Stortinget - Møte onsdag den 18. januar 1995

Dato: 18.01.1995

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Erling Folkvord (RV): Da skal eg få stille statsråden eit spørsmål om tariffavtalar og EØS:

Kommunal- og arbeidsdepartementet har på grunn av EØS-avtalen oppheva kommunestyrevedtaket i Odda om å krevje tariffavtale på vilkår som dei landsomfattande norske overeinskomstane ved bygg- og anleggsoppdrag.

Er det ein paragraf i EØS-avtalen eller statsråden sitt politiske skjønn (at Noreg skal vere « flinkast » i klassen) som er årsak til at ein bryt eit prinsipp som har brei støtte i fagrørsla?

Statsråd Gunnar Berge: I Odda-vedtaket står følgende: « Firmaer som ønsker å delta i anbudskonkurranser, gi pristilbud eller utføre regningsarbeid for Odda kommune innenfor bygge- og anleggsfagene skal ha tariffavtale med vilkår som i de landsomfattende norske overenskomster. »

EØS-loven, artikkel 4, lyder: « Enhver forskjellsbehandling på grunnlag av nasjonalitet skal være forbudt ».

Ved lovlighetsklage etter kommuneloven skal - og jeg understreker skal - departementet oppheve avgjørelsen « hvis det er gjort slik feil at den er ugyldig ».

En bestemmelse som krever at bedrifter i andre land først må innføre norske vilkår for arbeidstakerne før de får levere anbud, vil klart representere en forskjellsbehandling på grunnlag av nasjonalitet. Dette er det ikke adgang til etter EØS-avtalen og dermed heller ikke etter norsk lov. Departementet plikter derfor å oppheve bestemmelsen. Lovlighetskontroll er en lovbundet avgjørelse der det ikke er rom for å utøve et politisk skjønn. Og det er det som er saken i dette tilfellet, en ren lovlighetskontroll som er utført av Kommunal- og arbeidsdepartementet.

Erling Folkvord (RV): Eg har til liks med statsråden lese både Odda-vedtaket og den artikkel 4 som han refererte, og eg kan ikkje sjå at det ligg noka nasjonal diskriminering i Odda kommunestyre sitt vedtak. Eit utanlandsk firma kan fritt legge inn tilbod viss firmaet først berre inngår avtale eller særavtale med fagforeininga om at dei heilt og fullt skal følgje norsk overeinskomst dersom dei får oppdrag i Odda, og dei kan avtale at ein sånn særavtale berre skal gjelde for dei tilsette som kjem til å arbeide med oppdrag i Odda. Derfor koker dette ned til eit spørsmål om prisen på arbeidskrafta, om det skal vere ordna og trygge forhold på arbeidsplassane, eller om det skal vere fritt fram for useriøse bedrifter.

Eg vil også be statsråden gjere det klart om han tolkar EØS-avtalen slik at norske kommunar er forplikta til å vurdere tilbod frå firma og leverandørar i andre EØS-land på linje med norske også i dei tilfella der det er oppdrag som er fritatt for kunngjering i heile EØS-marknaden.

Statsråd Gunnar Berge: Nå vil jeg kanskje først holde meg til Odda-saken, som det konkret dreier seg om her. Jeg har nemlig sørget for at det i mitt svarbrev til Odda kommune er gjort oppmerksom på at de interessene som kommunen gjennom dette vedtaket har søkt å ivareta, kan ivaretas innenfor de rammer som loven setter. Jeg kan nevne at Odda kommune i forrige uke henvendte seg til departementet i forbindelse med utforming av nytt vedtak. Odda kommune vil få svar på sin henvendelse og dermed også få den nødvendige faglige støtte som det er vanlig å gi ved forespørsler av denne type. Dersom Odda kommunestyre ønsker å ivareta hensynet til ordnede arbeidsforhold og motarbeide underbetaling av arbeidstakere gjennom anbudsvilkårene, regner jeg med at det om kort tid vil bli fattet et nytt vedtak, der dette blir ivaretatt med de formuleringer som ligger innenfor lovens rammer.

Erling Folkvord (RV): Statsråden heldt eit interessant innlegg, men svarte ikkje på spørsmålet mitt, så eg vil få lov til å be om svar seinare enten i dag eller skriftleg.

Utan tariffavtalar blir arbeidarklassa skuva tilbake til den tida da kvar enkelt arbeidar stod som enkeltperson overfor arbeidsgjevaren. Det er årsaka til at kommunalministeren sitt vedtak i Odda-saka, og også det kommunalministeren nå nettopp sa, er eit angrep på sjølve eksistensgrunnlaget til fagforeiningane. Eg vil derfor be kommunalministeren om konkret og detaljert å gjere greie for følgjande: Korleis er statsråden sitt opplegg for å gjennomføre og handheve Fellesforbundet si fellesovereinskomst for byggfaga medrekna akkordlønssystemet i bedrifter som får oppdrag i Odda kommune, men som ikkje har tariffavtale? Eit av dei sentrale poenga her er at gjennomføringa av akkordlønssystemet krev oppmåling frå Fellesforbundet sitt målekontor - dei tar berre oppmåling der det er tariffavtalar. Eg gjer merksam på at gjennomsnittsløna ligg rundt 110 kr i bedrifter der heile overeinskomsten er gjennomført, mens timeløna ligg rundt 80 kr dersom ein følgjer minstelønssatsane.

Statsråd Gunnar Berge: Representanten Folkvord har ingen grunn til å være misfornøyd med at jeg ikke nå svarer på en masse tilleggsspørsmål som går utover det spørsmål han egentlig hadde stilt til meg i spørretimen. Men disse andre spørsmål kan jeg gjerne komme tilbake til ved en senere anledning.

Det som er poenget i denne saken, er at det Odda kommune har ønsket å oppnå med sitt vedtak, det kan de oppnå ved å foreta visse justeringer og endringer i sitt vedtak og sånn sett holde seg innenfor lovens ramme. Det er jo det som er poenget. Det er ingen grunn til å forsøke å gå utenfor lovens ramme når man kan oppnå nøyaktig det samme ved å holde seg innenfor lovens ramme. Og i tillegg kommer at et vedtak som ikke er i samsvar med loven, vil være ugyldig. Så i denne saken eksisterer det ikke noe problem i forhold til det som egentlig er hovedpoenget i hele saken, nemlig at man krever ordnede lønns- og arbeidsvilkår i forhold til oppdragsgivere som skal søke oppdrag i Odda kommune innenfor denne sektor.