Stortinget - Møte onsdag den 7. desember 1994

Dato: 07.12.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Ansgar Gabrielsen (H): Jeg skal få lov til å stille finansministeren følgende spørsmål:

Farsund kommune har hatt store problemer med å få nødvendig dokumentasjon fra Tollvesenet på innkrevd trafikkavgift på Farsund havn ved de avregninger som finner sted.

Hva vil finansministeren gjøre for at Farsund kommune kan få den dokumentasjonen de har bedt om?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Trafikkavgiften er en kommunal avgift som oppkreves av Tollvesenet. Trafikkavgiften kreves opp på varer som innføres over havner, med en sats pr. tonn. I Farsund er det hovedsakelig import av skipslaster med malm, noe som medfører få, men store krav på trafikkavgift.

Farsund havnekasse og kommunerevisjonen i Farsund har ønsket dokumentasjon av inntektene fra trafikkavgiften. Dette har tidligere vært avvist av Toll- og avgiftsdirektoratet hovedsaklig under henvisning til taushetsplikten av hensyn til næringslivet.

Som omtalt i pressen, har det i 1993 oppstått en differanse mellom kommunens anslag over inntekter fra trafikkavgift og overføringene fra Tollvesenet på 1,6 millioner kr. Denne differansen har nå vært gjennomgått av Tollvesenet, og konklusjonen vil foreligge om kort tid.

Tolloven ble endret ved lov av 3. juni 1994 nr. 14, gjeldende fra 1. november 1994. Det er blant annet fastsatt endrede taushetspliktbestemmelser, noe som gir utvidet adgang til å gi opplysninger til offentlige myndigheter i forbindelse med revisjon av offentlige myndigheters regnskap.

Tollvesenets regnskaper inneholder følsomme opplysninger som ikke har betydning for trafikkavgiftsberegningene. Det er Riksrevisjonen som reviderer Tollvesenets regnskaper. Det er vanskelig å gi en generell adgang til opplysninger fra disse regnskapene til andre instanser. I konkrete tilfeller når det gjelder trafikkavgift, kan imidlertid kommunerevisjonen gis den nødvendige dokumentasjon. Kommunerevisjonen i Farsund vil nå bli gitt de nødvendige opplysninger.

Reidar Sandal: hadde her teke over presidentplassen.

Ansgar Gabrielsen (H): Jeg takker statsråden for svaret og for at statsråden nå har kommet til at Farsund skal få de opplysningene som de ber om.

Det har vært, som også statsråden sa, tilnærmet umulig å få de nødvendige opplysningene fra Toll- og avgiftsdirektoratet i forbindelse med de avregningene som finner sted. Først ble det henvist til dette med taushetsplikt, og siden, etter den endringen som ble gjort i tolloven § 8, var det plutselig for arbeidskrevende å gi de opplysningene. Nå har imidlertid Riksrevisjonen kommet til at de kan gis, og nå vil statsråden se til at det blir gjort. Det har gått et tyvetalls brev mellom Toll- og avgiftsdirektoratet, Riksrevisjonen og kommunen i denne saken. I forbindelse med denne saken har jeg også registrert at dette er et problem som flere havner har hatt og fremdeles har, men de fleste har gitt opp. Det at de ikke kan få disse avregningene, er et forhold som havnemyndighetene ikke kan leve med. Men Toll- og avgiftsdirektoratet har nå bedt seg fritatt for den rollen med å kreve inn trafikkavgifter. Vil statsråden etterkomme ønsket fra direktoratet om å bli fritatt for dette arbeidet?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Når det gjelder tilleggsspørsmålet fra representanten Gabrielsen, har jeg ikke noe forslag på mitt bord vedrørende det. Men det er klart at så fort det kommer på bordet mitt, vil jeg vurdere det og ha i minne hva representanten Gabrielsen nå sa.

Presidenten: Presidenten konstaterer at Tore Nordtun har innfunne seg i salen, og vil opne for at Tore Nordtun kan stille spørsmål 14.