Stortinget - Møte onsdag den 18. januar 1995

Dato: 18.01.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 31

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg vil stilla fylgjande spørsmål:

Norges Eksportråd arrangerer kurs for norske verksemder om etablering i utlandet.

Kva meiner statsråden om dette?

Statsråd Grete Knudsen: Jeg antar at spørsmålet var foranlediget av den annonsen Norges Eksportråds strategienhet - EksportPartner - i samarbeid med advokatfirmaet Føyen & Co har rykket inn i anledning av et planlagt seminar om norske etableringer i Sverige.

Det var stortingsrepresentant William Engseth som tok opp denne saken. Jeg har registrert at Eksportrådet har trukket seg fra arrangementet.

Magnhild Meltveit Kleppa: Eg kan stadfesta at det er annonsen i Aftenposten den 11. januar 1995 som er bakgrunnen for spørsmålet mitt. Der annonserer Eksportrådet « markedsstrategisk rådgivning og juridisk bistand til norske bedrifter som vurderer etablering av virksomhet helt eller delvis i Sverige/EU ».

Eg kan ikkje seia at eg fekk svar på spørsmålet mitt om kva statsråden meiner om dette. Det vil vera svært viktig for meg, ikkje minst med tanke på at retningslinjene for Norges Eksportråd no er under endring.

Statsråd Grete Knudsen: Det overordnede mål for Eksportrådet skal være å bidra til å styrke norsk næringsvirksomhet, fremme en best mulig utnyttelse av landets ressurser og bidra til en langsiktig balanse i Norges betalingsforhold overfor utlandet gjennom aktivt å støtte norske bedrifter i deres løpende eksportvirksomhet og internasjonaliseringsfremstøt.

Selv om seminaret om Sverige-etableringer er avlyst, dreier dette seg om 18 bedrifter som Eksportrådet vil tilby individuell rådgivning når de er i en situasjon der de ønsker å etablere seg andre steder. Når representanten Meltveit Kleppa melder fra om at Eksportrådet er under omorganisering, er det til det å si at hun vil få utmerket anledning til å vurdere om man skal ha et styre som skal styre, eller om Stortinget ønsker andre ordninger for Eksportrådet.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Senterpartiet har syn for internasjonalisering, la meg få understreka det. Vi er opptekne av å styrkja heimemarknaden, men vi meiner, som statsråden, at Norges Eksportråd har ei viktig oppgåve med å leggja til rette for eksport av norske varer. Eg kan i den samanhengen visa til behandlinga av budsjettet for 1995, der Eksportrådet sitt budsjett etter initiativ frå Senterpartiet blei styrkt med 13 millioner kr i forhold til Regjeringa sitt forslag.

Når retningslinjene no er under endring, vil det vera av interesse å få litt nærmare greie på kva synspunkt statsråden har på Eksportrådet si framtidige verksemd, særleg sett i lys av at ho heller ikkje no svara på det som eg spurde om: Skal Norges Eksportråd ikkje berre leggja til rette for, som forventa, eksport av norske varer, men faktisk òg for eksport av norske arbeidsplassar?

Edvard Grimstad: hadde her gjeninntatt presidentplassen.

Statsråd Grete Knudsen: Stortinget får god anledning til å drøfte hva Stortinget selv mener er viktig at Eksportrådet skal drive med. Slik Eksportrådet nå er organisert, har vi et styre der det er representanter både fra det offentlige og fra næringslivet. De har statutter som ikke minst dette hus har vært med på å legge til rette for. Jeg har da tillit til at de gjør den jobben de skal gjøre, og jeg tror også at Magnhild Meltveit Kleppa vil være enig med meg i at disse styrene faktisk er til for å styre.