Stortinget - Møte onsdag den 18. januar 1995

Dato: 18.01.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 32

John Alvheim (Frp): Jeg vil få stille den ærede sosialminister følgende spørsmål:

Uføre varetektsfanger får utbetalt full uføretrygd ved varetektsfengsling, mens vanlige innsatte arbeidstakere må nøye seg med de fastsatte lommepenger fra fengslet.

Finner sosialministeren denne ordningen rimelig, sett ut fra et rettferdighetsprinsipp, og vil sosialministeren endre regelverket på dette området?

Statsråd Hill-Marta Solberg: En pensjonist med rett til fri forpleining fra det offentlige som er innlagt i helseinstitusjon eller som er innsatt i en av fengselsvesenets anstalter, skal ha redusert pensjon fra og med den andre måneden etter at forpleiningen tok til. Etter slik reduksjon skal pensjonen utgjøre 25 pst. av grunnbeløpet og 10 pst. av tilleggspensjonen.

Det gjelder unntaksregler dersom pensjonisten forsørger ektefelle og/eller barn, og det tas også hensyn til faste og nødvendige utgifter til bolig under oppholdet.

Etter gjeldende rett reduseres ikke pensjonen under opphold i varetekt. Vedkommende regnes da ikke som innsatt, fordi det ikke foreligger dom og straff.

Trygdelovutvalget har i sitt forslag til forenklet folketrygdlov foreslått at det skal gjelde like regler for personer innlagt i helseinstitusjon, personer som soner straff eller som sitter i varetekt. Utvalget framhever at reduksjon ikke vil innebære en tilleggs- eller forhåndsstraff. Uførepensjonen må likestilles med ordinær inntekt, som vanligvis vil falle bort når en person sitter i varetekt. Det samme gjelder sykepenger og arbeidsledighetstrygd.

Bakgrunnen for bestemmelsene om reduserte trygdeytelser under institusjonsopphold er at vedkommende da har kost og losji på det offentliges bekostning, og derved får lavere utgifter til livsopphold.

Dette taler for at man ikke skiller mellom personer som soner straff, og personer som sitter i varetekt. Selv om det strafferettslig sett er en vesentlig forskjell mellom det å sitte i varetekt og det å sone en dom, mener Trygdelovutvalget at det i forhold til reduksjonsbestemmelsen ikke er naturlig å ha ulike regler ved varetektsopphold og soning av straff og opphold i helseinstitusjon.

Etter min oppfatning er det urettferdig at reduksjonsordningen for institusjonsopphold ikke gjelder varetekt.

I utkast til forenklet folketrygdlov vil jeg derfor foreslå en lovendring. Dermed vil personer i varetekt få redusert sin pensjon til et beløp som vanligvis vil utgjøre 1000-1500 kr pr. måned. Tilsvarende vil gjelde for attføringspenger og rehabiliteringspenger.

Presidenten: Den reglementsmessige tiden er omme, og presidenten vil foreslå at møtet fortsetter til dagens kart er ferdigbehandlet. - Det anses vedtatt.

John Alvheim (Frp): Det blir ikke noe tilleggsspørsmål. Hvis jeg oppfattet svaret korrekt, er sosialministeren og jeg enige på dette området. Jeg takker for svaret.

Presidenten: Dermed er sak nr. 1, Spørretime, ferdigbehandlet.