Stortinget - Møte onsdag den 7. desember 1994

Dato: 07.12.1994

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til helseministeren:

Ifølge avisen Øvre Smaalenene viser de pågående undersøkelser i området hvor atomdeponiet i Himdalen skal bygges, at fjellet er fullt av grunnvann. En brønn med 10000 liter vann i timen som har kontakt med sprekksonen helt inntil det planlagte deponiet, kan gjøre området uegnet til formålet.

Hvordan vurderer statsråden situasjonen?

Statsråd Werner Christie: Etter Stortingets vedtak om å legge deponiet for avfall etter driften ved anlegget på Kjeller i Himdalen har Statsbygg fått overført ansvaret for byggesaken. I denne sammenheng vil Statsbygg få gjennomført undersøkelser blant annet av grunnforholdene der deponiet skal legges.

Sosial- og helsedepartementet har ansvaret for behandlingen av konsesjonssøknaden når den foreligger, og jeg vil legge vekt på at alle forhold, inklusiv grunnforholdene, blir forsvarlig undersøkt når den tid kommer.

Jeg kan også opplyse at det som et ledd i forberedelsene til å få behandlet konsesjonssøknaden på et forsvarlig grunnlag nå er kontakt med Det Internasjonale Atomenergibyrå i Wien om et samarbeid angående vurderingen av dette prosjektet.

Statens strålevern, som er departementets fagorgan på dette området, har vært i kontakt med Statsbygg. Det pågår nå undersøkelser i området, og ut fra de undersøkelser som er gjort til nå, har ikke Statsbygg opplysninger som tilsier at grunnforholdene er annerledes enn tidligere forutsatt.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. 28. april i år vedtok Stortinget å etablere et deponi for radioaktivt avfall i Himdalen. De første boreundersøkelsene er satt i gang og har gitt indikasjoner på at det finnes store mengder grunnvann i dette området, som dessuten er en del av den mest markerte sprekksonen i Norge. Selv om resultatene er foreløpige og det må følges opp med nye undersøkelser, kanskje i flere måneder framover, må det være anledning til å gjøre noen refleksjoner: Hvis dette er riktig, kan radioaktivt avfall sige ned i grunnvannet og spolere sjansene for å hente ut drikkevann, ikke bare i Himdalen, men også i Øyeren og i Haldenvassdraget. La oss nå si at man etter en total gjennomgang kommer til det resultat at fjellet er fullt av grunnvann - vil statsråden da vurdere å skrinlegge planene om et lager og deponi i Himdalen?

Statsråd Werner Christie: Jeg vil forutsette at dersom det i forbindelse med de undersøkelser som Statsbygg nå får utført, viser seg at grunnforholdene er av en slik art at deponiet ikke kan etableres på en forsvarlig måte, vil det overhodet ikke bli fremmet noen konsesjonssøknad. Uansett vil saken med andre ord da måtte vurderes på nytt. Det har hele tiden vært en forutsetning at deponiet skal kunne etableres på en forsvarlig måte.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret, som var, slik saken står i dag, et tilfredsstillende svar. Vi vet jo også at internasjonale eksperter skal inn i bildet, blant annet IAEA, og disse vil vel da ha tyngde når denne konsesjonssøknaden skal vurderes.