det er viktig å påpeke at rammebetingelsene ble fastlagt i forbindelse med de vedtakene som ble gjort her angående Statpipe i 1981, og systemet kom da i drift i 1985. Selvfølgelig har både selskapene og ikke minst kommunene og fylkeskommunen forholdt seg til dette, og det er ikke ubetydelige inntekter kommunene har av det. Så min henstilling til finansministeren hvis man skulle gå videre i dette spørsmålet her, er at man informerer de berørte partene - spesielt innenfor kommunene og fylkeskommunen - om endringene hvis de skulle finne sted.

Presidenten: Vi går då vidare til spørsmål 16.